Lutowanie twarde-co i jak
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Lutowanie twarde-co i jak
Witam musze polutować na twardo rurki mosiężne z miedzianymi.(średnica 3 do 6mm)
Dzisiaj zakupiłem lut srebny otulony AG44 http://allegro.pl/lut-srebrny-otulony-a ... 90943.html czy ktoś miał styczność z nim?
Jak sie zabrać do lutowania wszelkie sugestie będą bardzo pomocne
pozdrawiam
Dzisiaj zakupiłem lut srebny otulony AG44 http://allegro.pl/lut-srebrny-otulony-a ... 90943.html czy ktoś miał styczność z nim?
Jak sie zabrać do lutowania wszelkie sugestie będą bardzo pomocne
pozdrawiam
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
1,5 do rurki fi 3, czy nie za gruby. Ja lutuję elementy o grubości do 6 milimetrów ale używam lutu o średnicy od 0,6 do 1,0 (taki jubilerski) i pastę jako topnika. Takie lutowanie można dokonać najprostszym palnikiem na propan butan, chociaż znacznie lepszy jest MAPP GAS.
Taki lut w otulinie, jak pokazałeś, używa znajomy, ale on naprawia duże przedmioty, a palnik jakiego używa, posiada dodatkowe zasilanie tlenem.
Taki lut w otulinie, jak pokazałeś, używa znajomy, ale on naprawia duże przedmioty, a palnik jakiego używa, posiada dodatkowe zasilanie tlenem.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Ja mam zwykłą lampę lutowniczą firmy cfh i lutuję nawet 10mm miedziane rurki na twardo. Lut jakiego używam to LS 45 i topnik SH-1, bardzo podobny do pasty HS. Lutuje się bardzo fajnie. Po uprzednim posmarowaniu elementów topnikiem i ich złączeniu grzejesz miedź aż będzie jasno czerwona, a mosiądz się trochę zabarwi na czerwony i przykładasz srebro. Jeżeli chodzi o lut w otulinie to ja podgrzewam miedź aż będzie koloru mniej więcej wiśniowego i przykładam otulinę. Topnik z otuliny się rozpływa odsuwam lut i grzeję dalej. Przesuwam palnik obok złącza jak będzie odpowiednio ciepłe i przykładam srebro. Ważne żeby nie odsunąć palnika w ogóle od rurek, bo nie zajdzie efekt kapilarny(zasysanie lutu w szczelinę) i nie wolno topic lutu płomieniem tylko ma on się stopić od temp. materiału.
Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21
Pozdrawiam spawacz21
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że srebrem w otulinie bez problemu polutujesz rurki turbo-palnikiem na sam propan tak do średnicy 15-18mm. Da się polutować 22mm ale już bez gwarancji szczelności. Praktycznie od 22mm w górę i w trudnych podejściach tylko propan-tlen (nie acetylen-tlen bo daje za wysoką temperaturę). Myślę że 3-6mm polutujesz bez problemu nawet zwykłym palnikiem, pamietaj o najważniejszym: grzejesz rurkę(mufę) a nie lut !!! Otulinę możesz przyłozyć trochę wcześniej, choć moim zdaniem nie ma to znaczenia (mówimy o lucie srebrnym otulonym). Lut przykładasz dopiero kiedy cała rurka jest jasno czerwona a najlepiej wchodzi w żółty, lut przykładasz do szczeliny w którą ma wpłynąć (najpierw do szczeliny powinna wpłynąć otulina - topnik), przy prawidłowo rozgrzanej rurce lut sam powinien wypełnić dookoła szczelinę kapilarną. Pamietaj też że po twardym lutowaniu zachodzą w miedzi zmiany strukturalne, na skutek czego staje się bardzo plastyczna, miękka w miejscach gdzie była grzana. Wraz z upływem czasu "zestarzeje" się i wróci do poprzedniej twardości, ewentualnie niektórzy zalecają chłodzić po lutowaniu wodą taką rozgrzaną miedź, wtedy nie jest taka miękka, ale ja osobiście bałbym się o szczelność lutowania (chyba że szczelność nie jest istotna). I jeszcze jedno: o ile dobrze pamiętam, na twardo lutuje się brązy a nie mosiądz (ze względu na zawartość cynku). Są luty chyba cynkowe do aluminium - poszukaj na allegro, ale nigdy tego nie sprawdzałem i nie mam pojęcia czy możnaby lutować tym mosiądz z miedzią. Do czego to ma służyć ? Czy ma być szczelne czy tylko ładnie wyglądać ?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Witam i dziękuje za pomoc jutro będe próbował to polutować więc dam znać co i jak
pozdrawiam
najważniejsze aby rurka sie trzymała idealna szczelność nie jest wymagana ale będe wdzięczny jeżeli ktoś sie wypowie czy można lutować lutem który zakupiłęm mosiadz z miedziąI jeszcze jedno: o ile dobrze pamiętam, na twardo lutuje się brązy a nie mosiądz (ze względu na zawartość cynku). Są luty chyba cynkowe do aluminium
pozdrawiam
-
Jeśli nie potrzebujesz szczelności to powinieneś to polutować tym srebrem, tylko musisz wypraktykować i lutować w możliwie niskiej temperaturze. Najwyżej jakoś "posmarkasz" i wyrównasz szlifierką. Nie wykonuje się natomiast (a przynajmniej nie powinno choć Polak potrafi) takich lutowań mosiądz-miedź w przypadku rurek - instalacji gazowych lub wodnych. No i licz się z tym, że za pierwszym razem nie wyjdzie idealnie 

-
Plusem LUT TWARDY 94 L-CuP6 AMASAN jest cena: jest ze 20-30 razy tańszy od srebrowego 45%. Ale srebrowy ma niższą temp. topnienia (650-680 oC) i lepszą kapilarność - łatwiej wpływa w szczeliny. Jeśli cooki13 lutuje pierwszy raz w życiu to łatwiej będzie mu chyba tym srebrowym. A swoją drogą: jak Ci poszło cooki13 ?