Lakierowanie aluminium
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Lakierowanie aluminium
Witam,
Mógłby mi ktoś polecić jakiś sprawdzony lakier do aluminium?
Pozdrawiam
Amnon
Pozdrawiam
Amnon
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Re: Lakierowanie aluminium
Ja trzy lata temu lakierowałem alufelgi lakierem w sprayu, pierw podkład później lakier właściwy wszystko akurat firmy Motip. Jak do tej pory wszystko się ładnie trzyma i nic nie odłazi.amnon pisze:Witam,
Pozdrawiam
Amnon
-
Ja malowałem tym http://www.sniezka.pl/produkty/ochrona- ... ka-na-dach ale niedawno więc nie powiem jak na przestrzeni lat się sprawuje.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Akurat schnie mi próba śnieżką robiona na surowym i anodowanym amelinium.
Kupiłem ją do innych celów. Mam wątpliwości odnośnie przyczepności ale nie przekonam się jak nie sprawdzę. Podłoża specjalnie nie przygotowywałem - pewnie to mój błąd.
Odnośnie tematu:
Są lakiery do aluminium co nie musi znaczyć, że kupisz je w pierwszym supermarkecie.
Są albo na bazie żywic epoksydowych albo reagujące z podłożem - chromianowe.
Miałem styczność z obydwoma. Te pierwsze niestety były utwardzane temperaturowo. Te drugie z powodzeniem są stosowane np. w lotnictwie - czasami trzeba polakierować coś "w montażu".
Szukaj w googlach "podkład chromianowy". Jako warstwę wierzchnią to już sobie coś znajdziesz czy dobierzesz bez problemów.
Kupiłem ją do innych celów. Mam wątpliwości odnośnie przyczepności ale nie przekonam się jak nie sprawdzę. Podłoża specjalnie nie przygotowywałem - pewnie to mój błąd.
Odnośnie tematu:
Są lakiery do aluminium co nie musi znaczyć, że kupisz je w pierwszym supermarkecie.
Są albo na bazie żywic epoksydowych albo reagujące z podłożem - chromianowe.
Miałem styczność z obydwoma. Te pierwsze niestety były utwardzane temperaturowo. Te drugie z powodzeniem są stosowane np. w lotnictwie - czasami trzeba polakierować coś "w montażu".
Szukaj w googlach "podkład chromianowy". Jako warstwę wierzchnią to już sobie coś znajdziesz czy dobierzesz bez problemów.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
- Posty w temacie: 2
Kiedyś robiłem kilka obudów z "drapanego" aluminium, coś w tym kształcie

Po "drapaniu" stalową szczotką (mocowaną na wiertarce) lakierowałem zwykłym bezbarwnym lakierem poliuretanowym.
Trzyma do dziś.. no ale lekko chropowata powierzchnia, to i nie dziwota...
Tylko z czasem leciuteńko zżółkło (lakier)..

Po "drapaniu" stalową szczotką (mocowaną na wiertarce) lakierowałem zwykłym bezbarwnym lakierem poliuretanowym.
Trzyma do dziś.. no ale lekko chropowata powierzchnia, to i nie dziwota...
Tylko z czasem leciuteńko zżółkło (lakier)..
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
próba śnieżką odpadła. Nie czepiam się tej firmy bo jest kilka podobnych emalii.
Być może nie ruszając lakieru jest on w stanie przetrwać na przedmiocie ze 2-3 lata ale nie powinien tak łatwo złazić (łuszczyć się) po mojej próbie.
Jednak poleciłbym w/w podkład chromianowy ale on ma jedną, główną wadę (dla mnie to nie wada): trzeba go pokryć innym lakierem, emalią wykończeniową. Na felgi alu z lakierem bezbarwnym się nie nadaje.
Być może nie ruszając lakieru jest on w stanie przetrwać na przedmiocie ze 2-3 lata ale nie powinien tak łatwo złazić (łuszczyć się) po mojej próbie.
Jednak poleciłbym w/w podkład chromianowy ale on ma jedną, główną wadę (dla mnie to nie wada): trzeba go pokryć innym lakierem, emalią wykończeniową. Na felgi alu z lakierem bezbarwnym się nie nadaje.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej