MAKATEK TYTAN 500
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
@siarap
Przerobić na CNC i gwintować, toczyć, wiercić i co tam jeszcze w dowolnym momencie. A tak godzina przezbrajania, jak się już uda to gwint 5 minut i godzina ustawiania od nowa pod posuwy. W tym jeszcze darmowy bonus uwalenia się smarami po łokcie. Właśnie to jest beznadziejne w tych tokarkach. Gwinty na nich to chyba za karę. U mnie właśnie to zaważyło że zdecydowałem się wypieprzyć ten cały majdan z tyłu tokarki. Szkoda na to nerw i czasu.
Przerobić na CNC i gwintować, toczyć, wiercić i co tam jeszcze w dowolnym momencie. A tak godzina przezbrajania, jak się już uda to gwint 5 minut i godzina ustawiania od nowa pod posuwy. W tym jeszcze darmowy bonus uwalenia się smarami po łokcie. Właśnie to jest beznadziejne w tych tokarkach. Gwinty na nich to chyba za karę. U mnie właśnie to zaważyło że zdecydowałem się wypieprzyć ten cały majdan z tyłu tokarki. Szkoda na to nerw i czasu.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 24
Przerobić na CNC i gwintować, toczyć, wiercić i co tam jeszcze w dowolnym momencie. A tak godzina przezbrajania, jak się już uda to gwint 5 minut i godzina ustawiania od nowa pod posuwy.
Masz chyba dwie lewe ręce skoro cztery kółka ustawiasz przez godzinę, prawdą jest że zmiana z posuwu na gwinty, a później z gwintów na posuw jest denerwująca, ale wydać 7000zł żeby pobawić się w toczenie to absurd.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
Widzisz, ja należę do tych, co jak rozbiorą to i umyją nasmarują od nowa, ustawią dokładnie każdy trybik z przerwą na papierek etc. Inny odkręci przykręci uwalone jak było i jazda. Też tak można, ale po mojemu nie da się w 5 minut.rc36 pisze:Masz chyba dwie lewe ręce skoro cztery kółka ustawiasz przez godzinę, prawdą jest że zmiana z posuwu na gwinty, a później z gwintów na posuw jest denerwująca, ale wydać 7000zł żeby pobawić się w toczenie to absurd.
Natomiast 7000 przeróbka na CNC ?. Połowa tego owszem ale nie więcej.
Kolejna sprawa to zastosowanie. Jak wyłącznie do pobawienia to można symulator włączyć. Do zabawy nie warto nawet manuala kupować bo po co to ?.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 28
Panowie, okazało się że wszystkie tytany tak mają i jest to wada fabryczna.
[ Dodano: 2016-01-20, 21:02 ]
pozdrawiam
[ Dodano: 2016-01-20, 21:02 ]
tak mi doradzilirc36 pisze:Można by jeszcze skrócić lub usunąć tą podkładkę zaznaczoną czerwoną strzałką, przez to nakrętka będzie bardziej po prawej stronie i może nie będzie kolidować z trybem.
pozdrawiam
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 4
To pewnie nic innego nie pozostaje jak dorobienie nowego wałka z odpowiednią długością.siarap pisze:Panowie, okazało się że wszystkie tytany tak mają i jest to wada fabryczna.
Hmm,to ciekawe bo w moim jest odpowiednia długość,a te zębatki według mnie są stalowe tak bynajmniej u mnie to wygląda.szopenn pisze:U mnie jest taki sam problem na nowym techmigu
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
No więc ja też zostałem szczęśliwym posiadaczem tokarki Maktek Tytan 500. Od razu zabrałem się za czyszczenie z konserwacji i stanąłem przy suporcie poprzecznym. W jaki sposób zdemontować obudowę pokrętła? W nutoolu jest przykręcony z zewnątrz po obu stronach. A jak jest w przypadku Makteka?
P.S. Czy w zestawie powinien być klucz fajkowy do imaka?

P.S. Czy w zestawie powinien być klucz fajkowy do imaka?