Kreskowanie w złożeniach

Autor tematu
kambiz
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Kreskowanie w złożeniach

Post napisał: kambiz » 27 mar 2009, 22:31

Witam,
Mam problem ze złożeniem gwintu zewnętrznego z wewnętrznym w dokumentacji. Chodzi o to że przenikają się wzajemnie a tego być nie powinno (screen w załączniku). Ktoś pomoże poprawić ten mankament tak, aby wszystko było zgodne z zasadami rysunku technicznego?
Załączniki
złożenie.JPG
złożenie.JPG (117 KiB) Przejrzano 8257 razy

Tagi:

mitmotyki
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Post napisał: mitmotyki » 28 mar 2009, 00:05

no lipa . ani to widok ani przekruj a pół widok półprzekruj to zupełnie nie jest. widze nakretke a otwiru nie widać tylko kreski zakreskowane . w przekrojukreskujesz to co przecinasz powiedzmy. krojąc np. rure na pół po długości i patrząc na te połówki tak naprawde narzędzie przechodzi tylko poprzez ściany owej rury a tam gdzie płynie woda nie ma nic więc kreskujesz tylko "płaszcz" . polecam książke do rysunku technicznego T. Dobrzański. inaczej wytłumaczyc sie nie da.

[ Dodano: 2009-03-28, 00:16 ]
sorki nie zauważyłem ze to gwint zewnętrzny. Dobrzański albo internetowe szaleństwo.

Awatar użytkownika

bildder
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: bildder » 28 mar 2009, 10:03

Rozumiem, ze chodzi Ci o Solidworksa...

Nie uzyskasz takiego wyniku na przekroju jak w ksiazkach pisza. Jezeli jest to komplet z toolboxa to bedzie efekt przenikania.

Zaznaczenie opcji autokreskowanie powoduje zmiene kierunku kreskowania na sasiadujacych elementach.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------

wi24wi

Post napisał: wi24wi » 26 sty 2010, 09:46

Witam

Mam taką samą sytuację co kolega.

Mam problem z oznaczeniem gwintu na rysunku technicznym 2D.
Narysowałam dwa elementy - śrubę i płytę. W płycie zrobiłam otwór gwintowany przez kreatora otworów na śrubie zaznaczyłam gwint poprzez adnotacje -> oznaczenia gwintu. Zrobiłam rysunki tech. 2d dla obu części oddzielnie i wyszło wszystko dobrze - gwint jest oznaczony na rysunku. Później zrobił złożenie z tych dwóch elementów i próbowałam zrobić rysunek tech. 2D z tego złożenia i nie wyszło.
Po 1. źle kreskuje obszary w przekroju i po 2. nie ma już na tym rysunku oznaczeń gwintu. (Specjalnie w otworze zrobiłam dłuższy gwint niż na śrubie, żeby zobaczyć czy pokaże ten gwint na rysunku)

[ Dodano: 2010-01-26, 10:02 ]
Obrazek

Obrazek

Właśnie tak jak widać to na rysunkach. Na jednym jest tuleja z otworem gwintowanym M16 a na drugim jest złożenie tej tulei i (imitacji śruby) po prostu zrobiłam wałek i na nim gwint M16 poprzez adnotacje -> oznaczenia gwintu. Jak zrobiłam gwint poprzez helisę to w przekroju wychodził mi przekrój gwintu czyli taka drabinka (było jeszcze gorzej)

Awatar użytkownika

bildder
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: bildder » 26 sty 2010, 10:04

W zlozeniach oznaczenie gwintu nalezy wstawic recznie (takie "utrudnienie" a w rzeczywistosci chodzi o wydajnosc) z menu wstaw > elementy modelu > oznaczenie gwintu.

A z kreskowaniem to zalezy...jak byl wykonany otwor z kreatora. Otwor gwintowany moze miec adnotacje gwintu (wowczas pozostaje zew. srednica i elementy w zlozeniu beda sie przenikac) albo moze byc usunieta czesc gwintowana.

Kierunek kreskowania automatycznie zostanie odwrocony po zaznaczeniu opcji autokreskowanie.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------

wi24wi

Post napisał: wi24wi » 26 sty 2010, 10:27

No bo koleś na studiach kazał mi to poprawić. Żeby się nie przenikały. Ale na rysunku jest dobrze ta linia po której łączą się dwa elementy tylko kreskowanie złożenia powinno być nie do tej wewnętrznej linii tylko do tej zewnętrznej i powinien być pokazany gwint w tulei. Jakoś ręcznie można to kreskowanie zmienić? Bo ja próbowałam zamiast kreskowania obiektu to obszar i zaznaczałam każdą kreskę oddzielnie (tyle, że i tak zaznaczał mi całe krawędzie) i wychodziło to samo.

[ Dodano: 2010-01-26, 10:31 ]
A jeszcze jedno - jak wstawiałam te linie gwintu na rysunku poprzez szkic to linie mają szary kolor (kiedyś pamiętam zmieniałam to w opcjach linii - warstwa, teraz w warstwie wyświetla się tylko BRAK)

[ Dodano: 2010-01-26, 10:47 ]
Obrazek

Pomogło wstawiło się oznaczenie gwintu. Ale teraz jak usunąć kreskowanie z tego obszaru (czerwony kolor) i jeszcze linia wewnętrzna powinna przechodzić w cienką.

Awatar użytkownika

bildder
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: bildder » 26 sty 2010, 10:51

Jezeli sa tam krewedzie to mozna usunac istniejace kreskowanie i wstawic nowe dla zaznaczonego obszaru.

Kolor linii mozna zmienac bez dodawania warstw - wystarczy wlaczyc pasek o nazwie format linii.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------

wi24wi

Post napisał: wi24wi » 26 sty 2010, 11:56

Obrazek

DZIĘKI udało się!

Trzeba było utworzyć zarys w szkicu (na rysunku na czerwono).
Wybrać: Wstaw->Adnotacje-> kreskowanie
W ''Obszar do kreskowania'' wybrać ''Granice'' i kliknąć w środku tego utworzonego w szkicu obszaru. => Zatwierdzić
Usunąć krawędź z przekroju i utworzyć ją w szkicu z dwóch połączonych linii (jedną wybrać w pasku "Format linii" cienka drugą grubą).
Gotowe.

Może komuś się przyda ta unstrukcja :o)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Solidworks”