Stołu próżniowego nie mam, i raczej mięc nie będę (za drogie, zbyt problematyczne, nie mam pompy, pompa jest głośna itd).
Znalazłem taki wynalazek: "Spindle Holder Clamp Plate For DIY CNC Router Material Auto Pressure Plate"

Chińczyk ma to dostępne w różnych rozmiarach (na wrzeciona 65,80,100 itp), ceny +/- 130$.
Zasada działania wydaje się prosta - od dołu gładka płyta z "nartami" w każdą stronę, z kulkami łożyskującymi - dająca gładkie toczenie się po materiale w każdą stronę, bezproblemowe przejeżdżanie po nierównościach/wycięciach (dzięki zagięciom nart na krawędziach?), i stały docisk bo mocowanie na teleskopach z sprężynami, dzięki czemu ruch jest tylko góra-dół zawsze pionowy i zawsze płyta jest prostopadła do frezu/wrzeciona
Ktoś coś takiego macał, używa, widział w akcji?
Boję się tych nart - czy realnie przejedzie mi to po wyciętych miejscach, a nie "wpadnie" w dołek i zrobi kataklizm
Boję się tych kulek od dołu - czy to nie zarośnie pyłem i nie zatrze się, albo nie będzie rysowało materiału
Boję się tych chińskich teleskopów - czy to aby napewno będzie działać sztywno w pionie, bo jeśli nie - to wyginanie się na boki podczas pracy będzie powodowało "kantowanie się" o materiał po zmianie kierunku...