Luz żeliwnego koła pasowego
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Luz żeliwnego koła pasowego
Witam kolegów ,
Wyrobił mi się otwór w żeliwnym kole pasowym , luz wynosi 0,55mmm , koło pasowe pracuje pod sporym obciążeniem zazwyczaj w takim przypadku roztaczałem otwór wciskałem tulejkę obspawywałem i dłutowałem kanałek na klin , w tym przypadku spawanie odpada z uwagi na materiał.
Wyrobił mi się otwór w żeliwnym kole pasowym , luz wynosi 0,55mmm , koło pasowe pracuje pod sporym obciążeniem zazwyczaj w takim przypadku roztaczałem otwór wciskałem tulejkę obspawywałem i dłutowałem kanałek na klin , w tym przypadku spawanie odpada z uwagi na materiał.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Re: Luz żeliwnego koła pasowego
Jaka średnica wałka? można bez spawania za tulejować, roztoczyć żeby tuleja miała minimum z 5 mm i po łączeniu nawiercić, nagwintować i wkręcić 3 robaczki M4 to zapobiegnie obracaniu tulei.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
żeliwo też można spawać na zimno ze stalą z dobrym skutkiem (naprawa-zeliwnego-okularu-tokarki-t90312.html), najlepiej gdyby tuleja miała kołnierz który można obspawać...w tym przypadku spawanie odpada z uwagi na materiał.
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4

Średnica wałka 35mm połaczenie z kołem wpustem 10mm. Czyli tulejka musi mieć ściankę min 5mm a jak widać odlew nie jest zbyt gruby. Pytanie dla czego nie zespawam , otóż do dyspozycji mam tylko mały migomat 220v i starą spawarkę transformatorową.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
ja bym splanował oryginalną piastę koła aż do tarczy(lekko planując jej powierzchnię), roztoczył otwór na średnicę ~oryginalnej piasty lub większą i wstawił tam stalową piastę o dlugości oryginalnej z kołnierzem mocowanym na śruby i kanałkiem na wpust.

Rozwiązanie takie jest wytrzymalsze niż cienka wstawka, i umożliwia wymianę wyrobionej piasty w razie czego na nową...

Rozwiązanie takie jest wytrzymalsze niż cienka wstawka, i umożliwia wymianę wyrobionej piasty w razie czego na nową...
pozdrawiam,
Roman
Roman