Z tego co dowiedziałem się w temacie frezarki CNC to potrzebuję:
- elementów konstrukcyjnych typu profile matalowe itp.
- elementów prowadnic - tutaj zamierzam wykorzystać pręty utwardzane powierzchniowo zamocowane na łożyskach w odpowiednich oprawach,
- śruby trapezowe i nakrętki
- elektrowrzeciono
- silniki krokowe
- sterowniki
- stary komputer PC
- darmowy program sterujący
Niestety z dziedzin elektroniki jestem bardziej tępy niż z mechaniki

Jaki może być orientacyjny koszt małej frezarki o powierzchni roboczej XY = 400x200 z osią Z ?
Frezarka ma frezować z dokładnością podobną do dokładności mojej chińskiej tokarki czyli 0.01mm to będzie szczyt marzeń.
Mam pytanie odnośnie elektroniki - czy po zamontowaniu silników krokowych resztę elektroniki można dokupić w sklepie sponsora forum? Czy zamontowanie sterowników itp jest możliwe dla osoby nie mającej wcześniej z elektroniką styczności?
Myślę nad CNC, ponieważ planuję zakup frezarki, a za chińską o jako takich parametrach to i tak ze 3000 zł trzeba dać. Jeśli można wyrobić się w tej kwocie to mogę podjąć
wyzwanie. Choć nie ukrywam, że im mniej mnie wyniesie tym bardziej będę szczęśliwy.
Do prób mogę wykorzystać dremel jako elektrowrzeciono. Zawsze to ograniczy początkowe koszta. Tokarynkę mam więc pewne rzeczy mogę wykonać sam. Nie ukrywam, że liczę na waszą pomoc.