Piotr Rakowski pisze:Czy zdradzisz, co jest elementem skanującym?
Koledze chyba chodziło o bardziej taką informację - Można to przeczytać na stronie www gdzie kolega oferuje swoje urządzenie.
Urządzenie jest sterowane przez niezależne mikrokontrolery i nie wymaga używania komputera PC. Dzięki zastosowaniu precyzyjnego czujnika triangulacyjnego Firmy BALLUFF skanowanie odbywa się bezdotykowo z wykorzystaniem promienia lasera. Do przystawki WAPP01 Firma CNC-WAP udostępnia oprogramowanie wapp 3D do analizy i obróbki chmury punktów oraz eksportu do formatów STL, BMP.
PARAMETRY SKANOWANIA
- Minimalna rozdzielczość skanowania w osi X i Y -0.1mm maksymalna -5mm.
- Rozdzielczość w osi Z zależy od wybranego czujnika Firmy BALLUFF i jest <0.1mm dla czujnika o zakresie pomiarowym 70mm lub <0.2mm dla czujnika o zakresie pomiarowym 220mm. Więcej informacji w dołączonej dokumentacji firmy BALLUFF lub na stronie www.balluff.com.
a dalej możemy na stronie balluff poszukać -
Czujniki optoelektroniczne Do detekcji obecności, kształtu lub koloru, pomiaru odległości i grubości
i znajdzie kolega odpowiedni czujnik. Dla ułatwienia mogę napisać symbol BOD 26K-LB07-S92-C i BOD 26K-LB06-S92-C .Ten czujnik nie ma odpowiedniej nazwijmy to rozdzielczości ale jest względnie tani. Jeśli potrzeba dokładniejszy możną poszukać w wobicie. Jak pamiętam ten czujnik balluff-a czyta max 800 punktów na sekundę (sprawdziłem jednak 1000).
Jak kolega pisze
Urządzenie skanowało z rozdzielczością 0.07mm i przyzwoitą prędkością. Program skanowania odpalamy na sterowniku maszyny a głowica jedynie czyta punkty podczas testów 1000/s, ale można znacznie szybciej.
to znaczy że musiał zastosować podobny czujnik z wobitu bo inaczej nie uzyskał by takich parametrów chyba ze parametr 0,07mm dotyczy osi Z a w pozostałych rozdzielczość mamy gorszą.
Bardzo lubię analizować podane dane

i na to stwierdzenie trochę się uśmiechnąłem "modyfikowany według mojego pomysłu"
kolega modyfikuje sam czujnik? eeeeeeeeee