Laser dla początkującego

pomoc w wyborze

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Autor tematu
irdiora42
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Laser dla początkującego

Post napisał: irdiora42 » 07 sty 2022, 10:37

Witam. Jest to mój pierwszy post na forum dlatego chciałbym się na początku przedstawić.
Mam na imię Andrzej i właśnie zaczynam swoją przygodę zawodową w kierunku Cnc (frezarki).
Chciałbym zakupić grawerkę laserową do hobbistycznych zajęć. Głównymi zadaniami raczej byłoby wycinanie z sklejki różnych ozdób ale również chciałbym by dawała radę z grawerem.
Po zobaczeniu dziesiątek filmików na YouTube wiem coraz mniej... Na początku byłem zainteresowany modelem sculpfun s9 nawet już miałem zamówiony na stronie banggood lecz sprzedający co chwila zmieniał datę wysyłki dlatego anulowałem zamówienie . Doczytałem też z innych stron że te grawerki na pewno nie działają tak super jak to przedstawione jest na filmikach. Później typ padł na A40630 NEJE lecz ciężko dostępna na zagranicznych stronach jedynie słabsza wersja N40630 ale też nie wiem czy sobie poradzi w miarę ze wszystkim. Patrzyłem też za ploterem 40W CO2 (lecz w tej cenie ma małę pole robocze do puzzli) i już sam nie wiem co będzie w miarę rozsądnym wyborem .
Laser raczej będzie służył tak jak to już wyczytałem na tym forum do "robienia bombek , puzzli itp ;) moje widełki cenowe to 1500-3000zł
Pozdrawiam i dziękuje za pomoc

grafmetal
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Re: Laser dla początkującego

Post napisał: grafmetal » 09 sty 2022, 12:19

Jeżeli chcesz wycinać, to lasery diodowe - niebieskie będą się znacznie gorzej sprawowały niż CO2

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 09 sty 2022, 14:48

irdiora42 pisze:
07 sty 2022, 10:37
lecz w tej cenie ma małę pole robocze do puzzli
Puzzle to akurat można wycinać w dowolnych wymiarach, byleby jeden kafelek mieścił się w polu roboczym...
Przy drobnej modyfikacji to nawet to ograniczenie daje się ominąć...
Natomiast pomiędzy laserem półprzewodnikowym i CO2 są dużo ważniejsze różnice.
CO2 przetnie pleksi, niebieski nawet nie tknie.
Tanie niebieskie lasery mają kiepską optykę i prostokątną plamkę, do tego małą moc i na pewnej głębokości palą na boki zamiast w głąb.
Natomiast laser półprzewodnikowy jest mały, lekki i zasilany niskim napięciem, co znacząco ułatwia zwiększenie pola roboczego.
Niebieskim laserem fajnie się tnie karton, ogólnie tak do milimetra grubości wychodzi ładnie, ale nawet lekkie drewno w rodzaju brzozy, przy kilku milimetrach łatwiej zapalić niż przeciąć...
Jest jeszcze jedna sprawa, te tanie lasery CO2 zaprojektowano do robienia pieczątek. Można trafić różne sterowniki i różne oprogramowanie, ale też takie które nie potrafi ciąć, najzwyczajniej nie tnie grafiki wektorowej, tylko ją rastruje i wierszuje. Ja w swoim laserze od razu musiałem wywalić fabryczny sterownik i zamontować GRBL. Taka przeróbka to koszt od kilkudziesięciu złotych w górę, więc pieniądze nie stanowią problemu, ale trzeba mieć trochę wiedzy i tego się nie przeskoczy.

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 09 sty 2022, 15:37

tuxcnc pisze:
09 sty 2022, 14:48
CO2 przetnie pleksi, niebieski nawet nie tknie.
Ja mam niebieski polprzewodnikowy 15W optycznej i plexi tnie, konkretnie ciąłem czarną.
Ze sklejki najgrubszą udało mi się przeciąć 10mm ale to była męczarnia. 6mm tnie bez problemu na 2 przejazdy ( oczywiście odpowiednio wolno). Generalnie tak czy siak, do wycinania zarobkowo są za słabe bo za długo schodzi, ale jak coś trzeba od czasu do czasu to daje radę.
Aha, i plamkę mam kwadratową.

Autor tematu
irdiora42

Post napisał: irdiora42 » 09 sty 2022, 20:13

Zakupię prawdopodobnie jednak co2. Możecie mi podpowiedzieć na co właśnie zwrócić uwagę bo w parametrach wszystko jest identyczne... czy gdzieś piszą własnie o sterownikach i oprogramowaniach. Na allegro ploter za 2400 a na ali z magazynu europejskiego spokojnie za 1500 idzie dostać.

koala.g
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: koala.g » 09 sty 2022, 20:21

Te małe to mordęga ze sterowaniem.

Awatar użytkownika

MiziAir
Posty w temacie: 4

Post napisał: MiziAir » 09 sty 2022, 20:49

drzasiek90 pisze:Ja mam niebieski polprzewodnikowy 15W optycznej i plexi tnie, konkretnie ciąłem czarną.

Co to za moduł, A40640?

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 09 sty 2022, 21:01

MiziAir pisze:
09 sty 2022, 20:49
drzasiek90 pisze:Ja mam niebieski polprzewodnikowy 15W optycznej i plexi tnie, konkretnie ciąłem czarną.

Co to za moduł, A40640?
Tak. Ogólnie nie jestem zadowolony, bo u mnie sklejkę tnie wolniej niż reklamowali to chińczyki. Widziałem też nagranie na FB użytkownika w Polsce i również prędkości cięcia miał znacznie wyższe niż u mnie. Nie wiem, czy mój moduł trafił się wadliwy, czy inni koloryzują.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 09 sty 2022, 21:21

irdiora42 pisze:
09 sty 2022, 20:13
Na allegro ploter za 2400 a na ali z magazynu europejskiego spokojnie za 1500 idzie dostać.
Za 1500PLN to chyba już nie kupisz. Jak masz jakąś aukcję z taką ceną to daj link...
Ale za 1800 to już dostaniesz.
Co do softu, to zapewne dostaniesz pirackiego Corela, którego stanowczo odradzam używać i jakieś zupełnie legalne oprogramowanie do samej obsługi lasera. Tutaj problem jest taki, że ten soft jest w praktyce przypisany do konkretnego sterownika. To znaczy numeru seryjnego nie sprawdza, ale nie pójdzie z innym modelem sterownika, ani sterownik nie pójdzie z innym softem.
Jak już pisałem, nie ma żadnego problemu wymienić sterownik na inny, np. Mach3 lub Linuxcnc, ale to jest przerost formy nad treścią i optymalnym rozwiązaniem jest GRBL.
Taka przeróbka wymaga jednak podstawowej wiedzy z zakresu budowy maszyn CNC.
Natomiast oryginalny soft nie obsługuje G-kodów. Nawet jak ma opcję importu plików w formacie svg lub dxf, to zawsze coś tam będzie popieprzone i będzie działało źle albo wcale.
Chińczyk raczej nie będzie robił tajemnicy z tego jaki soft dołącza, no chyba że sam nie będzie wiedział. Trzeba pytać przed zakupem.

Awatar użytkownika

MiziAir
Posty w temacie: 4

Post napisał: MiziAir » 09 sty 2022, 21:43

drzasiek90 pisze:Ogólnie nie jestem zadowolony, bo u mnie sklejkę tnie wolniej niż reklamowali to chińczyki.

Bo on rzeczywistej mocy to ma może 10W. Te chińskie tabele z sugerowanymi prędkościami i ilościami przejść dotyczą modułu wzbogaconego w skupiony na wiązce nadmuch powietrza, a i tak to jest naciągane. Składałem taki ploterek chłopakowi z okolicy, na tym właśnie module, ogólnie nie ma tragedii. Na testy ciąłem sobie hdf, typowy panel podłogowy 7mm, idzie bardzo mozolnie, ale jakość krawędzi naprawdę zadowalająca. Miałem jedynie dylemat, z wyciskaniem z niego pełnej mocy, gdyż przyciśnięcie switcha testu na płytce do zasilania lasera pozwalało mocniej przepalić materiał, niż sterując z softu, do tej pory nie wiem o co chodziło.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”