Mała frezarka do aluminium 280x200x120[mm]

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
Mat_91
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 7

Mała frezarka do aluminium 280x200x120[mm]

Post napisał: Mat_91 » 06 sty 2023, 22:21

Hi,

Chciałbym się pochwalić efektami mojej pracy z ostatnich kilku miesięcy. Frezarka zbudowana na potrzeby kolegi jako jedno z dwóch urządzeń pracujących w parze, drugim urządzeniem może uda się pochwalić w następnych kilku miesiącach :)

Frezarka ma za zadanie wydajnie i (miejmy nadzieje!) dokładnie frezować małe elementy z aluminium, pole robocze 280x200x120 jest z dużym zapasem. Ruchy G0 bez problemu udało się ustawić na 10000mm/s z przyśpieszeniem 0.4m/s2 na wszystkich osiach.
Pierwszego frezowania jeszcze nie było, mam nadzieję że uda się coś nagrać w ciągu najbliższych dwóch tygodni.

Wrzeciono: 3.5kW ER25, 18k RPM, import z Chin. Chłodzone powietrzem. Zmierzone bicie na stożku <0.01[mm]
Silniki: serwokrokowce zintegrowane z driverami, 4.5NM
Baza: płyta traserska żeliwna 400x400mm
Konstrukcja: Aluminium gleich C.250,
Prowadnice: chińczyk HG25 we wszystkich osiach
Śruby kulowe: Rozmiar 1605
Sterowanie: LinuxCNC + karta mesa 7i96S
Przełożenie silnik-śruba: 1:1 (sprzegło)

Poniżej kilka zdjęć z etapu montażu. Oraz filmik z pierwszych surowych ruchów. Maszyna w trakcie budowy więc jeszcze dużo pracy przede mną.
Ps. Mocowania silników widoczne na zdjęciach były tylko tymczasowe... 8)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

https://youtu.be/MnYmvph5MmU

Pozdrawiam,
Mateusz.

Awatar użytkownika

Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Re: Mała frezarka do aluminium 280x200x120[mm]

Post napisał: Rafalgl » 06 sty 2023, 23:52

Fajna frezareczka, gdzie zamawiałeś wycięcie tych kolumn z aluminium i jaki koszt? Dobry pomysł z tą płytą traserską, proste i skuteczne rozwiązanie, szkoda że na to nie wpadłem wcześniej. Z ciekawości, ile waży całość?
Kto pyta, nie błądzi.

Autor tematu
Mat_91

Post napisał: Mat_91 » 07 sty 2023, 12:16

Hi,
Aluminium to odlewane, odprężane i precyzyjnie frezowane formatki z materiału C.250 od gleicha. Materiał wraz z obróbką zamówiony bezpośrednio u producenta. Niestety w gleichu obrabiają materiał na dużych ploterach frezujących i obróbkę świadczą tylko z jednej płaszczyzny/zamocowania (przynajmniej w polskim oddziale), więc otwory boczne pod gwinty żeby to wszystko skręcić musiałem wykonać już we własnym zakresie.
Co do kosztów to było to zamawiane w szczycie zeszłorocznego kryzysu cenowego gdy aluminium było po prawie 40-50zł za kg więc trochę za to wyszło. Kosztów obróbki niestety nie mogę podać, faktura nie była na mnie i najzwyczajniej nie znam kwoty :)

Odnośnie masy to tak z grubsza:
płyta traserka - 35kg
całe aluminium - około 30kg
wózki liniowe 12 sztuk - 6kg
prowadnice 2,3mb - 7.3kg
silniki 3 sztuki - 5kg
wrzeciono- 3kg
Do tego jeszcze parę kg na śruby, śruby kulowe, bloki łożyskujące, i resztę drobnicy. Więc tak ponad 90kg całościowo.

M.

Autor tematu
Mat_91

Post napisał: Mat_91 » 14 sty 2023, 23:52

Hi,
Dzisiaj spędziłem parę godzin przy maszynie ustawiając finalnie geometrię. Udało się również trochę wiórów wyprodukować.
Zabrakło niestety czasu na szczegółowe testy. Jeden detal na gotowo z dwóch zamocowań jak na zdjęciu poniżej.
Frezowanie adaptacyjne z parametrami S18000 F3000 Ap=14mm Ae=1.5mm przy frezie węglikowym 6mm z czterema ostrzami pokazało, że maszyna nie ma z tym żadnego problemu, jednak mocowanie detalu metodą na taśmę i superglue to w tym wypadku głupi pomysł, latający detal po całej hali i zmarnowany materiał :twisted:
Poniżej nagranie z powtórzonego frezowania ale z prędkością zredukowaną o 50%, F1500mm/min. Sprawdzenie limitu maszyny przy wyższych parametrach lub innych materiałach dopiero jak będę miał jakieś sensowne imadło a nie klej i taśmę.

Obrazek

https://youtu.be/pjhFVff9gW8

M.

WP Kamil
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4

Post napisał: WP Kamil » 15 sty 2023, 08:42

Jak patrzę jakimi wiórami sypie to widać że to dobra frezarka. Chętnie bym przytulił taka maszynę zamiast męczyć od kilku lat swoją, ale moje przyłącze to 2,2kW i brak wentylacji na mgłę 😔 Konstrukcja w miarę prosta, choć nie widzę ani krańcówek(?), i zawsze zastanawiam się nad brakiem baz bocznych do prowadnic.
Czy mógłby kolega wrzucić zdjęcie taśmy i kleju.
Ps. W obwód zasilania falownika wyrzuciłbym amperomierz- żeby z grubsza obserwować obciążenie wrzeciona.

pitsky

Post napisał: pitsky » 15 sty 2023, 09:21

Zgrabna maszyna.

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Avalyah » 15 sty 2023, 09:35

Fajna maszynka. Też kiedyś planowałem wykorzystać płyty od gleicha, ale to były lepsze czasy i wtedy to chodziły po 20-30zł za kg jak dobrze pamiętam.

Rzeczywiście krańcówek nie widzę i czujnika wysokości narzędzia, ale to wszystko domyślam się będzie dodane jak najszybciej.
WP Kamil pisze:przyłącze to 2,2kW i brak wentylacji na mgłę

To wrzeciono 3,5kW to akurat moim zdaniem mocny przerost formy nad treścią. Spokojnie na 2,2kW to samo zrobisz, to w końcu aluminium. Można też na sucho frezować ale warto wtedy frezem z mniejszą liczbą ostrzy, dwoma albo jednym. No i zależy czy frezujesz PA6, które jest dość przyjemne, czy jakieś gumiaste PA38, już mniej przyjemne. Ale wystarczy psiknąć czasem wd-40 i też pójdzie.

WP Kamil

Post napisał: WP Kamil » 15 sty 2023, 11:25

Krańcówki jednak widać na pierwszym filmiku.
Jeśli ktoś by chciał naśladować konstrukcje (myślę że warto) to jednak lepiej jak zbliżeniówka jest prostopadle do osi ruchu a nie równolegle na końcu osi robi za twardy stop.
Czy tak duże wrzeciono jest potrzebne pokazałby amperomierz 😁

Autor tematu
Mat_91

Post napisał: Mat_91 » 15 sty 2023, 11:53

Hi,

Dzięki za wszystko komentarze 🙃

@WP Kamil jakie zdjęcie taśmy i kleju chciałbyś zobaczyć? Chodzi o metodę mocowania?

Odpowiadając na pytania:
1) krańcówki oczywiście są zamontowane. Na tym krótkim filmie z pierwszego posta widać niebieskie czujniki indukcyjne obok silników. Na zdjęciach faktycznie ich nie ma, tam są jeszcze pierwsze tymczasowe mocowania silnika. Jak będę następnym razem przy maszynie to postaram się wykonać lepsze zdjęcie tej okolicy 🙂
A i krańcówki nie robią za zderzak :lol: mechanizm zatrzyma się na innych elementach.

2) czujnik długości narzędzie- jest w drodze, jak najbardziej będzie zamontowany.

3) brak baz pod prowadnice- no niestety jest to jeden z kompromisów na które się zdecydowałem podczas projektu. Ich dodanie komplikowało kilka spraw z poszczególnymi wymiarami czy samym procesem obróbkowym. Poza tym nie chciałem ruszać powierzchni płyty traserskiej. Co nie zmienia faktu że patrząc z perspektywy czasu chyba bym je jednak dodał w osi X/Z. Stanowczo ułatwiło by to montaż.

4) wrzeciono- w aluminium faktycznie 2.2kW da spokojnie radę nawet przy mocnej obróbce. Wg kalkulatora z którego korzystam do obróbki jak na filmie potrzeba około 1kW, załóżmy za 1.5 to wersja z zapasem. Jednak tak wydajnej obróbki bez mgły bym nie próbował. Jak na chwilę wyłączyłem chłodzenie to już na słuch było czuć różnice, frez całkiem inaczej pracował. Moje 3.5kW wybrałem z tego powodu że była to moc przy której miałem końcówkę ER25- nie chciałem się ograniczać i wolę mieć możliwość mocowania większych frezów niż jej nie mieć. Dodatkowo cena wrzeciona razem z falownikiem była na tyle niska że głupio było nie brać- na 2.2kw oszczędził bym jakieś 15$😎 generalnie planowałem droższą wersję z chłodzeniem wodnym- komfort pracy byłby stanowcze większy, to wrzeciono mimo wszystko jest głośne- jednak tamto wrzeciono przegrało ceną i końcówką max ER20. Do tego 3.5kW mam nadzieję pozwoli mi też w tym wypadku na jakąś delikatną obróbkę w stali- ale to testy pokażą.

M.

WP Kamil

Post napisał: WP Kamil » 15 sty 2023, 13:13

Takie zdjęcie żeby było widać nazwę i producenta, bo linki do aukcji będą zbyt ulotne.
Widuję tą metodę mocowania na angielskich filmikach jednak nie wiem jak szukać tego w Polsce

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”