Laser do grawerowania yag czy fiber
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Laser do grawerowania yag czy fiber
Witam .
Zamierzam kupić laser do grawerowania/znaczenia elementów aluminiowych .
Laser musi być szybki i wydajny , grawer musi być czytelny ( litery wysokość 3mm ) .
Proszę o poradę jaki sprzęt wybrać
Zamierzam kupić laser do grawerowania/znaczenia elementów aluminiowych .
Laser musi być szybki i wydajny , grawer musi być czytelny ( litery wysokość 3mm ) .
Proszę o poradę jaki sprzęt wybrać
Tagi:
-
- Stały bywalec (min. 70)
Obserwuje znakowarki fiber, markowe na poziomie 100tys (20w). Ostatnio zwróciłem uwagę na znakowarki od KIM z Gdyni, dystrybutora RMI. Teraz oferują też własną konstrukcje smart, która jest zdecydowanie tańsza. Podobnie Colop też ma w ofercie tańsza znakowarke - Hero. Ciekaw jestem opinii kolegów na temat tych nowości 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Re: Laser do grawerowania yag czy fiber
Będzie ciężko tym sprzętem. 3mm to dużo, od dwóch miesięcy graweruję na ok. 0,6-0,7 w stali i znak 6x10mm idzie godzinę. Tak głęboko to też trzeba będzie skracać ogniskową w trakcie.blasiu pisze: ( litery wysokość 3mm ) .
https://www.cnc.info.pl/topics97/przyst ... 469,40.htm
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
Re: Laser do grawerowania yag czy fiber
Mylisz pojęcia.kamar pisze:Będzie ciężko tym sprzętem. 3mm to dużo, od dwóch miesięcy graweruję na ok. 0,6-0,7 w stali i znak 6x10mm idzie godzinę. Tak głęboko to też trzeba będzie skracać ogniskową w trakcieblasiu pisze: ( litery wysokość 3mm ) .
Jemu chodziło o wysokość a nie głębokość. Y nie Z.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Dokładnie nie głębokość a wysokość , właśnie też byłem w Kielcach ale jakoś już czasu brakło na grawery .
Mam wzory zrobione na laserze YAG i są ok ( czas z funkcją wykończeniową 90 sek/szt )- koszt 1zł/szt .
Więc jeśli mam do zrobienia 100000 sztuk/rok to lepiej kupić do firmy laser niż to zlecać.
Tylko pozostaje pytanie jaki Yag czy fiber ?
Mam wzory zrobione na laserze YAG i są ok ( czas z funkcją wykończeniową 90 sek/szt )- koszt 1zł/szt .
Więc jeśli mam do zrobienia 100000 sztuk/rok to lepiej kupić do firmy laser niż to zlecać.
Tylko pozostaje pytanie jaki Yag czy fiber ?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Nie ma pytania YAG czy Fiber.blasiu pisze: Tylko pozostaje pytanie jaki Yag czy fiber ?
YAG to muzeum technologiczne. Fiber to bardziej nowoczesny YAG.
Oszczędniejszy, bezobsługowy, dużo bardziej bezawaryjny.
Kupowanie YAG-a przy obecnych cenach Fiberów to proszenie się o kłopoty za własne pieniądze.