Makro do sondy 3D
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 11
Re: Makro do sondy 3D
Odpowiem jak będę przy kompie.
Z pamięci: podajesz do plugina jednocześnie ruch XYZ incrementalnie. Oczywiście może być zero.
G31 nie jest podstawą. Przynajmniej nie z csmio.
Z pamięci: podajesz do plugina jednocześnie ruch XYZ incrementalnie. Oczywiście może być zero.
G31 nie jest podstawą. Przynajmniej nie z csmio.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 25
W którym miejscu do plugina?
Bo wyświetli okienko z konfiguracją?
Bo po wywołaniu M31 (to Csimo, fakt, nie G31 które zastąpili i mają G38.2.3.4 itd. wiesz, staram się) palcami z klawiatury wklepie?
Gdzie to ogarnięty programista widzi w tym ujawnionym makrze? Możesz podpowiedzieć?
Piszesz na forum - masz dostęp do tej treści. Autor zamieścił na drugiej stronie tematu!
Dobra, poczekam na tego kompa.
-
- Posty w temacie: 17
Przestań się wreszcie domyślać, bo to nie tylko nic nie wnosi do tematu, ale jeszcze robi bałagan.
Ja oczywiście nie wiem jak działają makra od czujników w Mach3 z LPT, czy z CSMIO, ale wiem jak działają w LinuxCNC, a tam działają tak jak powinny i jeżeli Mach3 robi to inaczej, to byłby jeszcze jeden powód żeby go nie używać...
A w LinuxCNC najzwyczajniej używa się kodów G38 i zmiennych, zarówno systemowych, jak i użytkownika.
Czyli w skrócie, wysyła się odpowiednią komendę G38, po jej zakończeniu sprawdza się wartość flagi prawidłowego wykonania, wartości pomiaru w osiach X,Y,Z,A,B,C,U,V,W są w odpowiednich zmiennych i makro może sobie wyliczyć co potrzeba i ustawić offsety jeśli potrzeba.
Jak widać, nie ma tu żadnych okienek i ptaszków, bo być nie powinno, żeby procedury pomiarów można było wykonać wewnątrz programu, nawet pod nieobecność operatora (jeśli jest ATC).
A z tymi opóźnieniami, to zwykłe bzdury, bo co prawda one istnieją, ale można je zaniedbać. W LinuxCNC pracującym na łączu Ethernet, zwykle czyta się stan zewnętrznego kontrolera co jedną milisekundę, a można i częściej. Naprawdę, takie opóźnienie jest pomijalne, nawet jeśli nie jest stałe.
Dopiero bardzo szybkie zmiany sygnałów, np. z enkoderów, sprawiają problemy, które trzeba sprytnie ominąć (liczniki enkoderów są w zewnętrznym kontrolerze, a przesyła się ich zawartość co wspomnianą milisekundę).
Nie sądzę żeby w CSMIO wyważali otwarte drzwi i próbowali wynaleźć koło na nowo, raczej działa to tak samo.
-
Nie wiem co kto wkleił. Wolę pracować na plikach źródłowych a na telefonie kiepsko.
Kierunek i zakres ruchu sondy możesz podać jako parametr wywolując M-code.
Kierunek i zakres ruchu sondy możesz podać jako parametr wywolując M-code.
-
No przecież to jest opisane na stronie producenta. Zresztą to podstawy jak często lubisz pisać.
I pamiętaj, że możesz zrobić to dowolnie. Wartość parametrów możesz pobrać z pliku, zmiennych systemowych a nawet przez internet
Dodane 6 minuty 51 sekundy:
Tu masz naprawdę wszystko co potrzeba:
https://www.cs-lab.eu/wsparcie-technicz ... ve-to-g31/
I pamiętaj, że możesz zrobić to dowolnie. Wartość parametrów możesz pobrać z pliku, zmiennych systemowych a nawet przez internet

Dodane 6 minuty 51 sekundy:
Tu masz naprawdę wszystko co potrzeba:
https://www.cs-lab.eu/wsparcie-technicz ... ve-to-g31/
-
- Posty w temacie: 17
Tak z czystej ciekawości pobrałem https://en.cs-lab.eu/wp-content/uploads ... /macro.zip i przejrzałem plik tool_length.vb
Oczywiście w LinuxCNC nie pisze się skryptów w VB, ale tak zasadniczo jest to to samo, różnice dotyczą nazw kodów i nazw zmiennych.
Nie powinno to dziwić, bo jak już wcześniej pisałem, nie należy się spodziewać, że do tak prostego zadania autor będzie wymyślał koło na nowo.
Są tam też komentarze, które mogą sporo pomóc.
Na przykład tego nie wiem, ale mogę się spodziewać, że jeżeli "GetDRO(2) ' actual Z position" , to GetDRO(1) będzie aktualną pozycją Y...
Podobnie z innymi parametrami, więc przepisanie tego na szukanie środka otworu, to nie powinien być problem, a jedynie wysiłek...
Oczywiście w LinuxCNC nie pisze się skryptów w VB, ale tak zasadniczo jest to to samo, różnice dotyczą nazw kodów i nazw zmiennych.
Nie powinno to dziwić, bo jak już wcześniej pisałem, nie należy się spodziewać, że do tak prostego zadania autor będzie wymyślał koło na nowo.
Są tam też komentarze, które mogą sporo pomóc.
Na przykład tego nie wiem, ale mogę się spodziewać, że jeżeli "GetDRO(2) ' actual Z position" , to GetDRO(1) będzie aktualną pozycją Y...
Podobnie z innymi parametrami, więc przepisanie tego na szukanie środka otworu, to nie powinien być problem, a jedynie wysiłek...
-
Kol Lepi, pieprzysz jak zwykle wkoło Macieju tak jakbyś nie wiadomo co potrafił.
Na moje dociekania powinieneś odpowiedzieć:
Wywołanie makra: M31 P10 Q20 R30 'bez przecinków P,Q,R to wartości drogi na XYZ
makro podstawia do liczników osi XYZ te wartości w poleceniach:
Parg=param1() 'tu następuje pobranie z linni wywołania makra i podstawienie do zmiennej Parg
. ' to taka specjalna procedura w Machu dla uruchomienia z parametrami
.
setuserdro((1511,Parg) 'wipsanie do licznika
.
.
itd
tylko ty du** jesteś i jedynie gmatwać potrafisz. Na tym forum jeszcze żadnemu użytkownikowi nic nie podpowiedziałeś ale pierwszy jesteś do szukania dziury w całym albo prawdy warunkowej.
To teraz można wrócić do początku bo jak Tuxsc napisał nie ma żadnego znaczenia bład opóźnienia wynikający z komunikacji po kablu a tym bardziej z przepisywania bajtów z pozycją impulsu. Zresztą autorzy Csimo pokazali że się tym też nie przejmują, większość użytkowników nawet tego by nie potrafiła wyznaczyć o ile tylko by miała świadomość istnienia takiego aspektu.
Nawiasem mówiąc makro które prametry drogi skanowania musi mieć wprowadzane podczas wywoływania jest lekko patrząc jakby chybione, ale może jakaś tam myśl przyświecała takiemu rozwiązaniu.
Kol autorze, pisałem, olać eunuchów a makro takie czy siakie Ci napiszę, choćby po to aby rura zmiękła.
Dodane 1 minuta 49 sekundy:
wrócić do początku bo uwaga Lepiego o nieprzydatności jest uwagą Lepiego
Na moje dociekania powinieneś odpowiedzieć:
Wywołanie makra: M31 P10 Q20 R30 'bez przecinków P,Q,R to wartości drogi na XYZ
makro podstawia do liczników osi XYZ te wartości w poleceniach:
Parg=param1() 'tu następuje pobranie z linni wywołania makra i podstawienie do zmiennej Parg
. ' to taka specjalna procedura w Machu dla uruchomienia z parametrami
.
setuserdro((1511,Parg) 'wipsanie do licznika
.
.
itd
tylko ty du** jesteś i jedynie gmatwać potrafisz. Na tym forum jeszcze żadnemu użytkownikowi nic nie podpowiedziałeś ale pierwszy jesteś do szukania dziury w całym albo prawdy warunkowej.
To teraz można wrócić do początku bo jak Tuxsc napisał nie ma żadnego znaczenia bład opóźnienia wynikający z komunikacji po kablu a tym bardziej z przepisywania bajtów z pozycją impulsu. Zresztą autorzy Csimo pokazali że się tym też nie przejmują, większość użytkowników nawet tego by nie potrafiła wyznaczyć o ile tylko by miała świadomość istnienia takiego aspektu.
Nawiasem mówiąc makro które prametry drogi skanowania musi mieć wprowadzane podczas wywoływania jest lekko patrząc jakby chybione, ale może jakaś tam myśl przyświecała takiemu rozwiązaniu.
Kol autorze, pisałem, olać eunuchów a makro takie czy siakie Ci napiszę, choćby po to aby rura zmiękła.
Dodane 1 minuta 49 sekundy:
wrócić do początku bo uwaga Lepiego o nieprzydatności jest uwagą Lepiego
-
Kolego @qqaz
Udzielasz się w wielu tematach z taką pewnością jakbyś posiadał jakąś wiedzę tymczasem zadajesz pytania na które odpowiedzi są od dawna dostępne w sugerowanych Ci linkach. Albo to lenistwo albo problem z przyswajaniem wiedzy.
Co do opóźnień "na kablach" też się mylisz. Można pobrać wartości zapamiętane w momencie wyzwolenia sygnału.
I nie pisz co powinienem bo jakoś się nie sprawdza
Pisz pisz (to makro), nic mi nie zmięknie. Ucieszę się nawet, że się czegoś nauczyleś
Udzielasz się w wielu tematach z taką pewnością jakbyś posiadał jakąś wiedzę tymczasem zadajesz pytania na które odpowiedzi są od dawna dostępne w sugerowanych Ci linkach. Albo to lenistwo albo problem z przyswajaniem wiedzy.
Co do opóźnień "na kablach" też się mylisz. Można pobrać wartości zapamiętane w momencie wyzwolenia sygnału.
I nie pisz co powinienem bo jakoś się nie sprawdza

Pisz pisz (to makro), nic mi nie zmięknie. Ucieszę się nawet, że się czegoś nauczyleś

-
wiele razy pisałem że to co wiem to wyczesy z tego forum. Ale nigdzie nie widziałem że pomogłeś.
A tu przeszkadzasz.
Dodane 2 minuty 31 sekundy:
nigdy z dokładnością całego rejestru, chyba że Macha zatrzymasz a wtedy i tak nie odczytasz bo będzie stał.lepi pisze:Można pobrać wartości zapamiętane w momencie wyzwolenia sygnału
A co i kiedy zapamietuje? Zewnętrzny sprzęt?
Dodane 3 minuty 59 sekundy:
Kol Tuxcnc, Mach jest tak prosty i często już opisany że tylko zamęt takich " teraz to wszystko niepotrzebne" może początkujacym wprowadzić jakąś niepewność.tuxcnc pisze:więc przepisanie tego na szukanie środka otworu
Srodek otworu autor sam znalazł, zamieścił w temacie, tylko że mu niepotrzebny