Mały podajnik taśmowy - napęd
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 4
Mały podajnik taśmowy - napęd
Witam,
Szukam porady odnośnie przeniesienia napędu na rolkę przenośnika taśmowego.
Mój problem polega na tym, że jest to mała konstrukcja, a potrzebuję napędu, który nie będzie za bardzo przekraczał gabarytów urządzenia. Próbowałem napędzać to silnikiem krokowym NEMA17. Silnik daje radę bezproblemowo, lecz jest bardzo głośny, a ja potrzebuję trochę mniej głośnego rozwiązania. Gabaryty silnika jakie bym mnie maksymalne interesowały to około 50x50mm.
Czy serwomotor będzie mniej głośnym rozwiązaniem? Czy szukać jakiegoś silnika elektrycznego bezszczotkowego?
Intresuje mnie również możliwość sterowania prędkością obrotową silnika.
Z góry dziękuje za pomoc w temacie.
Szukam porady odnośnie przeniesienia napędu na rolkę przenośnika taśmowego.
Mój problem polega na tym, że jest to mała konstrukcja, a potrzebuję napędu, który nie będzie za bardzo przekraczał gabarytów urządzenia. Próbowałem napędzać to silnikiem krokowym NEMA17. Silnik daje radę bezproblemowo, lecz jest bardzo głośny, a ja potrzebuję trochę mniej głośnego rozwiązania. Gabaryty silnika jakie bym mnie maksymalne interesowały to około 50x50mm.
Czy serwomotor będzie mniej głośnym rozwiązaniem? Czy szukać jakiegoś silnika elektrycznego bezszczotkowego?
Intresuje mnie również możliwość sterowania prędkością obrotową silnika.
Z góry dziękuje za pomoc w temacie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: Mały podajnik taśmowy - napęd
jak jest sterowany pełnym krokiem to może trzeba przestawić w sterowniku na mikrokroki , serva ac są cichutkie ale cena może odstraszyć jak na podajnik taśmowy ,można zawsze założyć silnik DC z przekładnią ze sterowaniem pwm (tania opcja) .janekks pisze:Próbowałem napędzać to silnikiem krokowym NEMA17
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
A skąd jesteś , bo wysyłka nie wchodzi w grę . Jako napędy posiadam silniki ( silniczki ) dc z przekładniami. Silniczki to od laminatorek lub z małej linii nabijania tytoniem gilz . Lub szukaj takiego zestawu.
-
tristar0 pisze: ↑01 lut 2022, 12:13jak jest sterowany pełnym krokiem to może trzeba przestawić w sterowniku na mikrokroki , serva ac są cichutkie ale cena może odstraszyć jak na podajnik taśmowy ,można zawsze założyć silnik DC z przekładnią ze sterowaniem pwm (tania opcja) .janekks pisze:Próbowałem napędzać to silnikiem krokowym NEMA17
Testowałem silnik na dwóch rodzajach sterownika, zmieniałem także ustawienia kroków.
Nadal jest zbyt głośny. Chyba będę musiał się rozejrzeć za jakimś silnikiem DC, albo kupić jakiś porządny sterownik.
Narazie TB6600 działa najciszej. Spróbuję też zmienić zasilanie z 12V na 24V może to coś da.
-
- Posty w temacie: 3
zwiększy dynamikę silnikajanekks pisze:Spróbuję też zmienić zasilanie z 12V na 24V może to coś da.
Dodane 3 minuty 7 sekundy:

proste rozwiązania są skuteczne w przypadku silnika DC prościej się nie da .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
A takie coś stosowałeś?

-
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Taki amortyzator plus sprzęgło elastyczne, mocno wyciszają. Oczywiście mikrokrok 16 lub więcej to podstawa.
Są też sterowniki, które mają tryb cichy, który działa tak jak podniesienie mikrokroku 2 lub 4 razy.
Ale silnik krokowy sam z siebie wydaje dźwięki. Jak nie stuki, to zaczyna grać.
https://youtu.be/dSMbh8YJkYg
Są też sterowniki, które mają tryb cichy, który działa tak jak podniesienie mikrokroku 2 lub 4 razy.
Ale silnik krokowy sam z siebie wydaje dźwięki. Jak nie stuki, to zaczyna grać.
https://youtu.be/dSMbh8YJkYg
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Testowałem silnik na dwóch rodzajach sterownika, zmieniałem także ustawienia kroków.
Nadal jest zbyt głośny. Chyba będę musiał się rozejrzeć za jakimś silnikiem DC, albo kupić jakiś porządny sterownik.
Narazie TB6600 działa najciszej. Spróbuję też zmienić zasilanie z 12V na 24V może to coś da.
Zastosuj silnik BLDC z przekładnią i zapomnisz o swoim problemie
Zastosuj silnik BLDC z przekładnią i zapomnisz o swoim problemie