Który program do optymalizacji rozkroju najlepszy?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Który program do optymalizacji rozkroju najlepszy?
Witajcie. na początku witam wszystkich bo jestem tu nowy. poszukuje programu do nestingu, jak najlepszego. najlepiej z obsługą plików .dxf lub .plt czekam na propozycje programów jakie używacie. pozdrawiam
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Kolego jeżeli interesują Cię tematy obróbki blach to polecam oprogramowanie Radan. Więcej do poczytania na stronie www.radancnc.pl . Jest tam zakładka Rozwiązania, gdzie znajdziesz wyjaśnienia do czego można oprogramowanie wykorzystać.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
potrzebuje jak najlepszego i jak najtanszego. w zaleznosci jak program rozklada elementy wtedy zdecydowalbym czy warto daną cene zaplacic. potrzebuje układac załączone w poscie pliki na plytach 150cm x 100cm. jeżeli ktos posiada takie oprogramowanie i może spróbowac ułożyć te elementy automatem to bardzo bym prosił o podeslanie takich gotowych plików z podaną nazwą programu. odstep miedzy elementami wystarczy 1-2mm. ponizej zalaczam pliki...
- Załączniki
-
- test nesting.zip
- (23.29 KiB) Pobrany 538 razy
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Wiesz co - zazwyczaj kupując obrabiarkę dostajesz do niej takie czy siakie oprogramowanie. Dokupienie np softu z obrabiarek firm konkurencyjnych nie wiem czy jest możliwe ale pomijając niezgodność procesorów generujących gotowy program (listing w kodzie maszyny) i tak mija się z celem. Z oprogramowania od producentów-freelancerów nie wiem co polecić bo nie wiem jaka firma robi kompletne kombajny z dedykowanymi procesorami pod konkretną maszynę (rysuj-nestuj-programuj). Wiem że jest jedynie Radan, i kiedyś widziałem CADCagila, ale skoro razem z naszymi laserami mamy TruTopsa z licencją na subskrypcję nowych edycji nie muszę się tym interesować (póki co). Zapewne cześć użytkowników którzy tu zaglądnęli są w takiej samej sytuacji.
Sam pobrałem dxf'y z załącznika i odpaliłem nesting "z automatu" u siebie na trutopsie. Efekt w załączniku.
Ufam że ktoś lepiej naświetli ci sprawę.
Sam pobrałem dxf'y z załącznika i odpaliłem nesting "z automatu" u siebie na trutopsie. Efekt w załączniku.
Ufam że ktoś lepiej naświetli ci sprawę.
- Załączniki
-
- nestaa.doc
- nesting z trutopsa (trumpf - do laserów)
- (1.27 MiB) Pobrany 540 razy

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
System CAGILA - wyniki rozkrojów
Witam,
w załączniku umieściłem wyniki rozmieszczenia elementów w programie CAGILA.
Parametry, które zastosowałem:
- odległość między detalami 2mm
- odległość detali od krawędzi arkusza 5mm
- wymiary arkusza 1500x1000mm
- we/wy na detalu: po łuku o promieniu 5mm pod kątem 45 stopni
Na załączonych zrzutach ekranu można zobaczyć procentowe wykorzystanie materiału, ilość rozmieszonych elementów oraz długość rozkroju.
Pozdrawiam.

w załączniku umieściłem wyniki rozmieszczenia elementów w programie CAGILA.
Parametry, które zastosowałem:
- odległość między detalami 2mm
- odległość detali od krawędzi arkusza 5mm
- wymiary arkusza 1500x1000mm
- we/wy na detalu: po łuku o promieniu 5mm pod kątem 45 stopni
Na załączonych zrzutach ekranu można zobaczyć procentowe wykorzystanie materiału, ilość rozmieszonych elementów oraz długość rozkroju.
Pozdrawiam.