Sprawdziłem parametry z naszego lasera i wyglada to tak:
parametr: dla 8 ; dla 16
ogniskowa FD: 4,5 ; 5,5
Predkość mm/min: 2400 ; 1100
SOD (wysokosc dyszy nad blacha w czasie ciecia w mm): 1.0 ; 1.2
Ciśnienie tlenu [bar]: 0,6 ; 0,6
Moc [wat]: 4000 ; 4000
DC(duty cycle): 100% ; 100%
Częstotliwość[hz]: 5000 ; 5000
Dysza ⌀ : 1.2 ; 1,5
Laser Kimla 4kw.- Cięcie tlenem grubych blach
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Re: Laser Kimla 4kw.- Cięcie tlenem grubych blach
Da się palić 20, ale trzeba blachy laserowe i optykę w idealnym stanie.
Polecam założyć dyszę 3.0d (duo nozzle precitec).
Wpalanie zaczynać wysoko i z czyszczeniem odprysków przy przebijaniu bo inaczej szkiełka od strzała mogą pójść.
Małe ciśnienia (im mniejsze tym bardziej igła jest krawędź, ale trudno się tnie ok.0,5bara).
Najpierw poprzebijać a później ciąć i najlepiej przeskakiwać detale (żeby nie przegrzewać).
Łuki lub pętelki w narożach.
1mm nad materiałem to maks.
Najlepiej optykę >F150 (większa szczelina).
Ogniskowa (my zawsze powyżej 0, 3-4mm).
Prędkość - ciężko powiedzieć - zależy od materiału, spróbuj od 500mm/min i podkręcaj aż przestanie ciąć
Jak będziesz ciął za wolno, za duże ciśnienie, za duża ogniskowa to będzie masakra na krawędzi - głębokie wżery.
Jak będziesz ciął za szybko, za małe ciśnienie, za mała ogniskowa to będzie ładna krawędź, ale nie przepali blachy.
Polecam założyć dyszę 3.0d (duo nozzle precitec).
Wpalanie zaczynać wysoko i z czyszczeniem odprysków przy przebijaniu bo inaczej szkiełka od strzała mogą pójść.
Małe ciśnienia (im mniejsze tym bardziej igła jest krawędź, ale trudno się tnie ok.0,5bara).
Najpierw poprzebijać a później ciąć i najlepiej przeskakiwać detale (żeby nie przegrzewać).
Łuki lub pętelki w narożach.
1mm nad materiałem to maks.
Najlepiej optykę >F150 (większa szczelina).
Ogniskowa (my zawsze powyżej 0, 3-4mm).
Prędkość - ciężko powiedzieć - zależy od materiału, spróbuj od 500mm/min i podkręcaj aż przestanie ciąć

Jak będziesz ciął za wolno, za duże ciśnienie, za duża ogniskowa to będzie masakra na krawędzi - głębokie wżery.
Jak będziesz ciął za szybko, za małe ciśnienie, za mała ogniskowa to będzie ładna krawędź, ale nie przepali blachy.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Ja działam na kimli 4kw jak masz jakieś pytania to pisz, chętnie pomogę bo sam byłem kiedyś w identycznej sytuacji
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Witam,
działam od niedawna na laserze KIMLA 4kW. Mam duże problemy z cięciem blach 6,8,10 mm. Ma Pan może przykładowe parametry. Proszę o kontakt mailowy [email protected]
działam od niedawna na laserze KIMLA 4kW. Mam duże problemy z cięciem blach 6,8,10 mm. Ma Pan może przykładowe parametry. Proszę o kontakt mailowy [email protected]