Linia przenikania
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 6
Linia przenikania
Witam, mógłby mi ktoś powiedzieć jak będzie wyglądała linia przenikania stożka z kulą w rzucie głównym i rzucie z góry? Wg mnie w rzucie głównym będzie to elipsa lub hiperbola, natomiast w rzucie z góry prosta, pozdrawiam.

Tagi:
Re: Linia przenikania
... to błędna improwizacja typu zgaduj-zgadula, nie poparta wiedzą i konstrukcją tego przenikania.Azaks pisze: Wg mnie
A jak to powinno być?.... wykreśl konstrukcyjnie krawędzie przenikania z wykorzystaniem rzutu pomocniczego i właściwości brył.
Wujek Google pomaga zawsze, tylko pytać:Azaks pisze:ktoś mógłby podesłać przykłady
https://www.google.pl/search?q=przenika ... meywOf3ZNA
https://www.google.pl/search?q=przenika ... 04&bih=694
-
Wyszło mi ,że będą wyglądać tak: (oczywiście rysunek poglądowy). Jest dobrze?
A za drugim razem wyszło takie coś :
[ Dodano: 2015-12-07, 16:37 ]
Za drugim razem takie coś wyszło. Tylko nie wiem do którego okręgu mam się odnosić w rzucie pomocnicznym jeśli chodzi o stożek ścięty, czy do tego znajdującego się w podstawie dolnej , czy górnej.
A za drugim razem wyszło takie coś :
[ Dodano: 2015-12-07, 16:37 ]
Za drugim razem takie coś wyszło. Tylko nie wiem do którego okręgu mam się odnosić w rzucie pomocnicznym jeśli chodzi o stożek ścięty, czy do tego znajdującego się w podstawie dolnej , czy górnej.
-
hm to może powiem jak robię i wtedy znajdziemy gdzie tkwi błąd.
W rzucie głównym prowadzę proste równoległe do siebie i do osi X zaczynające się od jakiejś prostej prostopadłej do osi X , która przecina i kulę i stożek. Następnie na rzucie pomocniczym zaznaczam promień wyznaczony przez prostę prostopadłą ,a następnie zaznaczam przedłużenia tych prostych równoległych do przecięcia z tym okręgiem. Na koniec przenoszę te punkty na rzut z góry i miejsca przecięcia dają mi linię przenikania po połączeniu.
W rzucie głównym prowadzę proste równoległe do siebie i do osi X zaczynające się od jakiejś prostej prostopadłej do osi X , która przecina i kulę i stożek. Następnie na rzucie pomocniczym zaznaczam promień wyznaczony przez prostę prostopadłą ,a następnie zaznaczam przedłużenia tych prostych równoległych do przecięcia z tym okręgiem. Na koniec przenoszę te punkty na rzut z góry i miejsca przecięcia dają mi linię przenikania po połączeniu.
-
Heh to wtedy w rzucie głównym widzę linię prostą, a na rzucie z góry brak linii przenikania.
Hm, nie wiem już jak z tą konstrukcją , teraz próbowałem, zrobić tak ,że linie prowadziłem z rzutu z góry na rzut pomocniczy , a potem dopiero na rzut główny.
Mógłbyś powiedzieć tylko jak wykonać konstrukcję , a ja już sobie to spróbuję zrobić i pochwalę się wynikiem
Hm, nie wiem już jak z tą konstrukcją , teraz próbowałem, zrobić tak ,że linie prowadziłem z rzutu z góry na rzut pomocniczy , a potem dopiero na rzut główny.
Mógłbyś powiedzieć tylko jak wykonać konstrukcję , a ja już sobie to spróbuję zrobić i pochwalę się wynikiem