Mach3 + LazyCam + początkujący
Problem z początkiem zabawy
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 11
Mach3 + LazyCam + początkujący
Witajcie.
Zakupiłem sobie grawerkę i chciałem na niej drukować tabliczki z napisami w odpowiednim dla nich laminacie.
Problem głównie polega na moich ograniczeniach w znajomości programu.
Chciałbym wydrukować na tabliczce o wymiarach 3 cm x 2 cm opis, ale jak zrobię w/w projekt w Autocadzie to średnio sobie radzi z plikiem Lazycam.
Wyczytałem że napisy można robić bezpośrednio w mach3 i Lazycam, o ile w mach 3 coś tam wychodzi (niestety nie potrafięzrobić napisu w kilku liniach) to w Lazycam nie mam pojęcia jak się zabrać za projektowanie napisów.
Drugi problem którego nie potrafię rozgryźć to 2 różne głębokości frezowania, chciałbym aby napis grawerować głębokością 0.2, a potem wyciąć gotowy już na głębokość płytki. jak takie parametry się ustawia ?? Czy trzeba ręcznie przepisywać G-code i zmieniać parametry ??
Ostatni sprawa jest taka, że jak juz zrobię DXF i go exportuje do LazyCam to robi napisy w formie obrysów a ja chciałbym żeby robił w/w jednym przejsciem.
Bardzo proszę o wyrozumiłość, bo pewnie dla Was to jest banał i pomoc w rozwiązaniu problemów.
Pozdrawiam Marcin
Zakupiłem sobie grawerkę i chciałem na niej drukować tabliczki z napisami w odpowiednim dla nich laminacie.
Problem głównie polega na moich ograniczeniach w znajomości programu.
Chciałbym wydrukować na tabliczce o wymiarach 3 cm x 2 cm opis, ale jak zrobię w/w projekt w Autocadzie to średnio sobie radzi z plikiem Lazycam.
Wyczytałem że napisy można robić bezpośrednio w mach3 i Lazycam, o ile w mach 3 coś tam wychodzi (niestety nie potrafięzrobić napisu w kilku liniach) to w Lazycam nie mam pojęcia jak się zabrać za projektowanie napisów.
Drugi problem którego nie potrafię rozgryźć to 2 różne głębokości frezowania, chciałbym aby napis grawerować głębokością 0.2, a potem wyciąć gotowy już na głębokość płytki. jak takie parametry się ustawia ?? Czy trzeba ręcznie przepisywać G-code i zmieniać parametry ??
Ostatni sprawa jest taka, że jak juz zrobię DXF i go exportuje do LazyCam to robi napisy w formie obrysów a ja chciałbym żeby robił w/w jednym przejsciem.
Bardzo proszę o wyrozumiłość, bo pewnie dla Was to jest banał i pomoc w rozwiązaniu problemów.
Pozdrawiam Marcin
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: Mach3 + LazyCam + początkujący
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.
-
Dziękuje bardzo za instrukcję.
Jeżeli chcę wydrukować napis np STOP, to program oferuje mi obrys w/w napisy jak jej wytłumaczyć żeby wybrała również środek??
Czy LazyCam pracuje w jednostkach mm, czy cale bo coś mi się wymiary nie zgadzają.
Pozdrawiam Marcin
P.S. Na marginesie, nie mam poziomowania stołu jaka masakra z dobraniem głębokości grawerowania
.
Jeżeli chcę wydrukować napis np STOP, to program oferuje mi obrys w/w napisy jak jej wytłumaczyć żeby wybrała również środek??
Czy LazyCam pracuje w jednostkach mm, czy cale bo coś mi się wymiary nie zgadzają.
Pozdrawiam Marcin
P.S. Na marginesie, nie mam poziomowania stołu jaka masakra z dobraniem głębokości grawerowania

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
W mm ale moze być winny dxf np. Corel płata figle w tej materii
To jak nie mozesz ustawic stołu to ustaw/planuj jakąś płytę na stole i do niej mocuj element obrabiany
To jak nie mozesz ustawic stołu to ustaw/planuj jakąś płytę na stole i do niej mocuj element obrabiany
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
Taki drobny przykład.
Chcę wyciąć serce w sklejce i napis w środku, mam z tym dwa problemy.
1. To gubi kroki podczas przejścia nad materiałem.
2. Jak wycina frezem litery to robi mi obrys tej litery i automatycznie znacznie zwiększa szerokość w/w.
Jak zrobić czcionkę o jednym przelocie do takich celów?
Element wycięty miał być breloczek do kluczy o szerokości 3 cm więc jak litery robi mi po obrysie + szerokość frezu to w środku zostaje dziura a nie litera.
Pozdrawiam
Chcę wyciąć serce w sklejce i napis w środku, mam z tym dwa problemy.
1. To gubi kroki podczas przejścia nad materiałem.
2. Jak wycina frezem litery to robi mi obrys tej litery i automatycznie znacznie zwiększa szerokość w/w.
Jak zrobić czcionkę o jednym przelocie do takich celów?
Element wycięty miał być breloczek do kluczy o szerokości 3 cm więc jak litery robi mi po obrysie + szerokość frezu to w środku zostaje dziura a nie litera.
Pozdrawiam
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Fonty jednoprzebiegowe są zwykle w programach do grawerowania , Artcam, Casmate, Engravelab, itd
Można je wyrysować samemu są do tego również programy.
Można je wyrysować samemu są do tego również programy.
-
Super drukuje mi czcionki z kreatora Mach3, ale nie mam pojęcia jak je umieścić na laminacie który docelowo ma być następnie wycięty 
Celowanie w wycięty prostokąt średnio mi wychodzi.

Celowanie w wycięty prostokąt średnio mi wychodzi.
-
Najgorsze to te litery jednoprzebiegowe, wygląda na to że muszę zgodnie z kolegi podpowiedzią bawić się ręcznie w zmianę czcionki.
-
Witajcie ponownie.
Moja walka z grawerką trwa nadal.
Kupiłem sobie laminat do grawerowania i zacząłem próbować wygrawerować mały napis.
Wyszło bardzo średnio, laminat się podnosi wokół grawerowanego miejsca i praktycznie nic nie widać tylko nacięcie.
W zestawie dostałem jako frezy do grawerowania jakieś bardzo ostre chińczyki i myślę, że kąt to max. 20 stopni w tych co mam oznaczenie Freza to USL 1.05x6 nawet mr Google nie wie co to
.
Możecie polecić jakieś dobre frezy do grawerowania w laminatach grawerskich ??
Moja walka z grawerką trwa nadal.
Kupiłem sobie laminat do grawerowania i zacząłem próbować wygrawerować mały napis.
Wyszło bardzo średnio, laminat się podnosi wokół grawerowanego miejsca i praktycznie nic nie widać tylko nacięcie.
W zestawie dostałem jako frezy do grawerowania jakieś bardzo ostre chińczyki i myślę, że kąt to max. 20 stopni w tych co mam oznaczenie Freza to USL 1.05x6 nawet mr Google nie wie co to

Możecie polecić jakieś dobre frezy do grawerowania w laminatach grawerskich ??