Literatura o stalach konstrukcyjnych
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Literatura o stalach konstrukcyjnych
Witam serdecznie,
Od jakiegoś czasu poszukuję wartościowej literatury odnośnie stali konstrukcyjnych.
Najczęściej bazuje na informacjach znalezionych w internecie. Te często są ubogie i później dochodzę do wniosku, że informacje podawane przez różne hurtownie są sprzeczne ze sobą.
Np. odnośnie tego czy materiał jest spawalny. Jedna strona podaje, że tak inna że nie.
Często mam problem z dobieraniem materiałów do danych części.
Nie wiem czy materiał jaki dobrałem nie jest na wyrost albo za spałby, albo czy jest dostępny w handlu za normalną cenę czy na zamówienie.
Często mam tak, że wysyłam jakąś część do narzędziowni. Dostaję od nich informacje że materiał kiepsko się obrabia i lepiej zastosować jakiś tam inny z którym oni mają lepsze doświadczenia. Później np. że ośka po rolkę małego paska chcieli zrobić z materiału który jest używany do wytwarzania form wtryskowych.
Czy ktoś byłby w stanie polecić mi źródło gdzie materiały były by opisane dosyć rzetelnie, z objaśnieniami opisów itp. Albo ogólnie materiałoznawstwo, z opisami hartowań, ulepszeń, na co jaki pierwiastek w materiale ma wpływ (ale zależało by mi na konkretach a nie na nawijaniu makaronu na uszy o filozofii).
Raz trafiłem na książkę o doborze materiałów inżynierskich i zacząłem czytać ją z wielką nadzieją. Okazało się, że książka traktuje o tym jak dobór materiału wpływa na środowisko (300 stron wałkowania w kółko tego samego, tylko na inne sposoby i 0 konkretów).
Może jakieś opisy gdzie warto jaki materiał zastosować.
Za pomoc z góry dziękuję.
Od jakiegoś czasu poszukuję wartościowej literatury odnośnie stali konstrukcyjnych.
Najczęściej bazuje na informacjach znalezionych w internecie. Te często są ubogie i później dochodzę do wniosku, że informacje podawane przez różne hurtownie są sprzeczne ze sobą.
Np. odnośnie tego czy materiał jest spawalny. Jedna strona podaje, że tak inna że nie.
Często mam problem z dobieraniem materiałów do danych części.
Nie wiem czy materiał jaki dobrałem nie jest na wyrost albo za spałby, albo czy jest dostępny w handlu za normalną cenę czy na zamówienie.
Często mam tak, że wysyłam jakąś część do narzędziowni. Dostaję od nich informacje że materiał kiepsko się obrabia i lepiej zastosować jakiś tam inny z którym oni mają lepsze doświadczenia. Później np. że ośka po rolkę małego paska chcieli zrobić z materiału który jest używany do wytwarzania form wtryskowych.
Czy ktoś byłby w stanie polecić mi źródło gdzie materiały były by opisane dosyć rzetelnie, z objaśnieniami opisów itp. Albo ogólnie materiałoznawstwo, z opisami hartowań, ulepszeń, na co jaki pierwiastek w materiale ma wpływ (ale zależało by mi na konkretach a nie na nawijaniu makaronu na uszy o filozofii).
Raz trafiłem na książkę o doborze materiałów inżynierskich i zacząłem czytać ją z wielką nadzieją. Okazało się, że książka traktuje o tym jak dobór materiału wpływa na środowisko (300 stron wałkowania w kółko tego samego, tylko na inne sposoby i 0 konkretów).
Może jakieś opisy gdzie warto jaki materiał zastosować.
Za pomoc z góry dziękuję.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: Literatura o stalach konstrukcyjnych
A jaka jest Twoja wiedza z dziedziny materiałoznawstwa (a raczej metaloznawstwa) czy materiałów konstrukcyjnych?galczys pisze:Często mam problem z dobieraniem materiałów do danych części.
Często mam tak, że wysyłam jakąś część do narzędziowni. Dostaję od nich informacje że materiał kiepsko się obrabia i lepiej zastosować jakiś tam inny z którym oni mają lepsze doświadczenia
Jeśli nie posiadasz podstaw, to trudno Ci będzie dokonywać wyborów w oparciu o nawet najlepszą literaturę. Jeśli znasz podstawy, to wystarczy jakiś zaktualizowany skrypt lub podręcznik w tej tematyce. Stare książki z metaloznawstwa (Haiman, Dobrzański czy Gulajew) też mogły by być, wymagało by to jednak aktualizacji stosowanych gatunków stali, no i pojawiło się trochę nowych technologii.galczys pisze:Czy ktoś byłby w stanie polecić mi źródło gdzie materiały były by opisane dosyć rzetelnie, z objaśnieniami opisów itp. Albo ogólnie materiałoznawstwo, z opisami hartowań, ulepszeń, na co jaki pierwiastek w materiale ma wpływ (ale zależało by mi na konkretach a nie na nawijaniu makaronu na uszy o filozofii).
Reszta jest kwestią doświadczenia i znajomości rynku. (co się nadaje i co jest w jakich formach dostępne)
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Nie wiem na jakich hurtowniach się bazujesz ..... , ale myślę , że lepszych nie znajdziesz.galczys pisze: ... Najczęściej bazuje na informacjach znalezionych w internecie. Te często są ubogie i później dochodzę do wniosku, że informacje podawane przez różne hurtownie są sprzeczne ze sobą.
.....
http://www.multistal.com.pl
http://www.bohler.pl
Jest jeszcze jedna opcja - doradztwo techniczne.CFA pisze:.... Jeśli nie posiadasz podstaw, to trudno Ci będzie dokonywać wyborów w oparciu o nawet najlepszą literaturę. .....
..... kto pyta , nie błądzi.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Poradnik inżyniera. Wacław Luty.
Kosieradzkiego. Co najdziesz.
Poradnik spawalniczy. Równoważnik Ce w spawalnictwie (bo są inne).
Cholera.
Kiedyś były organizowane kursy z materiałoznawstwa dla handlowców (!).
Dogadaj się z kimś. Niech Was przeszkolą.
pozdro
Kosieradzkiego. Co najdziesz.
Poradnik spawalniczy. Równoważnik Ce w spawalnictwie (bo są inne).
Cholera.
Kiedyś były organizowane kursy z materiałoznawstwa dla handlowców (!).
Dogadaj się z kimś. Niech Was przeszkolą.
pozdro
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Poradnik inżyniera Lutego jest rzeczywiście najlepszą książką na temat obróbki cieplnej.
Warto też zainteresować się Leksykonem materiałoznawstwa.
Ja często korzystam z bazy http://www.matweb.com/
Możesz tu znaleźć właściwości danego materiału, ale też szukać jakie materiały mają właściwości z określonego zakresu. Np. wprowadzasz zakres modułu Younga i twardości Vickersa a wyszukiwarka pokazuje jakie materiały spełniają te kryteria.
Warto też zainteresować się Leksykonem materiałoznawstwa.
Ja często korzystam z bazy http://www.matweb.com/
Możesz tu znaleźć właściwości danego materiału, ale też szukać jakie materiały mają właściwości z określonego zakresu. Np. wprowadzasz zakres modułu Younga i twardości Vickersa a wyszukiwarka pokazuje jakie materiały spełniają te kryteria.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Jeśli chodzi o metaloznastwo to właśnie w tej dziedzinie chciałbym się poduczyć.
Wiedzą bazuję głównie na doświadczeniu z maszyn które do tej pory projektowałem/zbudowałęm.
Nie miałem problemu, że coś się rozpadło/złamało itp. Po jak trzeba było, to robiłem elementy mocniejsze i tyle.
Dochodzę do wniosku, że to co robię, chciałbym robić jeszcze lepiej/spać spokojnie z wiesz, że robota jest zrobiona tak jak się należy.
Projektuję zarówno duże jak i małe maszyny, gdzie np. często gęsto występują wały napędowe z ograniczeniem na max średnicy, gdzie mam obciążenia osiowe i promieniowe. Zawsze miałem wątpliwości by dobrać materiał tak by wał się nie ukręcał i nie złamał (na szczęście moje maszyny do tej pory nie miały awarii
).
Ostatnio zdarza mi się też projektować maszyny które pracują z większymi prędkościami/wydajnościami i tam liczy się dla mnie masa, więc dobrze by było dobrać lepszy materiał z odpowiednimi współczynnikami wytrzymałość/łatwość obróbki/dalsza obróbka/cena końcowa elementu.
Dlatego szukam źródła, gdzie mógłbym "poprawić" swoje podstay i nauczyć się czegoś nowego.
Znalazłęm dzisiaj fajne źródło wiedzy o materiałach "Total Materia" ale dostęp jest płatny i to słono (najbardziej ubogi jednostanowiskowy abonament to 540EUR ). Założyłem konto, opisy spoko, cena nie do przyjęcia.
Wiedzą bazuję głównie na doświadczeniu z maszyn które do tej pory projektowałem/zbudowałęm.
Nie miałem problemu, że coś się rozpadło/złamało itp. Po jak trzeba było, to robiłem elementy mocniejsze i tyle.
Dochodzę do wniosku, że to co robię, chciałbym robić jeszcze lepiej/spać spokojnie z wiesz, że robota jest zrobiona tak jak się należy.
Projektuję zarówno duże jak i małe maszyny, gdzie np. często gęsto występują wały napędowe z ograniczeniem na max średnicy, gdzie mam obciążenia osiowe i promieniowe. Zawsze miałem wątpliwości by dobrać materiał tak by wał się nie ukręcał i nie złamał (na szczęście moje maszyny do tej pory nie miały awarii

Ostatnio zdarza mi się też projektować maszyny które pracują z większymi prędkościami/wydajnościami i tam liczy się dla mnie masa, więc dobrze by było dobrać lepszy materiał z odpowiednimi współczynnikami wytrzymałość/łatwość obróbki/dalsza obróbka/cena końcowa elementu.
Dlatego szukam źródła, gdzie mógłbym "poprawić" swoje podstay i nauczyć się czegoś nowego.
Znalazłęm dzisiaj fajne źródło wiedzy o materiałach "Total Materia" ale dostęp jest płatny i to słono (najbardziej ubogi jednostanowiskowy abonament to 540EUR ). Założyłem konto, opisy spoko, cena nie do przyjęcia.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
....taki zestaw najpilniejszej literatury, tzn. najczęściej używanej- ta środkowa półka...

"W życiu piękne są tylko chwile...."
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Polecam podstawy, te się nie zmieniły:
Tyle, że te pozycje wymagają sporo wysiłku. Potem delikatne dokształcenie jeżeli chodzi o nowości.