Nakupowałem ostatnio sporo różnych stali itp elementów, aby mieć wszystko pod ręką. Ale tak sobie myśle że zanim to wszystko zużyje to pewnie polscy turyści będą spacerować po ksieżyciu.
Chcę więc zabezpieczyć jakoś te materiały aby nie zeżarła ich rdza jak będą leżeć w garażu przez cały rok. Kupiłem co prawda prawie 1 kg smaru ale nie będę sie bawił w smarowanie. Szukam raczej oleju w którym będę mógł to zanurzyć i odłożyć na półkę.
Może ktoś wie jaki olej się do tego nadaje. Wiem że kupowałem bardzo tanio wazelinowy, ale nie wiem czy będzie odpowiedni do tego zadania?
Szukam informacji w czym są usmarowane stalki i łożyska gdy się je kupuje.
Magazynowanie stali - zabezpieczenie przed korozją
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
A dlaczego tak? Oliwa maszynowa wysycha? W sumie jak olej/oliwa wyjdzie niedrogo to mogę nawet w wiadrze cześć zamknąć
Obawiałem się że niektóre tanie oleje mogą powodować korozję w dłuższy okresie czasu. Albo się zepsuć i śmierdzieć tak że nawet na złomie nie będą chcieli tej stali.
A tak przy okazji, łożyska MTM raczej chińskie nie są. A jak teraz kupiłem stożkowe 30mm bez podanego producenta. To się okazało że owy producent SRBF, nie podaje nawet nośności

Obawiałem się że niektóre tanie oleje mogą powodować korozję w dłuższy okresie czasu. Albo się zepsuć i śmierdzieć tak że nawet na złomie nie będą chcieli tej stali.
A tak przy okazji, łożyska MTM raczej chińskie nie są. A jak teraz kupiłem stożkowe 30mm bez podanego producenta. To się okazało że owy producent SRBF, nie podaje nawet nośności

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Re: Magazynowanie stali - zabezpieczenie przed korozją
Na cały rok i nieco dłużej można zabezpieczyć:strikexp pisze:Chcę więc zabezpieczyć jakoś te materiały aby nie zeżarła ich rdza jak będą leżeć w garażu przez cały rok.
https://www.cnc.info.pl/topics80/olej-d ... htm#590888