Lufa 4,5 mm.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
Lufa 4,5 mm.
Witam,
jaki byłby koszt wytoczenia lufy o średnicy wew. 4.5mm (o.177 cal) do wiatrówki ze stali o długości:
a)25cm gładka
b)39cm gwintowana
Proszę o wypowiadanie się osób które są w stanie to wykonać lub kogoś kto to wykona.
jaki byłby koszt wytoczenia lufy o średnicy wew. 4.5mm (o.177 cal) do wiatrówki ze stali o długości:
a)25cm gładka
b)39cm gwintowana
Proszę o wypowiadanie się osób które są w stanie to wykonać lub kogoś kto to wykona.
Tagi:
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
nawet gładkich? jak tak to szkoda bo dużo czytałem że tokarz wytacza itp, nie wiesz gdzie mogę dostać takie lufy do 50zł? http://sklep.incorsa.pl/product,335,2910.html znalazłem w tej cenie tylko tu wszedzie tylko do łamanych albo ceny wysokie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Tokarz dopasowuje lufę po wierzchu. Przewiercenie w linii prostej kilkudziesięciu cm stali wiertłem 4 mm jest nie lada wyzwaniem. Przeciągacz do gwintów też nie jest narzędziem ogólnodostępnym albo tanim.
Za 50 zł może kupisz lufę od jakiejś chinki. A dostosowanie jej będzie kosztować minimum sto zł.
Za 50 zł może kupisz lufę od jakiejś chinki. A dostosowanie jej będzie kosztować minimum sto zł.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Nie chodzi o opłacalność - dla jednej lufy nikt nie postawi parku maszynowego. Linia do produkcji luf do Beryli nie wyprodukuje lufy 4,5 mm. W Polsce wiatrówki produkował Radom, ale nie robi ich już ponad 20 lat, maszyny zezłomowano. Być może narzędziownia w tej fabryce jest w stanie zrobić dziś lufę 4,5 mm, ale prędzej po prostu też kupi surową lufę od Czechów albo Niemców.frontside pisze:ZMtarnów powinno dać radę, ale czy to sie opłaci to wątpię.
Pytający kolega uroił sobie, że tokarz mu zrobi taniej, niż wynosi cena fabrycznej lufy. Tymczasem jest dokładnie na odwrót - dorobienie lufy z surówki wyjdzie drożej, niż zakup fabrycznej lufy do danego modelu. W przypadku tanich wiatrówek taniej wyjdzie kupić nową.
Dorabiam lufy do wiatrówek - właśnie z luf surowych, albo od innych modeli. Niestety - nie ta półka cenowa. Lufa 4,5 mm do Crosmana 22xx do 430 mm długości, zrobiona z lufy od najtańszej chinki to koszt 180 zł. Wykonanie jej z lufy od czeskiej Slavii to jakieś 280 zł, z surówki Lothar Walther około 600 zł.