Mach3 - czy jest możliwa automatyczna wymiana narzędzia ?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Mach3 - czy jest możliwa automatyczna wymiana narzędzia ?
Witam. Zaczynam pracę w programie Mach3, mam już pierwszą frezarkę sterowaną poprzez ten program. Miałbym kilka pytań z tym związanych.
1) Czy istnieje możliwość gwintowania z wrzeciona, gwintownikiem spod programu Mach3 ?
2) Jak uruchomić automatyczną wymianę narzędzia? ( posiadam magazyn karuzelowy i zwalniacz narzędzia )
3) Czy jest możliwość podłączenia czujnika wysokości narzędzia ?
1) Czy istnieje możliwość gwintowania z wrzeciona, gwintownikiem spod programu Mach3 ?
2) Jak uruchomić automatyczną wymianę narzędzia? ( posiadam magazyn karuzelowy i zwalniacz narzędzia )
3) Czy jest możliwość podłączenia czujnika wysokości narzędzia ?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Witam.
1 - tak - można
2 - niestety tu pewien nie jestem ale też mi się magazyn marzy ... a więc będę szukał informacji
3 - tak - można , ale potrzebne jest "makro" do macha aby pomiar mógł się odbywać.
Funkcję 1 , 3 bez problemu realizuje CNCGraf , automatyczna wymiana narzędzia - owszem ale z "stałego" podajnika , inne opcje tylko dokładając moduł sterujący samym magazynem.
Pozdrawiam
1 - tak - można
2 - niestety tu pewien nie jestem ale też mi się magazyn marzy ... a więc będę szukał informacji
3 - tak - można , ale potrzebne jest "makro" do macha aby pomiar mógł się odbywać.
Funkcję 1 , 3 bez problemu realizuje CNCGraf , automatyczna wymiana narzędzia - owszem ale z "stałego" podajnika , inne opcje tylko dokładając moduł sterujący samym magazynem.
Pozdrawiam
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- Kontakt:
Witam wszystkich ponownie , i dziękuje za odpowiedzi które udzieliliście mi do tej pory , mam jeszcze takie pytanie: jak rozwiązać ten problem gwintowania z wrzeciona ( na sztywno ) jak ustawić maszynę żeby wrzeciono kręciło się idealnie do osi Z , potrzebuje gwintować gwintownikiem M8 i M10 w stali i aluminium , w załączniku przesyłam zdjęcie głowicy do obróbki drewna , jest tam 20 gwintów M10 gwintowanie ręcznie zaczyna mnie już nudzić a poza tym te gwinty nie są idealne , pozdrawiam Adam

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
fresko,
czym sterujesz wrzeciono - rozumiem ze falownikiem- ale co steruje falownikiem ?
jeśli masz jaki normalny kontroler to do niego wpinasz enkoder z wrzeciona i obroty są utrzymywane na poziomie zadanych (+- drobna odchyłka)
mach tez to robi, ale określ się czym i w jaki sposób to sterujesz - by można było coś dalej pisać.
osobiście polecam to:
http://www.vitalsystem.com/web/motion/dspmc.php
czym sterujesz wrzeciono - rozumiem ze falownikiem- ale co steruje falownikiem ?
jeśli masz jaki normalny kontroler to do niego wpinasz enkoder z wrzeciona i obroty są utrzymywane na poziomie zadanych (+- drobna odchyłka)
mach tez to robi, ale określ się czym i w jaki sposób to sterujesz - by można było coś dalej pisać.
osobiście polecam to:
http://www.vitalsystem.com/web/motion/dspmc.php
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.
-
- Kontakt:
Witaj Olo , moją frezarkę steruje falownikiem , obroty potencjometrem , a włączanie przełącznikiem prawo lewo , to było dla mnie najłatwiejsze rozwiązanie na początek .
W mojej frezarce mam na razie cztery osie sterowane z jednej płyty , ale będę montował jeszcze jedną płytę do sterowania piątą osią , i wtedy można by coś pokombinować , płytę mam już kupioną , poza tym jest taki problem że nad wrzecionem nie mam miejsca żeby zamontować enkoder ponieważ jest tam siłownik do zwalniania narzędzia z wrzeciona , tak że enkoder może być zamontowany tylko na silniku , napęd jest przenoszony za pomocą pasa zębatego , przełożenie 3:1 na wrzecionie max 2400 obr .
Mam do Ciebie jeszcze pytanie czy gwintownik może być zamontowany całkiem na sztywno , czy trzeba by dorobić jakiś uchwyt który by miał niewielki ruch góra dół , następna sprawa ta drobna odchyłka + - ile to morze być , i ostatnia rzecz w swojej frezarce mam magazyn narzędzi czy miał byś pomysł jak go uruchomić , pozdrawiam Adam.

W mojej frezarce mam na razie cztery osie sterowane z jednej płyty , ale będę montował jeszcze jedną płytę do sterowania piątą osią , i wtedy można by coś pokombinować , płytę mam już kupioną , poza tym jest taki problem że nad wrzecionem nie mam miejsca żeby zamontować enkoder ponieważ jest tam siłownik do zwalniania narzędzia z wrzeciona , tak że enkoder może być zamontowany tylko na silniku , napęd jest przenoszony za pomocą pasa zębatego , przełożenie 3:1 na wrzecionie max 2400 obr .
Mam do Ciebie jeszcze pytanie czy gwintownik może być zamontowany całkiem na sztywno , czy trzeba by dorobić jakiś uchwyt który by miał niewielki ruch góra dół , następna sprawa ta drobna odchyłka + - ile to morze być , i ostatnia rzecz w swojej frezarce mam magazyn narzędzi czy miał byś pomysł jak go uruchomić , pozdrawiam Adam.

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
raczej wrzecionofresko pisze:moją frezarkę steruje falownikiem

na foto masz przetwornik ( http://www.akcesoria.cnc.info.pl/obroty_wrzeciona.htm ) to nic innego jak taki "automatyczny potencjometr" ( na chłopski rozum) - podłączenie sygnału step da taki sam efekt jak kręcenie potencjometrem - oczywiście wcześniej trzeba wrzeciono skonfigurować jako os. sygnały dir - wykorzystasz do zmiany kierunku obrotów (prawe/lewe). podłączenie zależne od sposobu sterowania samego falownika - trzeba poczytać w instrukcji falownika. przeważnie jest tak ze mamy sterowanie 0-10V (0V - nim. częstotliwość, 10V -max. zaprogramowania częstotliwość). niektóre falowniki mozna sterować bezpośrednio step/dir (tylko przeważnie 0/10V - logiczne 0 do 5V logiczna 1 powyżej 5,5V). do nich można podłączyć enkoder.fresko pisze:obroty potencjometrem
to można zrobić na kilka sposobów.fresko pisze:a włączanie przełącznikiem prawo lewo
-przez przekaźnik (możne nawet 2) sterowanie z macha
-przez sygnał dir
-ostatecznie przez sps (po rs232- bo akurat mach to obsługuje, sterownik programowalny, plc -po naszemu to tak się nazywa) - bo jak chcesz podłączyć magazyn możne braknąć ci wyjść w LPT (nawet jeśli użyjesz 2kart)
nie szkodzi, enkodery są montowane zazwyczaj ( w przypadku wrzeciona) na pasku zębatym, często jeszcze przez przekładnie, by uzyskać większą (teoretycznie) dokładność. ważne aby jednak spięty był z osia wrzeciona - bo interesuje nas fizyczny obrót wrzeciona, a nie silnika. tylko tutaj pojawi się następny problem - jak przesadzisz z enkoderem to sam mach przez LPT nie da rady z prędkością odczytu. jak do tego masz jakiś wiekowy komputer to całkiem klapa.fresko pisze:poza tym jest taki problem że nad wrzecionem nie mam miejsca żeby zamontować enkoder ponieważ jest tam siłownik do zwalniania narzędzia z wrzeciona
sa rożne metody:fresko pisze:czy gwintownik może być zamontowany całkiem na sztywno
jeśli mowa o gwintowaniu gwintownikiem na sztywno - to tylko tak.
ale gwintować tez można w "oprawkach kompensacyjnych" (- poszukaj sobie jak wyglądają)
lub tez gwint frezować ..... sposobów tyle co producentów narzędzi.
"oprawka kompensacyjna" (- poszukaj sobie jak wygląda)fresko pisze:czy trzeba by dorobić jakiś uchwyt który by miał niewielki ruch góra dół
5 obr/min przy 2000 - przynajmniej ja tak mam - ale to w większości wina sprzętu, kabli, zakłóceń, ustawień, na początku jak podłączysz to pewnie dobije w setki.fresko pisze:następna sprawa ta drobna odchyłka + - ile to morze być
szybko.fresko pisze:mam magazyn narzędzi czy miał byś pomysł jak go uruchomić
makro do macha, kilkanaście czujników, trochę elektroniki, kilka/kilkanaście dni pracy i działa.
ale moja rada dla Ciebie - wyzuć te wszystkie wynalazki typu: sterownik silników krokowych (w ogóle dziwie się, ze zdecydowałeś się na krokówki - to jakaś paranoja do tej maszyny), płyty główne - i co oni tam jeszcze wciskają ludzia.
załóż serwa, DSPMC/IP - Ethernet Motion Controller (odpadają ci wszystkie problemy o jakich piszesz) - i wtedy dopiero zobaczysz co znaczy satysfakcja z wykonanej pracy

[ Dodano: 2008-12-29, 18:30 ]
zapomniawszy dopisać w przepadku osi obrotowych rozdzielczość enkodera musi być podzielna przez 360 (bez reszty) - i nie ma innej drogi - wbrew temu co zaraz napiszą

Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.