Łożyska wrzeciona tokarki
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 6
Łożyska wrzeciona tokarki
Witam zabrałem się za wymianę łożysk w wrzecionie tokarki samoróbki którą kiedyś kupiłem , i napotkałem pewien dylemat , łożysko przy uchwycie to stożkowe 3021 13A a z drugiej strony kulkowe dwurzędowe wahliwe 2213, i pytanie czy takie same kupic i wymienic czy lepiej zastosowac dwa łożyska stożkowe?, Prędkośc obrotowa to max 1000obr/min.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Re: Łożyska wrzeciona tokarki
Rysunku nie widać, ale chyba zastosować taki sam zestaw łożysk jak był.prezes83 pisze: czy takie same kupic i wymienic czy lepiej zastosowac dwa łożyska stożkowe?
Prawdopodobnie taki zestaw jest optymalny dla tego układu.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Najprawdopodobniej tak właśnie było. I nie ma sensu wsadzać łożyska skośnego sztywnego, jeżeli gniazda nie są współosiowe.pukury pisze:witam.
może jak ktoś to robił to wyszło mu " ździebko " krzywo ?
no i dał wahliwe .
zawsze można za parę pln kupić zwykłe i spróbować - jak będzie ok to zostawić .
pozdrawiam.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
cała czereda podpowiadaczy podpowiada to co wie.
Tylko że albo ten rysunek nie odwzorowuje tego co autor posiada albo te wasze podpowiedzi są tyle warte co to wrzeciono. Stożkowe łożysko z jednej strony nie skompensowane łożyskiem przeciwnym. Super.
No tylko pogratulować mentorom tego forum.
[ Dodano: 2012-08-04, 14:42 ]
Chociaż po dacie i godzinie wpisu mogę sądzić że każdy myślał o swojej wersji tej "konstrukcji".
I tyle warta rozmowa technokratów bez rysunku.
Tylko że albo ten rysunek nie odwzorowuje tego co autor posiada albo te wasze podpowiedzi są tyle warte co to wrzeciono. Stożkowe łożysko z jednej strony nie skompensowane łożyskiem przeciwnym. Super.
No tylko pogratulować mentorom tego forum.
[ Dodano: 2012-08-04, 14:42 ]
Chociaż po dacie i godzinie wpisu mogę sądzić że każdy myślał o swojej wersji tej "konstrukcji".
I tyle warta rozmowa technokratów bez rysunku.
Pasjonat