Witam!
Z racji, że jest to mój pierwszy post na forum chciałbym wszystkich bardzo serdecznie przywitać

. Buduję swoją pierwsza maszynę cnc a dokładnie ploter w oparciu o projekt
root 4. Chciałbym nim wycinać uszczelki z płyt uszczelkarskich (gambitu). I tu moje pytanie chciałbym zapytać bardziej doświadczonych osób jaki laser nadałby się do tego najlepiej? Czy wystarczy diodowy czy musi to być co2. Uszczelki będą wycinane z grubości 0,25-0,6mm myślę że nigdy nie będzie to więcej jak 1mm. Jednak zależy mi na jakości więc zapewne najlepiej byłoby gdyby płyty były przecinane jednym przejazdem i nie były przypalone. Jakie konkretne modele będą się najlepiej do tego nadawać? Dodam tylko, że myślę na razie tylko o uszczelkach jednak w przyszłości można by pomyśleć nad wypalaniem na sklejce i frezowaniem, żeby wykorzystać maszynę. Czy powiedzmy do 1000zł można kupić coś w miarę sensownego? Zdaje sobie sprawę, że pewnie będą to chinczyki jednak nie mam pojęcia w jaką moc lasera celować do takiego zastosowania. Jak to również wygląda z żywotnością? Ze względu, że jestem początkującym liczę na wyrozumiałość

. Z góry dziękuje za zainteresowanie tematem i wszystkie odpowiedzi
PS Przepraszam jeśli źle umieściłem temat i proszę administrację o przeniesienie
pozdrawiam Piotr