lakierowanie mdf

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce drewna i materiałów drewnopochodnych ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
gregor iława
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

lakierowanie mdf

Post napisał: gregor iława » 11 cze 2009, 12:08

witam!!
szukam osób które mogłyby wspomóc mnie rada w zakresie lakierowania płyt mdf:
1)jak i z czego mógłbym zbudowac kabine lub sciane lakierniczą wodna lub sucha która jest lepsza?
2)jak wyciag zastosowac bedzie to pomieszcze nie około 20 m2 ?
3)jak wyeliminować wszelkiego rodzaju kurz?
pozdrawaim
grzesiek
[email protected]
[email protected]

Tagi:

BartekT.
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

Post napisał: BartekT. » 12 cze 2009, 11:24

Najłatwiej będzie wyłozyc sciany panelami pcv (ewentualnie jakas taniutka glazura - zalezy ile chcesz zainwestować) Do tego zmywalna podłoga z podobnego materiału z odprowadeniem wody. Zeby zapobiec osadzaniu sie materiału (farby) na scianach najlepiej zastosować środki do kabin lakierniczych które póxniej zmywasz np. myjką ciśnieniową. Jesli chodzi o zastosowanie wyciągu to musisz obliczyć jego wydatek w zaleznosci od kubatury a nie powierzchni pomieszczenia. Sposób mocowania wyciągu tez zlezy od sposobu mocowania malowanych płyt. Mozesz zrobic pionową ścianę z odciągiem za kratownicą plus filtry włókninowe wymienne lub kanał w podłodze (oczywiście okratowany)
Oczywiście pomieszczenie musi mieć szczelnie zamykane drzwi jednak trzeba zasotsować "okienka" zabespieczone filtrami do zasysania powietrza z zewnątrz gdyz wentylator wyciągowy moze wytworzyc dośc duże podciśnienie w pomieszczeniu i kazde otworzenie drzwi będzie skutkowało zassaniem pyłu z zewnątrz. Oczywiście mokra poszdzka napewno pomoze. Robiłem kiedys coś podobnego w firmie i ładnie spełniało swoją rolę.

Autor tematu
gregor iława

Post napisał: gregor iława » 12 cze 2009, 21:58

ale jak dokładniej obliczyc tą wydajność wentylatora!przewiduje około 20m2 powierzchniu o wysokosci 2,5m!!a co byś powiedział na sciany pomalowane farba olejna!chce elem lakierowac na obrotowym stoliku ażurowym po czym odkładać na stojaki!!

[ Dodano: 2009-06-12, 22:04 ]
czyli daje mi razem 50m3!ja planowałem tak ale nie wiem czy tak jest dobrze!lejkowata sciana około 1,8m zakonczona wentylatorem przed azurowy obracany stół!drzwi do lakierni przesówne!!
mam prosbe jak bys mógł mi naszkicowac taka lakiernie gdzie ma co byc!!
pozdro
grzesiek

romgol
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1

Post napisał: romgol » 12 cze 2009, 22:13

Lepiej zapoznaj się najpierw z wymogami ochrony środowiska, BHP, itd.
Na odprowadzanie zanieczyszczeń do atmosfery niezbędne są zezwolenia,pomiary,dokumentacje.
Najpierw poGogluj byś nie zapędził się w koszty a może i konflikt z urzędami.
romgol

BartekT.

Post napisał: BartekT. » 12 cze 2009, 22:20

romgol pisze:Lepiej zapoznaj się najpierw z wymogami ochrony środowiska, BHP, itd.
Na odprowadzanie zanieczyszczeń do atmosfery niezbędne są zezwolenia,pomiary,dokumentacje.
Najpierw poGogluj byś nie zapędził się w koszty a może i konflikt z urzędami.
Tu się z Kolegą zgadzam. Najpierw zorientuj sie w przepisach dot, ochrony srodowiska bo mozliwe ze to będzie pierwsza bariera.

michal_pl
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Post napisał: michal_pl » 23 cze 2009, 23:47

Pozwole sobie dorzucić co nieco. Tego typu inwestycja będzie wymagała uzuskania decyzji środowiskowej a to sie wiąze z koniecznościa o wystąpienie o takową w urzędzie (miasta, gminy). Zapewne każą ci wykonać/przeprowadzić ocene oddziaływania na środowisko -a tym samy przedstawić raport oddziaływania na środowisko tej inwestycji. Nie ukrywam że wiąże sie to ze znacznymi kosztami (takie opracoania wykonuja specjalistyczne biura albo urpawnieni biegli). Przed wydaniem decyzji nakazującej sporządzenie raportu bedziesz musial wykonać karte infromacyjną o przedsięzwzięciu a ta trafi z urzedu, w ktorym sie bedziesz starał o dezycje -> do Inspekcji sanitarnej oraz do starostwa o opinie. Oni wypowiedza sie czy jest potrzeba wykonania raportu. Jesli tak (a sanepid NAPEWNO nałozy taki obowiazek - wiem cos o tym) to przedstawiasz i oni obawaruja Ci ta inwestycje. Także sprawa nie jest taka prosta choc nie jest niemozliwa.

Pozdrawiam i zycze powodzenia.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka drewna”