Przerobiłem książkę Augustyna o EdgeCAM, przeczytałem poradniki z tego forum, ale nadal jest początkujący i zdecydowałem się napisać na forum. Jak w temacie próbuję wyfrezować typowy ślimak na tokarce z osiami CY, ale natrafiłem na ścianę. Po wczytaniu modelu ustawiam go do toczenia (ZX), tworze nowe zero na czole ślimaka, ustawiam półfabrykat. Przełączam się do frezowania (XY). Ustawiam zero prawy (tak aby oś obrotu Z była główną osią ślimaka). Na nowej warstwie tworzę Prowadnicę 3D z krawędzi linii śrubowej. Narzędziem Powierzchnie wybieram powierzchnie biegnącą wzdłuż linii śrubowej.

Teraz przechodzę do środowiska ZX i włączam moduł obróbki. I tutaj jest pies pogrzebany. Wybieram narzędzie, ustawiam promieniowo i w tym momencie blokuje się dostęp do wszystkich cykli 4 i 5-osiwych, jedynie cykl zgrubny i profilowania jest aktywny. Obróbkę chcę zrobić za pomocą obróbki 5-osiowej i nie mam pojęcia co robię nie tak (przypuszczam, że coś jest nie tak na etapie definiowania prowadnic). Próbowałem zrobić to profilowaniem ale program wyrzuca bardzo dziwne ścieżki.
Czy problemem może by to, że model ślimak został wykonany w Catii v5 ?
Bardzo prosiłbym o jakieś sugestie od doświadczonych forumowiczów dotyczące obróbki linii śrubowych, sposobów ich wykonania, może ktoś posiada jakieś tutoriale.
Pozdrawiam