maszyna 13 kW a bezpiecznik 16A
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 8
maszyna 13 kW a bezpiecznik 16A
Witam
Chcę kupić kompresor śrubowy, który ma silnik 13 kW.
Niestety bezpieczniki w domu mam 16A.
Da radę to jakoś pożenić?
Czy będą wybijały co chwilkę?
Miękki start mogę założyć tu nie ma problemu.
Może wymieniłbym silnik na mniejszy jakiś np. 7,5 kW i dał przekładnię, ale czy będzie to w ogóle działało?
Może silnik przestawić w gwiazdę?
Co myślicie?
Pozdrawiam
Jacek
Chcę kupić kompresor śrubowy, który ma silnik 13 kW.
Niestety bezpieczniki w domu mam 16A.
Da radę to jakoś pożenić?
Czy będą wybijały co chwilkę?
Miękki start mogę założyć tu nie ma problemu.
Może wymieniłbym silnik na mniejszy jakiś np. 7,5 kW i dał przekładnię, ale czy będzie to w ogóle działało?
Może silnik przestawić w gwiazdę?
Co myślicie?
Pozdrawiam
Jacek
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 8
A tak sobie myślę, że ile na 1 fazę, bo w sumie to 3 bezpieczniki po 16 A to nam daje 46 A 
Taka kreatywna matematyka
Policzmy 13 /3 = 4,3 czyli na 1 fazie mamy 4,3 kW.
4300 W/ 230 V= 18,coś tam A,
kurcze dużo.
sam już nie wiem.
Mają w Kraku śrubówkę z silnikiem 7,5 kW, ale kupę kilometrów z przewagą kupy
Jacek

Taka kreatywna matematyka

Policzmy 13 /3 = 4,3 czyli na 1 fazie mamy 4,3 kW.
4300 W/ 230 V= 18,coś tam A,
kurcze dużo.
sam już nie wiem.
Mają w Kraku śrubówkę z silnikiem 7,5 kW, ale kupę kilometrów z przewagą kupy

Jacek
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Podepne sie pod temat.
Przygotowuje nowa siedzibe i duzo pytan mam w zwiazku z tym.
Teraz jestem na etapie wylewek, prąd nabiera mocy papierkowej w urzedach, czekam;-(
Mam tam na razie 13kW 22 A, czekam na podpiecie drugiej linii.
Zanim mi eksperci przeciagna kabel, to chcialbym odpalic tam nową maszynę, zeby zobaczyc czy działa po transporcie. Maszyna ma 16kW, ale nie wiem jakie zabezpieczenie. Czy to w ogole sie odpali na takim przydziale co jest teraz?
Przygotowuje nowa siedzibe i duzo pytan mam w zwiazku z tym.
Teraz jestem na etapie wylewek, prąd nabiera mocy papierkowej w urzedach, czekam;-(
Mam tam na razie 13kW 22 A, czekam na podpiecie drugiej linii.
Zanim mi eksperci przeciagna kabel, to chcialbym odpalic tam nową maszynę, zeby zobaczyc czy działa po transporcie. Maszyna ma 16kW, ale nie wiem jakie zabezpieczenie. Czy to w ogole sie odpali na takim przydziale co jest teraz?
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

-
- Kontakt:
W sumie to racja, pewnie na kazda z faz jest.
To jeszcze mam jedno pytanie.
Jak byłem złożyć wniosek w urzedzie o przylacze, to mi powiedzieli, ze mimo, ze jest tam juz prad, to musze zrobic druga linie. Do slupa daleko, kopac trzeba albo napowietrznie.
Problem polega na tym, ze posiadlosc nie jest moja i ladowac kase to nie sztuka, a taka zabawa tania nie jest. Wiem, ze kiedys tam była wzmacniana linia i to wszystko jest podpiete pod dom. i tu moje pytanie, czy jest jakas mozliwosc zrobienia jakiejs rozdzielni przez energetyke z istniejacego przylacza i podzialu na 2 legalne liczniki dom/firma.
Kobitka w urzedzie mowila, ze nie bylo by problemu jesli bym chcial aktualna cala linie przepisac na firme. Ale ani ja ani wlasciciel posiadlosci raczej na to nie pojdziemy.
To jeszcze mam jedno pytanie.
Jak byłem złożyć wniosek w urzedzie o przylacze, to mi powiedzieli, ze mimo, ze jest tam juz prad, to musze zrobic druga linie. Do slupa daleko, kopac trzeba albo napowietrznie.
Problem polega na tym, ze posiadlosc nie jest moja i ladowac kase to nie sztuka, a taka zabawa tania nie jest. Wiem, ze kiedys tam była wzmacniana linia i to wszystko jest podpiete pod dom. i tu moje pytanie, czy jest jakas mozliwosc zrobienia jakiejs rozdzielni przez energetyke z istniejacego przylacza i podzialu na 2 legalne liczniki dom/firma.
Kobitka w urzedzie mowila, ze nie bylo by problemu jesli bym chcial aktualna cala linie przepisac na firme. Ale ani ja ani wlasciciel posiadlosci raczej na to nie pojdziemy.

-
- Kontakt:
A to tez wielki smiech, ze na całe przyłączenie powiedzieli, ze czekac do roku można to juz paranoja w dzisiejszych czasach.
Przypominaja mi sie czasy, kiedy moi rodzice na podlaczenie telefonu 13 lat czekali
Przypominaja mi sie czasy, kiedy moi rodzice na podlaczenie telefonu 13 lat czekali