Kurs PROGRAMISTA OPERATOR CNC (Świętokrzyskie)
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Kurs PROGRAMISTA OPERATOR CNC (Świętokrzyskie)
Czy są tu jakieś osoby ze Świętokrzyskiego, które dopiero zaczynają swoją przygodę z CNC i są zainteresowane odbyciem jakiegoś kursu?
Sam pochodzę z Kielc, ale w moim mieście nie udało się znaleźć ŻADNEGO kursu na operatora obrabiarek numerycznych. Najbliższy jest jedynie w ZDZ w Starachowicach.
Odwiedziłem ich siedzibę dzisiaj. Właśnie prowadzą zapisy na nowy kurs. Obecnie zapisały się (wraz ze mną) trzy osoby, a aby rozpocząć nowy kurs potrzebują 7-10 osób. Tak więc rozpoczęcie kursu jeszcze w tym roku graniczy z cudem, więc raczej odbędzie się on w styczniu albo lutym.
Jeżeli zastanawiacie się nad tym kursem to nie bójcie się i lećcie do siedziby starachowickiego ZDZ. Im nas więcej, tym lepiej, bo wcześniej rozpoczną się zajęcia.
Sam pochodzę z Kielc, ale w moim mieście nie udało się znaleźć ŻADNEGO kursu na operatora obrabiarek numerycznych. Najbliższy jest jedynie w ZDZ w Starachowicach.
Odwiedziłem ich siedzibę dzisiaj. Właśnie prowadzą zapisy na nowy kurs. Obecnie zapisały się (wraz ze mną) trzy osoby, a aby rozpocząć nowy kurs potrzebują 7-10 osób. Tak więc rozpoczęcie kursu jeszcze w tym roku graniczy z cudem, więc raczej odbędzie się on w styczniu albo lutym.
Jeżeli zastanawiacie się nad tym kursem to nie bójcie się i lećcie do siedziby starachowickiego ZDZ. Im nas więcej, tym lepiej, bo wcześniej rozpoczną się zajęcia.
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Cześć,
jestem ze Starachowic, lecz ze względu, że studiuję na PŚk (5ty rok) to przesiaduję na tygodniu w Kielcach.
Chciałbym się dowiedzieć, gdzie dokładnie w budynku ZDZ trzeba zapisać się na ten kurs (jestem chętny na niego
) i czy jest on bezpłatny ?
Pozdrawiam,
w razie czego pisz na PW lub mojego maila : [email protected]
jestem ze Starachowic, lecz ze względu, że studiuję na PŚk (5ty rok) to przesiaduję na tygodniu w Kielcach.
Chciałbym się dowiedzieć, gdzie dokładnie w budynku ZDZ trzeba zapisać się na ten kurs (jestem chętny na niego

Pozdrawiam,
-
Po prostu podchodzisz do pań, które urzędują w pokoju na parterze i mówisz, że chciałbyś się zapisać na ten kurs. Dadzą ci formularz do wypełnienia. Kurs kosztuje 1700 zł, ale podobno można go rozłożyć na raty.BlackKnight pisze:Cześć,
Chciałbym się dowiedzieć, gdzie dokładnie w budynku ZDZ trzeba zapisać się na ten kurs (jestem chętny na niego) i czy jest on bezpłatny ?
Pozdrawiam,
Za tą cenę i tak wydaje mi się, że lepiej niż w innych ośrodkach. Zwłaszcza, że przerobią tu z tobą 150 godzin (czyli kurs będzie trwał jakieś półtora miesiąca).
-
Kurs trwał 5 tygodni (zaczął się w ostatnim tygodniu stycznia i zakończył dokładnie 1 marca).Hom pisze:Witam,Panowie mamy początek maja tak że raczej jestescie juz po tym kursie.Chciałbym sie dowiedzieć czego zescie sie nauczyli na tym kursie i jak on w ogole przebiega?
W pierwszym tygodniu słowem wstępu poznaliśmy jak działają obrabiarki sterowane numerycznie, jak wygląda kod programu oraz podstawy rysunku technicznego.
Potem zajęliśmy się nauką obsługi programu SolidEdge tzn. trzeba było przenieść dane z rysunków otrzymywanych na kartkach do programu. Tak powstałe projekty przenosiliśmy do programów SurfCAM i EgdeCAM, gdzie poznawaliśmy zasady obróbki skrawaniem oraz obrabialiśmy detal na komputerze. Na tego typu zajęciach spędziliśmy większość czasu.
Niestety w czasie kursu tylko parę razy mieliśmy fizycznie do czynienia z obrabiarkami (a dokładnie jedną grawerką, i dwoma tokarkami - frezarka niestety była zepsuta), jednak mi to wystarczyło aby dowiedzieć się, jak ustawić punkt zerowy obrabianego przedmiotu, wymienić narzędzia, skorygować je itp.
Podsumowując na kursie otrzymałem wiedzę o której nie miałem pojęcia przedtem (nigdy nie pracowałem przy obrabiarkach), jednak żałuję, że tak mało czasu spędziliśmy na praktyce przy prawdziwych maszynach. Szkoda tylko, że zainwestowane pieniądze w te zajęcia jeszcze mi się nie zwróciły, bo jak dotąd nie znalazłem pracy.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Studiujac to forum i pytajac przez 5 tygodni nauczyl bys sie tyle samo lub wiecej niz na kursie.
Coraz czesciej sie slyszy ze a to sie zepsula tokarka a to frezarka itp.... niestety taki teoretyczny kurs w oczach pracodawcy jest tak samo powazany jak brak niego.
Powiem jasniej ...zrobili was w "konia" bo minie miesiac czy dwa to zapomnisz te odrobine co sie nauczyles.
Coraz czesciej sie slyszy ze a to sie zepsula tokarka a to frezarka itp.... niestety taki teoretyczny kurs w oczach pracodawcy jest tak samo powazany jak brak niego.
Powiem jasniej ...zrobili was w "konia" bo minie miesiac czy dwa to zapomnisz te odrobine co sie nauczyles.
sinumeric 840D/810/802/NUMS/HH-4290/Fanuc O-T /tokarka uniwersalna
tokarz CNC
"Poznań - miasto z piekła rodem.."
-Jestem chamem i mi z tym dobrze-
tokarz CNC
"Poznań - miasto z piekła rodem.."
-Jestem chamem i mi z tym dobrze-
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
moim zdaniem taki kurs dla osoby która nigdy nie miała styczności z tematem jest jak najbardziej przydatny. Jeśli do tego taki partyzant jest kierowany pod okiem instruktora i łapie o co chodzi, to przynajmniej nie wywarza otwartych drzwi i nie szuka na ślepo choćby parametrów. Instruktor który poświęci czas to baardzo dużo. takie moje zdanie.
Styczność z oprogramowaniem z wybranymi elementami(detalami), które da się ocenić, nauczyć podstaw rysowania i obróbki i do tego motywacja ze jak dziś nie dam rady to zapytam jutro i mi guru wytłumaczy jest pozytywne.
Co do podjęcia pracy to rzeczywiście szkoda, ale plus jest taki ze z podstawową wiedzą w tym temacie łatwiej się rozmawia na stanowisku pracy i przed jej rozpoczęciem. Powodzenia i daj znać jak bedą kolejne postępy
Styczność z oprogramowaniem z wybranymi elementami(detalami), które da się ocenić, nauczyć podstaw rysowania i obróbki i do tego motywacja ze jak dziś nie dam rady to zapytam jutro i mi guru wytłumaczy jest pozytywne.
Co do podjęcia pracy to rzeczywiście szkoda, ale plus jest taki ze z podstawową wiedzą w tym temacie łatwiej się rozmawia na stanowisku pracy i przed jej rozpoczęciem. Powodzenia i daj znać jak bedą kolejne postępy

Jeden nie wie wszystkiego, ważne aby wyciągać wnioski