Laser Fiber, powietrze z kompresora
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Laser Fiber, powietrze z kompresora
Mam pytanie. W firmie posiadamy laser fiber firmy Eckert 1,5kW. Wszystkie elementy palimy na tlenie, bardzo małe detale na azocie i teraz nasuwa się pytanie czy jest możliwość zamontowania wydajnego kompresora z osuszaczem plus filtry do takiego lasera i wycinanie elementów używając powietrza? Nie ukrywam, że koszty gazów, które kupujemy co miesiąc kosztują nas ponad 3 tyś zł.
Tagi:
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
Re: Laser Fiber, powietrze z kompresora
Pewnie można ciąć powietrzem jak w większości laserów. Pytanie tylko czy cała sprawa się opłaca, bo potrzebujesz minimum 15 bar czystego powietrza. Jakość i szybkość cięcia będzie trochę gorsza.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
koszty zakupu srężarki, zbiornika, i filtrów dla samego lasera to ok 20 tyś i się nie opłaca bo jak dołożysz przeglądy serwisy zwolnienie prędkości cięcia i amortyzację lasera to śmiech na sali. Jeśli za gazy płacisz 3 tysiące to bardzo mało tniesz. Poza tym maszyna ciągle potrzebuje azotu (może sprężonego powietrza) by utrzymać głowice w należytej czystości (nadciśnienie itd.)
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
Problemem może być czystość.
Też się zastanawialiśmy nad paleniem na powietrzu, no ale tymczasowo pomysł został zawieszony.
Ostatnio też myślałem nad kupnem wytwornicy azotu w końcu już jest taka technologia że praktycznie te wytwornice niczym nie różnią się od dobrych sprężarek. Tylko potem kwestia dobicia do tych 20 atmosfer.
Idąc dalej tym krokiem i szukając rozwiązań to uzyskanie wysokiego ciśnienia też już nie powinno być takie drogie. W końcu od niedawna wymyślono taki bajer:
http://www.festo.com/cat/pl_pl/products_DPA
Tylko teraz myśląc logicznie to otrzymanie czystego azotu w sensie bez "brudu" także wymaga jakichś filtrów. Więc równie dobrze powinno się dać wyczyścić zwykłe powietrze.
Też się zastanawialiśmy nad paleniem na powietrzu, no ale tymczasowo pomysł został zawieszony.
Ostatnio też myślałem nad kupnem wytwornicy azotu w końcu już jest taka technologia że praktycznie te wytwornice niczym nie różnią się od dobrych sprężarek. Tylko potem kwestia dobicia do tych 20 atmosfer.
Idąc dalej tym krokiem i szukając rozwiązań to uzyskanie wysokiego ciśnienia też już nie powinno być takie drogie. W końcu od niedawna wymyślono taki bajer:
http://www.festo.com/cat/pl_pl/products_DPA
Tylko teraz myśląc logicznie to otrzymanie czystego azotu w sensie bez "brudu" także wymaga jakichś filtrów. Więc równie dobrze powinno się dać wyczyścić zwykłe powietrze.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Wiem lolo2, ale czy to lasery CO2 czy Fiber, też potrzebują gazów technologicznych do wydmuchiwania nadtopionego materiału. Znam osobiście parę takich firm które mają Fibery i tną powietrzem ale są to firmy produkcyjne. Widziałem jak się tnie powietrzem i powiem że jakość jest na zadowalającym poziomie. Widziałem tylko cienkie blachy nierdzewne tak do 2mm, z grubszymi to nie wiem.