Laser 1200x1350 problem z optyka
Wiązka z prawej górnej strony nie trafia w środek
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Laser 1200x1350 problem z optyka
Witam,
Mam niecodzienny problem z laserem, mianowicie w prawym górnym rogu wiązka ucieka o ok 5mm.
Wszystkie pozostałe rogi i środek laser wycina idealnie, tylko prawy górny róg wiązka ucieka do góry.
Maszyna jest wypoziomowana, paski napięte, wszystkie elementy optyki dokręcone. Brakuje mi już pomysłów, w załączniku zdjęcia maszyny.
Mam niecodzienny problem z laserem, mianowicie w prawym górnym rogu wiązka ucieka o ok 5mm.
Wszystkie pozostałe rogi i środek laser wycina idealnie, tylko prawy górny róg wiązka ucieka do góry.
Maszyna jest wypoziomowana, paski napięte, wszystkie elementy optyki dokręcone. Brakuje mi już pomysłów, w załączniku zdjęcia maszyny.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Re: Laser 1200x1350 problem z optyka
Jesteś pewny, że wszystkie lusterka są na tej samej wysokości? Czy wylot z tuby jest na tej samej wysokości co pierwsze lusterko, czy tuba lasera jest poziomo?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Nie rób ludziom wody z mózgu.
Laser NIE MUSI być poziomo. Może być pod praktycznie dowolnym kątem w stosunku do pierwszego lustra. Dopiero pierwsze lustro ustala płaszczyznę odniesienia dla pozostałej części optyki. Warunek tylko że promień "celuje" na pierwszym lustrze na tej samej "wysokości" co reszta optyki.
Proponuję wziąć lub wykonać jakiś laser - najlepiej czerwony - na precyzyjnym obrotowym uchwycie (łożysko?) i sprawdzić czy rzeczywiście maszyna jest idealnie prosta.
Natomiast montując pionowe "patyczki" na wózkach sprawdzisz czy prowadnice nie są gdzieś wygięte w śmigło. Im dłuższe "patyczki" tym łatwiej zaobserwować ewentualną krzywiznę. Do tego też przyda się promień widzialnego lasera.
Dużo zabawy ale do zrobienia.
"Let's Go Brandon"
-
- Lider FORUM (min. 2000)
To nic nie znaczy. Profil może być krzywy i masz do niego dociągniętą szynę.
Jeśli szyna leci w dół to nie problem bo dasz podkładkę. Jeśli w górę to trzeba szlifować profil.
Poluzowałbym śrub na obydwu szynach osi Y na odcinku ok 20-30cm i sprawdził czy coś się zmieniło.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Poziomica laserowa z promieniem dookólnym (a nie "linią"). Nie trzeba wówczas żadnych innych "wynalazków" - po prostu widać czy jest prosto.