Laser IR ustawianie ogniska

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Autor tematu
piotr56
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Laser IR ustawianie ogniska

Post napisał: piotr56 » 10 sty 2018, 00:34

Witam
Zamówiłem sobie do zabaw laser IR półprzewodnikowy małej mocy ( około 300mW ), zastanawiam się jak się w czymś takim ustawia skupienie plamki skoro promienia nie widać.
W tym który się pojawi jako pierwszy być może śladowo coś będzie widać, ale następny jaki mam na oku to głęboka podczerwień. Mam pewną koncepcję z ustawianiem na kamerę, bo ona widzi błyskanie z pilotów do TV, więc jakoś sobie w podczerwieni radzi, ale nie chciałbym jej narażać na zbyt częstą ekspozycję na mocne promieniowanie.
Pozdrawiam

rsz
Posty w temacie: 2

Re: Laser IR ustawianie ogniska

Post napisał: rsz » 10 sty 2018, 06:41

Skupienie ustawiasz na podatnym na ter rodzaj wiązki materiale. Najmniejszy punkt = właściwa ogniskowa.

Autor tematu
piotr56

Post napisał: piotr56 » 10 sty 2018, 09:47

Witam
Wiem że na punkt :) ale punktu nie będzie widać, bo laser będzie ponad 900nm.

rsz
Posty w temacie: 2

Post napisał: rsz » 10 sty 2018, 11:02

Chodzi o punkt wypalony w materiale. Na tworzywie powinien zostać ślad.

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: rdarek » 10 sty 2018, 11:07

piotr56 pisze:
10 sty 2018, 00:34
Mam pewną koncepcję z ustawianiem na kamerę, bo ona widzi błyskanie z pilotów do TV, więc jakoś sobie w podczerwieni radzi, ale nie chciałbym jej narażać na zbyt częstą ekspozycję na mocne promieniowanie.
Np. 1W 830nm po skierowaniu wiązki na materiał będziesz widział punkt ALE KONIECZNIE UŻYWAJ OKULARY OCHRONNE, ponadto wykorzystując jakąkolwiek kamerę nie świecisz przecież bezpośrednio w obiektyw więc naprawdę nic jej nie będzie.

Autor tematu
piotr56

Post napisał: piotr56 » 10 sty 2018, 19:54

Witam
rdarek dzięki za ostrzeżenia, pamiętam o nich :).
Co do kamery to nie jestem pewien, kiedyś kolega siedział tyłem do lampy przy naświetlaniu PCB, okazało się że gipsowane ściany odbijają ultrafiolet prawie jak lustro, po kilkunastu minutach świecenia dostał ostrego zapalenia spojówek i miał przekrwione oczy jak królik. Z kamerą jest tak że działa na jakieś widmo i widać IR odbite w stopniu mizernym, to wiązka odbita z całą mocą działa na delikatną matrycę ze skutkiem mało przewidywalnym.
Znane i opisywane są przypadki "podziurawienia" matrycy przy robieniu zdjęć na weselach z radosnym błyskaniem laserami rozrywkowymi. Moja dioda ma być coś koło 1030nm więc chyba naocznie będzie mało widać.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”