Wracając do tematu głównego - przeglądająca kickstarter.com trafiłem na opensourcowy projekt MakerSlide.
Główne założenia to zrobienie taniej prowadnicy liniowej na bazie profilu systemowego. Wytoczenie z delrinu oprawy na dwa łożyska która na zewnątrz mają rowek V. Kasowanie luzu nakrętką z mimośrodem. Cena rozwiązania według autora miałaby się zbliżyć do 0,10$ za centymetr prowadnicy - w naszych warunkach cena nieosiągalna choć pewnie i tak dość tanio wyjdzie.

Wygląda to raczej na rozwiązanie wagi lekkiej. Zastanawiałem się na dołożeniem 2x wałka 16mm opartego o rowek profilu systemowego (dochodzi mały problem z mocowaniem wałków) i puszczenie po takich prowadnicach wózka z rolkami zaproponowanymi przez autora projektu MakerSlide z ewentualną zmianą materiału na mosiądz. Rewolucji w tym nie będzie ale czy takie rozwiązanie daje radę?
Myślę o maszynie z ruchomą bramą, Kersem na wrzecionie i chińskimi silnikami rzędu 3Nm 3A. Pole robocze 420x297 (A3). Materiał od drewna, przez plastik do aluminium. Reszta konstrukcji jeszcze mi się klaruje ale pragnienie posiadania już jest :]
Dyskusję uważam za otwartą