łuszczarka do forniru - pytanie

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce drewna i materiałów drewnopochodnych ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
Hypnot04d
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

łuszczarka do forniru - pytanie

Post napisał: Hypnot04d » 06 cze 2015, 02:37

Witam ,mam takie pytanie może ktos by doradził jak rozwiązać pewnie problem przy budowie łuszczarki do forniru tak na nuż o długosci ok 90 cm ( mniej wiecej coś takiego http://olx.pl/oferta/luszczarka-gilotyn ... eae710c160 )
Chodzi mi o to jak dobrać prędkość podnoszenia się listwy z nożem zaleznie od średnicy klocka który sie obrabia żeby nie przerwać wstęgi z fornirem ,
Bo wydaje mi się że bedzie to miało jakieś znaczenie , bo zbliżając sie do srodka klocka nuz powinien sie podnosić z większym skokiem
Tak się zastanawiam jak to rozwiązać żeby było to bezobsługowe

Tagi:

lankoff
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: lankoff » 06 cze 2015, 10:24

czesc
tam jest wlaczany posuw mechaniczny jak normalenej tokarce przy (slupkach sa sruby)
obrot wrzeciona jest mechanicznie powiazany z napedem suportu z nozem poprzez zmienna przekladnie
to znaczy np na kazdy obrot bedzie skrawany wior 0.5mm lub inny w zaleznosci co sie ustawi.

scinanie wstegi nie bedzie do srednicy 0.mm pozostaje walek okolo 60-70mm jako odpad.
maszyna ma chyba 2 noze jeden do rownania drugi do wstegi.
material zabierany jest na zebatych klach tzn docisk konia musi byc mocny i najlepiej hydrauliczny lub pneumatyczny
material jest naparowany by latwo sie wstega ukladala a nie lamala
zobacz na yout. np sklejka jak to sie robi

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka drewna”