Liniały optyczne czy magnetyczne. Które wybrac?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Liniały optyczne czy magnetyczne. Które wybrac?
Chcemy kupic tokarkę, która ma miec liniały pomiarowe. Z doświadczenia wiem, iż optyczne (fagor) dosyc często trzeba było czyścic. Zaproponowano nam liniały firmy Sony (magnetyczne). Czy warto inwestowac w magnetyczne czy wybrac optyczne tylko innej firmy? Proszę o rady!
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Jezeli tokarka ma odkryte pole robocze to mozna smialo zastosowac linialy optyczne. Z autopsji wiem ze rzeczywiscie linialy Fagora sa bardzo czule na zabrudzenia. O wiele lepiej prezentuja sie Heidenhein-y.
Jezeli masz zamknieta przestrzen robocza i uzywasz duzo chlodziwa, to lepiej sprawdza sie linialy magnetyczne.
Jezeli masz zamknieta przestrzen robocza i uzywasz duzo chlodziwa, to lepiej sprawdza sie linialy magnetyczne.
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
W kazdej mszynie uzywa sie duzo chlodziwa. Sprawa rozbija sie o oslone i prawidlowe zamocowanie - glowica w dol - wtedy raczej malo prawdopodobne aby linial optyczny zostal w srodku zamoczony. Np. linialy Eassona maja podwojne uszczelnienie. Ja montuje linialy w profilu U w razie czego chlodziwo praktycznie nie ma styku z linialem i scieka sobie po profilu.
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni