kupno tokarki do remontu, wykonanie remontu kapitalnego
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
kupno tokarki do remontu, wykonanie remontu kapitalnego
Witam
Mam zamiar kupić tokarkę: średnica toczenia nad łożem ok. 300, długość toczenia ok. 700, prześwit wrzeciona ok. 30 mm najlepiej produkcja Polska z lat 80, do wydania ok. 10 tyś.
I zastanawiam się czy warto kupić tokarkę do kapitalnego remontu w cenie np. 3000 tyś a resztę przeznaczyć na remont?
Problem w tym, że nie wiem ile wynosi (oczywiście +, -) koszt generalnego remontu obrabiarki typu TUM 35 gdzie wymagane jest szlifowanie łoża, wymiana łożysk, kół zębatych itp., bo obawiam się, że kupno tokarki w cenie złomu spowoduje, że koszt remontu przekroczy mój budżet.
Czy ktoś z kolegów zlecał remont tokarki? Jaki był koszt? Co było regenerowane? Gdzie był wykonany?
Oczywiście najlepiej było by kupić za 10 tyś w bardzo dobrym stanie tokarkę, lecz gdzie szukać?
Wychodzę z założenia, że jak ktoś sprzedaje to w złym stanie lub cos jest do naprawy.
Tokarki będę używał hobbystycznie, czasem jakieś zlecenie od znajomych, na potrzeby domowe itp.
pozdrawim Grzesh
Mam zamiar kupić tokarkę: średnica toczenia nad łożem ok. 300, długość toczenia ok. 700, prześwit wrzeciona ok. 30 mm najlepiej produkcja Polska z lat 80, do wydania ok. 10 tyś.
I zastanawiam się czy warto kupić tokarkę do kapitalnego remontu w cenie np. 3000 tyś a resztę przeznaczyć na remont?
Problem w tym, że nie wiem ile wynosi (oczywiście +, -) koszt generalnego remontu obrabiarki typu TUM 35 gdzie wymagane jest szlifowanie łoża, wymiana łożysk, kół zębatych itp., bo obawiam się, że kupno tokarki w cenie złomu spowoduje, że koszt remontu przekroczy mój budżet.
Czy ktoś z kolegów zlecał remont tokarki? Jaki był koszt? Co było regenerowane? Gdzie był wykonany?
Oczywiście najlepiej było by kupić za 10 tyś w bardzo dobrym stanie tokarkę, lecz gdzie szukać?
Wychodzę z założenia, że jak ktoś sprzedaje to w złym stanie lub cos jest do naprawy.
Tokarki będę używał hobbystycznie, czasem jakieś zlecenie od znajomych, na potrzeby domowe itp.
pozdrawim Grzesh
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Kiedyś mieliśmy kontakt z pewną ekipą rosyjskich fachowców
trzech ludków, którzy co pare lat przyjeżdżali do nas i robili remont kilku starych maszyn. Znali się na tym - to trzeba im przyznać. Za robociznę brali coś około 4tys zł, w tym rozbierali maszyne do czynników pierwszych, szlifowali wszystko co potrzeba i składali ją na nowo, czasem dorabiali układ smarowania, czasem podczas składania dawali nowe podzespoły jakie im dostarczyliśmy. Więc kosztorys możesz liczyć około 3-4tys robocizna plus części.

- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Grzesh,
Pamiętaj, że kupno i remont tokarki za powiedzmy 3kPLN nie skończy się tylko na szlifowaniu łoża, a może się nawet okazac że to szlifowanie wcale nie będzie najdroższym zabiegiem przy tym remoncie.
Przykład:
mamy tu na Śląsku firmę, która szlifuje łoża i za taki szlif zapłaciłem 1,8kPLN dla tokarki C11MB o dł. toczenia 1500mm i te 1,8kPLN to pryszcz biorąc pod uwagę koszt łożysk wrzeciona - prawie 4,5kPLN, a gdzie pozostałe łożyska, koła zębate, śruba pociągowa, półnakrętka śruby, pompa olejowa, sprzęgło, odbudowa imaka, ewentualna modernizacja instalacji elektrycznej
http://www.allegro.pl/item699579150_tok ... ychow.html
przydałaby się jej regeneracja łoża, ale pozostałe mechanizmy są 100% sprawne, bardzo cicha praca, moja cena jest oczywiście do negocjacji i jestem przekonany że na gotowo wyjdziesz w 10kPLN
Dobrze myślisz - dobrych maszyn się nie sprzedaje.
Pamiętaj, że kupno i remont tokarki za powiedzmy 3kPLN nie skończy się tylko na szlifowaniu łoża, a może się nawet okazac że to szlifowanie wcale nie będzie najdroższym zabiegiem przy tym remoncie.
Przykład:
mamy tu na Śląsku firmę, która szlifuje łoża i za taki szlif zapłaciłem 1,8kPLN dla tokarki C11MB o dł. toczenia 1500mm i te 1,8kPLN to pryszcz biorąc pod uwagę koszt łożysk wrzeciona - prawie 4,5kPLN, a gdzie pozostałe łożyska, koła zębate, śruba pociągowa, półnakrętka śruby, pompa olejowa, sprzęgło, odbudowa imaka, ewentualna modernizacja instalacji elektrycznej
Mam na sprzedaż tokarkę TUG40x1500Grzesh pisze:Oczywiście najlepiej było by kupić za 10 tyś w bardzo dobrym stanie tokarkę, lecz gdzie szukać?
http://www.allegro.pl/item699579150_tok ... ychow.html
przydałaby się jej regeneracja łoża, ale pozostałe mechanizmy są 100% sprawne, bardzo cicha praca, moja cena jest oczywiście do negocjacji i jestem przekonany że na gotowo wyjdziesz w 10kPLN
Grzesh pisze: Wychodzę z założenia, że jak ktoś sprzedaje to w złym stanie lub cos jest do naprawy.
Dobrze myślisz - dobrych maszyn się nie sprzedaje.
Remonty bieżące i kapitalne mini i midi koparek gąsienicowych.
601081098
601081098
-
czego jeszcze nie dodałem, szlifowane łoże traci wierzchnią, utwardzoną powierzchnię i już dużo łatwiej jest podatne na wycieranie...
-
Masz rację, ale po szlifowaniu łoża już nie współpracują ze sobą powierzchnie metalowe tylko zawsze stosuje się przy wyprowadzaniu geometrii materiały ślizgowe np Turcite B.Draco pisze: dużo łatwiej jest podatne na wycieranie...
601081098
601081098
-
to i tak niewiele daje bo najczęściej łoża wycierają się od opiłków metali obrabianych a nie od pracy wzajemnej...
-
ja np walczę z tym w ten sposób, że raz na miesiąc wymieniam zgarniacze płyty suportowej od strony uchwytu, wycinam je z filcu i przed montażem nasączam olejem, to taka moja prosta metodaDraco pisze:łoża wycierają się od opiłków metali obrabianych
dodatkowo nie zgadzam się na obróbkę żeliwa

601081098
601081098
-
dokładnie, z żeliwa robi się niezła pasta ściernaArcio pisze:dodatkowo nie zgadzam się na obróbkę żeliwa

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
do celów domowych poszukał bym czegoś w przyzwoitym stanie ale nie do remontu generalnego. oczywiscie po kupnie znajdzie sie pare rzeczy do poprawek ale to nie bedzie koszt rzedu 7 tys. a maszyny w dobrym stanie czasami sie trafiaja. chyba najłatwiej bedzie kupic cos do czesciowego remontu jak napisal kol. Arcio.
-
mam u mnie na części tokarkę C11MB 450x750 która pracowała w żeliwie i nie chciałbyś jej widziec - obraz nędzy i rozpaczyDraco pisze:z żeliwa robi się niezła pasta ścierna

601081098
601081098