Maszyny stolarskie?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 16
Maszyny stolarskie?
Zwaracam sie do użytkownikow tego forum z zapytaniem co do maszyn stolarskich. Już troche sobie czytalem na rożne tematy w tym forum no i spotkałem sie z tematami, w ktorych chodzi o takie małe maszyny jak pilarki reczne czy czesci do takich maszyn.
Mnie by bardzo interesowało czy ktoś ma informacje na temat maszynach stolarskich dla takiego warszatatu średniej wielkosci, w ktorym pracuje ok. 8 – 10 ludzi. Jakie maszyny są w takim stolarstwie potrzebne i jakie są dobre firmy, ktore takie maszyny produkują?
Mnie by bardzo interesowało czy ktoś ma informacje na temat maszynach stolarskich dla takiego warszatatu średniej wielkosci, w ktorym pracuje ok. 8 – 10 ludzi. Jakie maszyny są w takim stolarstwie potrzebne i jakie są dobre firmy, ktore takie maszyny produkują?
Tagi:
Re: Maszyny stolarskie?
Kolego, co ten warsztat będzie robił, bo od tego zależy jego wyposażenie w narzędzia i maszyny...itdbaal pisze:Mnie by bardzo interesowało czy ktoś ma informacje na temat maszynach stolarskich dla takiego warszatatu średniej wielkosci, w ktorym pracuje ok. 8 – 10 ludzi.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 7
Tak jak napisal Peritus, poki nie powiesz co dokladnie bedzie twoj zaklad produkowal trudno bedzie ci cos doradzic, podstawowym wyposazeniem w takich zakladach sa oczywiscie frezarki, pilarki, szlifierki. Na polskim rynku jest ich bardzo duzy wybor, jesli mowimy o wiekszym zakladzie to w sumie Felder 700 ewentualnie Format 4 by sie nadawal, ale napisz wiecej bo tak to raczej trudno doradzac
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 16
Sorki, ale czy na tym forum nikt nie interesuje się stolarką, obróbką drewna ?, przecież sama nazwa tego forum ...cnc... chyba mówi sama za siebie, no chyba, że ja czegoś nie kapuję? Coś mi się obiło o uszy, że jednak CNC ma jakieś powiązania z formatem4, sorki, jeśli pomyliłem pojęcia, ale nie za bardzo jestem w tym temacie.Pozdrawiam.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Pomijając nieodpowiedni dział na takie zapytanie kolega ma albo szerokie chęci lub małą wiedzę. Żeby robić wszystko tj schody, parkiety, drzwi okna i meble trzeba sporo zainwestować zwłaszcza zaczynając od zera.
Choć mój kuzyn ma właśnie taki zakres usług, lecz jest już trzecim pokoleniem, które się tym zajmuje i przez półtora wieku kompletowali warsztat a tak ciągle coś dokupują lub wymieniają.
Na warsztat na pewno:
- piła formatowa z ruchomym stołem, pochylaną i opuszczaną piła
- grubościówko równiarka
- frezarka
- piła taśmowa
- szlifierka najlepiej szerokotaśmową
lub maszyny kombinowane, choć na dłuższą metę upierdliwe przez ciągłe przezbrajanie.
Pomijając drobne elektronarzędzia i narzędzia ręczne oraz odciągi wiórów.
Na wyjazdy:
do parkietów to cykliniarka + szlifierka do wykończeń przy ścianach + polerka talerzowa
do wykończeniówki ukośnica z wysuwną piłą, jakaś piła stolikowa
No i na usługach caaała hałda cierpliwości do klientów.
Choć mój kuzyn ma właśnie taki zakres usług, lecz jest już trzecim pokoleniem, które się tym zajmuje i przez półtora wieku kompletowali warsztat a tak ciągle coś dokupują lub wymieniają.
Na warsztat na pewno:
- piła formatowa z ruchomym stołem, pochylaną i opuszczaną piła
- grubościówko równiarka
- frezarka
- piła taśmowa
- szlifierka najlepiej szerokotaśmową
lub maszyny kombinowane, choć na dłuższą metę upierdliwe przez ciągłe przezbrajanie.
Pomijając drobne elektronarzędzia i narzędzia ręczne oraz odciągi wiórów.
Na wyjazdy:
do parkietów to cykliniarka + szlifierka do wykończeń przy ścianach + polerka talerzowa
do wykończeniówki ukośnica z wysuwną piłą, jakaś piła stolikowa
No i na usługach caaała hałda cierpliwości do klientów.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2