Malowanie aluminium
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Malowanie aluminium
Powłoka nie będzie jakoś szczególnie trwała. Jeśli chcesz lepszego efektu najpierw pokryj detal lakierem wytrawiającym do aluminium, a dopiero na to nakładaj czarny.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Witam.
Zwyczajnie porządnie zmatuj, warstwa podkładu epoksydowego, znowu matowanie i czarny kolorek dopiero, Najlepiej zrobić taki zabieg pistoletem i komponentami z utwardzaczem, praktycznie wszystkie farby w sprayu nie maja jakiejś wielkiej wytrzymałości.

Pozdro.
Zwyczajnie porządnie zmatuj, warstwa podkładu epoksydowego, znowu matowanie i czarny kolorek dopiero, Najlepiej zrobić taki zabieg pistoletem i komponentami z utwardzaczem, praktycznie wszystkie farby w sprayu nie maja jakiejś wielkiej wytrzymałości.
Jak zobaczyłem tytuł tematu od razu pomyślałem że ktoś to wrzuci i sie nie zawiodłem

Pozdro.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
mam "płotek" zrobiony z paneli aluminiowych, przed malowaniem był "lekko" piaskowany, 6lat i nie widać śladów zużycia. Tak jak kolega powyżej napisał farby w sprayu są mało trwałe, Hammerite też nie polecam, u mnie nie wytrzymał roku na zewnątrz. Później sprawdzę czym dokładnie malowałem, 2 warstwy bez podkładu, tyle pamiętam.
Krak.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Podkład epoksydowy i na to dopiero farba. Robię tak modele i nie ma problemu