Stoję przed wyborem kierunku studiów. Zastanawiam się nad dwoma kierunkami
-MiBM
- AiR
Mam spory dylemat nie wiem który z tych kierunków wybrać, który jest bardziej przyszłościowy, no i po którym łatwiej mi będzie dostać pracę. Niestety nie jestem po technikum a co za tym idzie nie mam wykształcania technicznego. Skończyłem LO i trochę się obawiam pracy w utrzymaniu ruchu o ile w ogóle taką można dostać po LO + studia wyższe. Chciałbym żeby jedne z powyższych kierunków nie blokowały mnie w przyszłej pracy za sprawą braku wcześniejszego wykształcenia technicznego. Zdaje sobie sprawę ze najwięcej ofert jest w utrzymaniu ruchu ;P Jednak jak każdy pracownik fizyczny marzy mi się praca biurowa

Wcześniej przez rok czasu studiowałem budownictwo gdzie trochę liznąłem CADa. Pomyślałem że byłoby bardzo fajnie gdyby przyszły kierunek również miał w swoim zakresie Cada z tym że związanego bardziej z branżą techniczo/produkcyjną. Sporo naczytałem się o pracy biurowej z cad/cam jednak to jedyna rzecz jaka skłaniałaby mnie do MiBM xD Nie czuje się dobrze w zagadnieniach mechanicznych xD. Tak jak wcześniej wspomniałem moja wiedza strcte mechaniczna jest że tak powiem znikoma xD.
Z tego co się orientuje to na AiR cada jest mało albo nie ma go w ogóle do tego jest dużo programowania którego wcześniej się za bardzo nie uczyłem, jednak praca z komputerem towarzyszy mi od dziecka, dlatego ciężko mi powiedzieć czy czuje się w tej dziedzinie pewnie czy nie xD Jeżeli chodzi o zagadnienia elektrotechniczne to też niestety nie mam się czym pochwalić.
Pomóżcie dokonać słusznego wyboru bracia po studiach mechaniczno technologicznych