Witam
phenix1 pisze: ↑04 lut 2021, 09:27
Cześć
Zastanawiam się nad zakupem małej frezarki CNC 3018 - czytaj chińczyka
I tu już powinna się zapalić "czerwona lampka". A samochód chiński tez byś kupił?
Sama frezarka ma służyć do nauki (pierwsze CNC)
Jak najbardziej, tak.
drobnych prac przy frezowaniu twardego drewna, tworzyw na bazie żywic oraz grawerowania laserem drewna, tworzyw i wyrobów z skóry. Pytanie czy poradzi sobie z frezowaniem powierzchni wypukłych i zaokrąglonych (np matryce do tłoczenia wzorów w skórze).
A to już nie koniecznie.
Znam osobiście kilka osób które takie maszyny kupiły i używają w sposób amatorski i są zadowoleni. Ale w ich przypadku dokładność ma drugoplanowe znaczenia. Niestety to urządzenie zbudowane jest z takich materiałów i w taki sposób, że dokładność jest raczej losowa.
Czy ona poradzi sobie z frezowaniem powierzchni wypukłych. Prawdopodobnie tak ponieważ prawdopodobnie będzie wyposażona w sterownik 3d. Jaki Ty chcesz kupić tego nie wiadomo.
I teraz pytanie czy w budżecie do 1000 zł jestem wstanie kupić takie urządzenie a najważniejsze czy sobie poradzi z pracą w tych materiałach. Pewnie będzie pracowało 1-2 razy w tygodniu
Ja osobiście nie spotkałem maszyny za tysiąc złotych która by sobie poradziła w sposób zadowalający pracą w takich materiałach. I żeby nie było, że Ci odradzam zakup tego urządzenia to napiszę - plik obróbkowy musi być bardzo nazwijmy to delikatny. A co za tym idzie bardzo ale to bardzo wydłuży się czas obróbki oraz wiele uszkodzeń narzędzi skrawających.
I polecam Ci abyś sprawdził nie kupił ale tylko sprawdził ceny części składowych takiej maszyny i porównał z tą maszyną. I teraz pomyśl skąd są te różnice.
Oczywiście ja cały czas mam na myśli frezowanie a nie wycinanie laserem. O cieciu czy grawerowaniu laserem nawet nie wspominam.
. Jakie oprogramowanie dołożyć do tego, żeby względnie komfortowo móc pracować z nią a nie kosztowałoby więcej niż sama frezarka

.
Mówiąc krótko trzeba mieć program sterujący obrabiarką - ale to chyba dostaniesz przy zakupie. I oczywiście musisz mieć oprogramowanie CAD/CAM do tworzenia własnych brył oraz rodzaju obróbki. Niestety takie oprogramowanie jest bardzo drogie i prawdopodobnie będzie droższe od samej maszyny. Ale na początek możesz skorzystać z tzw. darmowców i tego musisz poszukać tu na forum albo ogólnie w sieci.
Pytanie też co wybrać ponieważ jak patrzę na Ali to jest tego trochę w różnych konfiguracjach, a może polecicie jakiś sprawdzony sklep na Ali ??? A może inne źródło niż Ali ?
Będę wdzięczny za pomoc w wyborze oraz informację.
Jeżeli chcesz kupić sensowną obrabiarkę i na niej zarabiać to przestań patrzeć na ali.
robert