Małe CNC do produkcji mebli na wymiar

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
rafal_krakow
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Małe CNC do produkcji mebli na wymiar

Post napisał: rafal_krakow » 15 mar 2016, 21:43

Witam drogich użytkowników,

Piszę z prośbą o jakieś dobre rady.

Zajmuje się produkcją mebli na wymiar i ostatnio stwierdziłem że pora przejść na wyższy level tworzenia tych mebli.

Ponieważ nie dysponuje 400 000 PLN na nową piękną maszynę, szukam jakiejś alternatywy, która spełni moje (skromne) oczekiwania.

Otóż potrzebuje centrum, które będzie mi tylko nawiercało otwory w odpowiednich miejscach o odpowiedniej średnicy. Nie planuje wykorzystywać tego do frezowania przetłoczeń na frontach czy płaskorzeźb itp. Tylko otwory.

Celem moim jest żeby w podajniku na frezy był frez pod konfirmat, fi 35 mm pod zawiasy, fi 10, fi8 po kołki, fi 5 do podpórek na półki, fi 3 do frezu na wpuszczane plecy, i fi 2 do znaczenia prowadnic pod szuflady itp. Łącznie 7 frezów.

Minusem wpływającym na cenę jest to, że potrzebuję wiercenia w grubości płyty meblowej a nie tylko na jej powierzchni.

Całe projekty szafek tworzyłbym albo w Cabinet Vision, albo w Dynalogu Blumowskim, gdzie jest opcja exportu do Centrum.

Czy ktoś jest mi w stanie doradzić jakie urządzenie wybrać które spełni te kryteria? Na co zwracać uwagę? Chodzi mi też o pułap finansowy z jakim się muszę liczyć, kupując nawet używane urządzenie, ale spełniające powyższe kryteria bo na razie nie potrafię oszacować, a nie chcę funkcji które są mi zbędne. Nie znam się (jeszcze) na CNC zbytnio, ale gdyby np okazało się że samodzielna zmiana frezu obniży koszt, to również by mi to pasowało.

Będę naprawdę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje.

Poniżej filmik który dobrze oddaje o co mi chodzi. Zaprojektować, wyexsportować, kłaśc formatki przycięte i oklejone na wymiar, a potem skręcać jak IKEA

pozdrawiam
Rafał

[youtube] [/youtube]

[ Dodano: 2016-03-16, 01:28 ]
No i znalazłem co spełnia moje oczekiwania: wiertarka CNC.

Jeżeli ktoś jest w podobnej sytuacji to już ma odpowiedź o co chodzi.
Na przykład

Biesse Skipper V31

Robland BM3000

ewentualnie

HOLZHER Evolution Evo7405 EN

Cenowo - nowy Robland BM3000 około 110 000 PLN brutto... dużo ale do przeżycia. Zawsze to mniej niż Centrum z prawdziwego zdarzenia za 400 000 PLN.

Awatar użytkownika

corano
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Kontakt:

Post napisał: corano » 16 mar 2016, 20:12

Juz kiedyś to sprawdzałem .. nikt na forum nigdy się nie pochwalił amatorską wiertarką cnc Ciekawe nie ? Zostaje wiec zakup maszyn firmowych.

A jak ktoś lubi grzebać w maszynach może warto kupić używane centrum w granicach od 30 tys . Powiercić, powierci byle był XILOG .. cos jak CAM i g-code w jednej osobie. Zyskuje sie maszynę i oprogramowanie w pakiecie . Minusem może być mały format ale przy mebelkach powinno wystarczyć.

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: kubus838 » 20 mar 2016, 14:44

Witam

Kolego rafal_krakow

Tobie potrzebna jest najzwyklejsza frezarka cnc 3 osiowa - oczywiście o odpowiednim polu pracy. Do Twoich celów jest to maszyna jak najbardziej uniwersalna. Wszystkie otwory czy to pod konfirmat czy kołki pólkowe a nawet pod zawiasy maszyna wykona za jednym cyklem obróbki, pod warunkiem, że do maszyny będzie zainslalowany magazyn narzędzi. Jeżeli chcesz warsje bez magazynu czyli tańszą to rowniez można zrobić tylko trzeba wymieniać narzędzie ręcznie - czas zmiany to około 30 sekund i maszyna dalej pracuje. Ale fakt na frezarce cnc można wycinać kształty, frezować otwory pod konfirmaty, zawiasy i kołki.

Wiertarke stołową możesz mieć bo zawsze się przyda, ale wiekoszaść rzeczy i tak możesz frezować bo tak jest szybciej i pewniej jeżeli chodzi o zgodność frezowanego elementu z projektem pod względem wymiarów.

Nie pisze tego aby zaproponować Ci zakup maszyny za kilkaset tysięcy bo nie jestem ani producentem ani dystrybutorem takich kombajnów. Jestem użytkownikiem urządzenia tego typu i wiem jaka to wygoda a co najważniejsze zgodność wymiarowa i kształtowa z "wizją" klienta.

robert

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: clipper7 » 20 mar 2016, 14:57

corano pisze: nikt na forum nigdy się nie pochwalił amatorską wiertarką cnc Ciekawe nie ?
Sądzę, że powodem jest to, że amatorowi bardziej opłaca się zrobić bardziej uniwersalną maszynę (frezarkę) niż wąsko specjalizowaną wiertarkę - robota i koszty praktycznie takie same, a frezarka wykona różne zadania, wiertarka - nie. W maszynach meblarskich inne jest też bazowanie i mocowanie przedmiotu - płyty, co doskonale widać na filmie. Frezarka powierci otwory, a wiertarka nie pofrezuje (niektóre frezują gniazda i rowki, ale cena od razu idzie w górę...).
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: kubus838 » 20 mar 2016, 15:41

clipper7 pisze: Sądzę, że powodem jest to, że amatorowi bardziej opłaca się zrobić bardziej uniwersalną maszynę (frezarkę) niż wąsko specjalizowaną wiertarkę - robota i koszty praktycznie takie same, a frezarka wykona różne zadania, wiertarka - nie.
Tu się nie zgodze - nie tylko amatorowi. Teraz firmy produkujące melbe pod wymiar kupują frezarki. Te firmy które robią to seryjnie i taśmowo to napewno już posiadają obrabiarki cnc
clipper7 pisze: W maszynach meblarskich inne jest też bazowanie i mocowanie przedmiotu - płyty, co doskonale widać na filmie. Frezarka powierci otwory, a wiertarka nie pofrezuje (niektóre frezują gniazda i rowki, ale cena od razu idzie w górę...).
Święta racja.

robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”