listwa zebata
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
listwa zebata
Witam!
Mam pytanie odnośnie listwy zębatej, ponieważ nie miałem z tym do czynienia wcześniej. Pytanie tyczy się rodzaju "modułu" listwy"...
moment znamionowy napędu ( a więc i maksymalny przenoszony przez listwe moment) to 4,5 Nm. Jaki moduł wybrac (mm) ???? nie interesują mnie wyliczenia związane z przełożeniem napedu itd...bo te nie stanowia problemu... chodzi mi tylko o to jaki "raster" zebów - moduł listwy zastosowac
Mam pytanie odnośnie listwy zębatej, ponieważ nie miałem z tym do czynienia wcześniej. Pytanie tyczy się rodzaju "modułu" listwy"...
moment znamionowy napędu ( a więc i maksymalny przenoszony przez listwe moment) to 4,5 Nm. Jaki moduł wybrac (mm) ???? nie interesują mnie wyliczenia związane z przełożeniem napedu itd...bo te nie stanowia problemu... chodzi mi tylko o to jaki "raster" zebów - moduł listwy zastosowac
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Wystąpiło nieporozumienie - podajesz moment obrotowy nie określając średnicy koła zębatego. Czyli powinieneś raczej określić warość siły napędowej. Pamiętaj ,że w przypadku napędów z listą zębatą powstaje problem kasowania luzu międzyzębnego.
Pozdrawiam
Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.
Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.
-
- Kontakt:
.... jeśli podaje moment 4,5Nm to chyba to wynika z moich wyliczeń i zastosowania określonego R zębatki napędzajacej... jeśli stosuje silnik 4,5Nm, a koncowa zebatka napedzająca będzie miała średnice zblizoną do 2cm( oczywiście wszyscy wiedzą jak ksztłtuje się promien R zębatki i co to jest rzeczywista srednica zębatki...pomińmy to) ... 450/ 9,81 ~`45 kgcm przy R- 1Cm
oczywiscie są to wartosci zbliżone...bo interesuje mnie w tej chwili tylko rodzaj modułu i jakie przenosi momenty...
oczywiscie w moich założeniach, obciązenie ni przekroczy 45kg...
czekuje informacji o zakresach przenoszonych napędów czy obciazen w ( kg) czy też siły w N, przez określone moduły list...
co ty się martwisz o luz międzyzębowy... czy ja ci odradzam albo sugeruje cokolwiek apropos twoich poczynań.. jeśli stosuje takie rozwiazanie to jestem świadomy plusów i minusów i pewnie mam rozwiazanie problemu...ale dziękuje za przyponienie i sugestie!!!!!
oczywiscie są to wartosci zbliżone...bo interesuje mnie w tej chwili tylko rodzaj modułu i jakie przenosi momenty...
oczywiscie w moich założeniach, obciązenie ni przekroczy 45kg...
czekuje informacji o zakresach przenoszonych napędów czy obciazen w ( kg) czy też siły w N, przez określone moduły list...
co ty się martwisz o luz międzyzębowy... czy ja ci odradzam albo sugeruje cokolwiek apropos twoich poczynań.. jeśli stosuje takie rozwiazanie to jestem świadomy plusów i minusów i pewnie mam rozwiazanie problemu...ale dziękuje za przyponienie i sugestie!!!!!
-
- Kontakt:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
ogolnie jest tak, ze wytzrymalosc przekladni zebatych sprawdza sie liczac wytrzymalesc mniejszego z jej kol. w przypadku przekladni zebatkowej liczysz wiec wytrzymalosc kola zebatego, a nie zebatki.
ostatnio liczylem zwykla perzekladnie zebata o module 1mm i przy kolach o srednicy ok 50mm moze ona przenosci naprawde spore sily obwodowe.
ostatnio liczylem zwykla perzekladnie zebata o module 1mm i przy kolach o srednicy ok 50mm moze ona przenosci naprawde spore sily obwodowe.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
- Kontakt:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
moj drogi, standardowe ahndlowe kolo zebta jest robione z tej samej stali, wiec zuzyje sie ono syzbciej niz twoja listwa zebata. mysle, ze przy obciazeniu ok 50kg, taki mechanizm zebatkowy moze pracowac pare lat po kilka godzin dziennie.wood carver pisze:..no tak...ale na jak długo
te listwy są robione z bardzo miękkiej stali i chodź nadaje się ona do utwardzenia, to jednak nie mam tego gdzie wykonac.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
- Kontakt: