Geneza historii wygląda tak jak w większości przypadków. Kolega był u innego kolegi, zobaczył na magazynie "leżak", a właściwie "stojak" i dał cynka

Może po kolei...
Pacjent to frezarka 3 osiowa produkcji Mechaników Pruszków typu FYM 50 NM. Pochodzi z 1994 roku i jedyne co jej dolega to pazerność ludzi przechodzących obok niej u właściciela przed wspomnianym kolegą i generalne rozkradzenie wszystkiego co dało radę podjumać, a wydawało się cenne... (głównie wnętrze szafy) O dziwo o ile zginął agregat hydrauliczny to np. nie zginęło trafo główne (osobna szafa). Może było zamknięte w innym magazynie czy coś...
Co mnie w tej maszynie zaintrygowało i wzbudziło mój podziw dla polskiej myśli konstrukcyjnej to jej zaawansowanie techniczne jak na tamte lata... Jako jedna z niewielu polskich konstrukcji NIE MA stołu ruchomego w pionie (jak inne FYNki, FYJki, jarocinki i inne gady). Ma sztywną kolumnę pionową, po której pionowo na wyjebitnych prowadnicach ślizgowych jeździ zetka (oś Z - ruch 500mm). Mało tego na lewej ścianie kolumny zamontowany jest magazyn narzędziowy na 24 oprawki ISO40. Hydrauliczna obsługa magazynu, zmiana narzędzia łapą oraz zaciąg i co niesamowite (dzisiaj odkryłem niespodziankę) wrzeciono (część mechaniczna) chłodzone przepływem oleju z chłodzeniem narzędzia przez wrzeciono. Do tego stół o ruchach roboczych 800(X) x 500(Y) osadzony na masywnym korpusie i takich samych jebitnych prowadnicach ślizgowych

Ale my tu gadu gadu, a zaraz polecą opinie - nie ma fotek nie wierzymy

Day 1:

Wychodzi troszkę tasiemiec i zaraz skończy się czas edycji posta więc kolejne fotki za chwilę

Day 1 na miejscu:

Szczegóły i numerki:

Więcej szczegółów:

I ciekawostki:

I z rzeczy do zrobienia:
- mechanika idealna więc baza jest
- nowe serwa na osiach
- nowe wnętrze szafy
- nowy agregat hydrauliczny bo brakuje
- może 4ta oś
- chłodzenie zalewowe i przez wrzeciono
- ogarnąć wszystko do kupy tak by nie było niedomówień

- i produkcja wiórów metodą "na grubo"

Dla pytających o SZGH to ta maszynka stanie cała na tym sterowaniu i jako, że jest moja, nie klienta, będę mógł pokazać co i jak i będzie możliwość pomacać

Pytania i opinie czas zacząć

@kamar To właśnie ta gulowzruszajka