Laser CO2, problem z mocą...
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 54
234-239V,
podłączyłem zasilacz tuby bezpośrednio do sieci przez filtr w listwie zasilajacej (taka jak od komputera z filtrem przeciwzakłóceniowym).
Optyka była sprawdzana na samym początku, ustawienie promienia itd...
Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?
Wode chłodzącą też wymieniałem, choć nie sądzę żeby to to było przyczyną.
Hmm a czy przyczyną mogą być małe pęcherzyki powietrza (ok śr 1mm) które się "przykleiły" do tuby w wewnątrz (tam gdzie płynie woda).
Przy elektrodach nie ma powietrza
podłączyłem zasilacz tuby bezpośrednio do sieci przez filtr w listwie zasilajacej (taka jak od komputera z filtrem przeciwzakłóceniowym).
Optyka była sprawdzana na samym początku, ustawienie promienia itd...
Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?
Wode chłodzącą też wymieniałem, choć nie sądzę żeby to to było przyczyną.
Hmm a czy przyczyną mogą być małe pęcherzyki powietrza (ok śr 1mm) które się "przykleiły" do tuby w wewnątrz (tam gdzie płynie woda).
Przy elektrodach nie ma powietrza
Tagi:
-
Takie pytanko jeszcze, bawiłem się jeszcze w pomiary i zauważyłem że po zadaniu mocy 17% mój multimetr szaleje, odczyt mA jest powyżej 200mA (zakres mam do 200). Tuba wtedy bardzo syczy, a światło emitowane przez tubę jest jakby niestabilne.
To normalne?
Przy 20% już działa normalnie. Amperomierz ładnie pokazuje wartość.
To normalne?
-
Sprawdziłem własnie 2-gi zasilacz i efekt jest taki sam tylko że na tym przy 20%.
Ja nie moge przekraczać 80%, co oczywiście wyszło po 6-ciu miesiącach użytkowania. Wczesniej dystrybutor "zapomniał" to sprawdzić i o tym wspomnieć....
A strzały na 100% się zdarzały przy ustawianiu optyki no i ciecie z 90% też miało miejsce...
Ja nie moge przekraczać 80%, co oczywiście wyszło po 6-ciu miesiącach użytkowania. Wczesniej dystrybutor "zapomniał" to sprawdzić i o tym wspomnieć....
A strzały na 100% się zdarzały przy ustawianiu optyki no i ciecie z 90% też miało miejsce...
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 10
Bo masz założony zasilacz nie od tego lasera i wykańczasz sobie laser.deflection pisze: Ja nie moge przekraczać 80%, co oczywiście wyszło po 6-ciu miesiącach użytkowania.
To nie jest tylko kwestia mocy ale i napięcia.
Jak w każdej lampie wyładowczej im dłuższa rura tym musi być wyższe napięcie pracy zasilacza (HV).
Ale jak dasz zasilacz od długiej lampy do lampy krótszej to ją szybko diabli wezmą przez za wysokie napięcie pracy.
Niektóre gów....niane firmy tak robią ze starymi laserami.
Jak jest za stary i nie chce odpalić na właściwym zasilaczu to podłączają mocniejszy (czyli o wyższym napięciu pracy) i wtedy chodzi.
Trochę chodzi. Ale trzeba klientowi wstawiać ograniczenia żeby nie usmażył lasera za szybko

"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.
-
Kupiłem drugi zasilacz do 60W tub i też ma większą prąd. Przy 100% ok 26mA
a co z tym:
a co z tym:
Takie pytanko jeszcze, bawiłem się jeszcze w pomiary i zauważyłem że po zadaniu mocy 17% mój multimetr szaleje, odczyt mA jest powyżej 200mA (zakres mam do 200). Tuba wtedy bardzo syczy, a światło emitowane przez tubę jest jakby niestabilne.
To normalne?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 10
-
- Posty w temacie: 5
No właśnie nie! To są zasilacze, które dają prąd, a właśnie napięcie się ustali takie jakie rura wymaga aby popłynął wymagany przez nas prąd. zajarzenie tej rury wymaga znacznie większego napięcia niż podczas jej pracy. Przed zajarzeniem gazy muszą się zjonizować a do tego potrzebne jest wyższe napięcie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 29
- Kontakt: