Kupiłem tokarkę TR45

2500 zł to dobra cena?
Dostałem 5 kompletów szczęk, kilka noży, 2 kły obrotowe, uchwyt 4-szczękowy niecentrujący.
Szukam kogoś kto ma taką i mógłby mi kilka rzeczy wyjaśnić, opowiedzieć na podstawowe pytania. Jak i co przełączać żeby nie uszkodzić maszyny. Jest w DTR taki zapis, że jeśli chce się coś tam robić to trzeba wyłączyć tamto bo jest możliwość uszkodzenia maszyny.
Chciałbym aby służyła mi i dlatego takie informacje o używaniu przydałyby mi się.
Czy jest taka osoba niedaleko Siedlec, może być Warszawa, do której mógłbym wpaść i dowiedzieć się conieco?
Oczywiście najpierw muszę posmarować ją tu i tam, sprawdzić oleje itp.
Dostałem DTR do niej i udostępniam chętnym na mail w formie JPG lub PDF. Jeśli ktoś chętny to proszę o mail: [email protected]. Oczywiście za friko.
Kupiłem też wiertarkę WKA 25 i mam z nią problem.
Górna skrzynia biegów tam gdzie jest założony silnik jest bez oleju - pompa jest na wierzchu. Czy tam jest jakiś uszczelniacz gdzieś gdzie wychodzi wałek wielowpustowy?
Olej wlałbym sobie jakiś przekładniowy, ale uszczelniacz profilaktycznie chciałbym wymienić, bo pewnie jest nieszczelny i szkoda oleju.
Odłamała mi się prawa dźwignia podczas zejmowania, ale z tym poradzę sobie.
Drugi uszczelniacz muszę wymienić na wrzecionie bo gdy opuszczam wiertło to leci tam olej - przynajmniej wiadomo, że jest olej

Jak się dostać do tego uszczelniacza? Czy przez dekiel z prawej strony?
Jeśli tak to kupa rozbierania.
Od spodu niestety nic się nie odkręca.
Pomożecie?
Pozdrawiam
Jacek