Lakierowanie i bejcowanie bębnowe
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 3
Lakierowanie i bejcowanie bębnowe
witam
Chciałem zbudować bęben do bejcowania i malowania niewielkich detali drewnianych. Są to koła o średnicy 17cm grubości 4mm z wyciętym kołem wewnątrz o średnicy 13cm. Materiał to sklejka. Nie są to duże ilości, ale muszą być estetycznie wykonane, równomiernie wybejcowane i polakierowane.
W związku z tym mam następujące pytanie dotyczące tej technologii:
1. Czy metodą bębnowania można równomiernie rozprowadzić bejcę tak aby nie było przebarwień?
2. W jaki sposób przebiega schnięcie tych elementów po bejcowaniu lub lakierowaniu - czy schną w bębnie czy wyjmuje się je na zewnątrz?
A może ktoś posiada jakieś plany bądź fotki takiej maszyny do lakierowania bębnowego?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Chciałem zbudować bęben do bejcowania i malowania niewielkich detali drewnianych. Są to koła o średnicy 17cm grubości 4mm z wyciętym kołem wewnątrz o średnicy 13cm. Materiał to sklejka. Nie są to duże ilości, ale muszą być estetycznie wykonane, równomiernie wybejcowane i polakierowane.
W związku z tym mam następujące pytanie dotyczące tej technologii:
1. Czy metodą bębnowania można równomiernie rozprowadzić bejcę tak aby nie było przebarwień?
2. W jaki sposób przebiega schnięcie tych elementów po bejcowaniu lub lakierowaniu - czy schną w bębnie czy wyjmuje się je na zewnątrz?
A może ktoś posiada jakieś plany bądź fotki takiej maszyny do lakierowania bębnowego?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Re: Lakierowanie i bejcowanie bębnowe
Przebarwienia przy bejcowaniu wynikaja ze zmiennej struktury drewna,1. Czy metodą bębnowania można równomiernie rozprowadzić bejcę tak aby nie było przebarwień?
a nie sposobu nakladania bejcy.
J.
-
oprawcafotografii pisze:
Przebarwienia przy bejcowaniu wynikaja ze zmiennej struktury drewna,
J.
próbowałem nakładać bejcę pędzlem na drewno i tam gdzie była grubsza warstwa to bejca była ciemniejsza. Niezbyt efektownie to wyglądało.
Wg mnie w bębnowej metodzie warstwa bejcy będzie nierównomierna i będzie to niezbyt ciekawie wyglądać. Słyszałem o bejcowaniu przez zanurzenie elementu. Czy taką metodę ktoś praktykuje?
pozdr.
-
- Posty w temacie: 1
Bębnowanie stosuje się do małych przedmiotów, ja bejcowałem przedmioty o prostym kształcie i wymiarach ok. 2 cm. Wychodziły praktycznie dotykowo suche, po wyjęciu schły jeszcze potem na gąbce. Z dużymi przedmiotami może być kłopot, kłopot sprawiają też otwory. W Twoim przypadku, przy niewielkich ilościach, próbowałbym bejcować tamponem. Sklejka zawsze będzie mieć przebarwienia. Bez przebarwień wychodzi tylko lite drewno o bardzo dobrej jakości, bez wad i uszkodzeń. Przy zanurzaniu też trzeba usuwać nadmiar tamponem lub pędzlem.
Ostatnio zmieniony 25 mar 2010, 12:26 przez clipper7, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
No jak nalozysz bejce nierownomiernie to oczywiste, ze otrzymaszgrzes_pos pisze:oprawcafotografii pisze:
Przebarwienia przy bejcowaniu wynikaja ze zmiennej struktury drewna,
J.
próbowałem nakładać bejcę pędzlem na drewno i tam gdzie była grubsza warstwa to bejca była ciemniejsza. Niezbyt efektownie to wyglądało.
...
pozdr.
nierownomierne zabarwienie.
Zupelnie inna sprawa jest zmienna gestosc drewna zwiazana z przyrostami
rocznymi (slojami). Rozne partie drewna roznie sie zabarwiaja podkreslajac
naturalna strukture drewna. Nieraz wyglada to ladnie, nieraz niekoniecznie...
J.
-
Jak przebiegał proces zaraz po wyjęciu z bejcy nitro? Czy nadmiar bejcy był czymś zbierany (np tampon) ?d.b.c pisze:ja bejcowałem przez zanurzenie, przedmioty wielkości ok 200mm na 140 , bejca nitro,
nie było problemu ze sklejką i drewnem litym także zachęcam. Nie było żadnych zacieków itd.
Pozdrawiam.
pozdr
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
najdokładniej jest kiedy używam kompresora, jak nie miałem to wystarczyło potrząsać przedmiotami zamocowanymi na linkach i też było dobrze, ale nie tak dobrze... , choć męczące. Najlepiej wiatr z kompresora
Bejca nitro (supur) zadziwiająco szybko spływa i schnie. Nie jest droga , mała puszka ok 15zł. Za niedługo chciałbym polakierować również kompresorem, na razie rolką z wałka ręcznie. Dużo zależy od lakieru , juz wypróbowałem z 10 rozmaitych lakierów i na razie nr 1 jest lakier akrylowy.

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Podstawa to robić pełne wybarwienie jakie daje dana bejca. Półśrodki typu jest za ciemna, więc pociągnę cieniej, wytrę szybciej lub rozcieńczę to prosta droga do porażki. Można pokombinować z mieszaniem kolorów ale wtedy trudno o powtarzalność. No i samo wykończenie powierzchni. Inaczej przyjmuje materiał szlifowany papierem 60 a inaczej prawie wypolerowany 180-tką. Tym bardziej, że często inną techniką się pucuje płaszczyzny a inną krawędzie.
Idąc do sedna sprawy bejcowanie sklejki z góry daje efekt odmienny do odpowiednika z litego ze względu na zmasakrowaną strukturę drewna.
Zbaczając nieco z tematu dodam, że jeśli łączymy w wyrobie bejcowanym drewno lite i sklejkę, to powinna być ona oklejona fornirem skrawanym płasko a nie obwiedniowo.
Idąc do sedna sprawy bejcowanie sklejki z góry daje efekt odmienny do odpowiednika z litego ze względu na zmasakrowaną strukturę drewna.
Zbaczając nieco z tematu dodam, że jeśli łączymy w wyrobie bejcowanym drewno lite i sklejkę, to powinna być ona oklejona fornirem skrawanym płasko a nie obwiedniowo.
Krytyk i eunuch z jednej są parafii,
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi...
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi...
-
Apropo. Mam do sprzedania kilkanascie litro lakierow SYNTILORd.b.c pisze:najdokładniej jest kiedy używam kompresora, jak nie miałem to wystarczyło potrząsać przedmiotami zamocowanymi na linkach i też było dobrze, ale nie tak dobrze... , choć męczące. Najlepiej wiatr z kompresoraBejca nitro (supur) zadziwiająco szybko spływa i schnie. Nie jest droga , mała puszka ok 15zł. Za niedługo chciałbym polakierować również kompresorem, na razie rolką z wałka ręcznie. Dużo zależy od lakieru , juz wypróbowałem z 10 rozmaitych lakierów i na razie nr 1 jest lakier akrylowy.
w ronych kolorach. Bardzo dobre lakiery do drewna dajace piekna
powierzchnie. Lakierowalem nimi listwy do oprawy fotografii,
ale przestalem sie w to bawic (w samo lakierowanie) z braku
lokalu na lakiernie. Mam tez z dziesiec litrow roznych bejc.
Wszystko oczywiscie nie otwierane.
Jakby co prosze o kontakt.
J