Chcę wykonać kopiarkę do przenoszenia swoich prac wykonanych w np. gipsie w materiał szlachetny- kamień , drewno. Miała by mieć pole pracy ok. 250x250x60cm. Myślałem o prostej konstrukcji na bazie wałków i łożysk ślizgowych . coś podobnego do tego http://www.wood-carver.com/unispecs.html tylko że w pionie i większe. Model i materiał obrabiany miałby stać na połączonych ze sobą stolikach obrotowych. Wrzeciono na osi Z (bedzie nim maxymalnie-kątówka 230mm tarcza- ok 6kg) miałoby swój odpowiednik chodzący równolegle po modelu.
Dokładność maszyny ze względu na ręczne dokończenie nie musi być gigantyczna. Mam trudności z wyborem wałków tzn. Jaki wałek , aby ugięcia nie były zbyt duże i aby nie przeinwestować. Wkrótce wrzucę rysunek poglądowy idei. Dzięki za pomoc!
Kopiarka do rzeźbienia
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
z gipsem to nie problem może byc oddzielony przegrodą(plexa), a co do wymiarów to chodziło mi o 2,5 m łącznie z miejscem na model czyli 2,5:2= 1,25 na pole robocze (szerokość), rysunek postaram się jutro wrzucić choćby uproszczony, dzięki za zainteresowanie

" w głąb"
to chyba oś Z w tej cnc nomenklaturze, przepraszam za badziewny rysunek, mam nadzieje że w miarę rozjaśnia sprawę.
Najbardziej interesuje mnie oczywiście ugięcie na prowadnicach poziomych i osi z. Przewiduje też kładzenie ramy i robienie plaskich elementów, wtedy przeciwwaga chodzi na osi Z.
Jakich użyć łożysk i jakich wałków. Zależy mi na szybkim ręcznym przesuwie więc zakładam gładkie wałki. Poradźcie czy brzmi to dorzecznie i co polecacie
[ Dodano: 2009-12-01, 10:24 ]
Będa też potrzebne hamulce na przynajmniej 2 osie

" w głąb"

Najbardziej interesuje mnie oczywiście ugięcie na prowadnicach poziomych i osi z. Przewiduje też kładzenie ramy i robienie plaskich elementów, wtedy przeciwwaga chodzi na osi Z.
Jakich użyć łożysk i jakich wałków. Zależy mi na szybkim ręcznym przesuwie więc zakładam gładkie wałki. Poradźcie czy brzmi to dorzecznie i co polecacie
[ Dodano: 2009-12-01, 10:24 ]
Będa też potrzebne hamulce na przynajmniej 2 osie
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
He tylko po co te wałki ?
Do tego materiałem obrabianym ma być kamień... uuu będzie ciężko.
11 GRUDNIA 009
Ale oto ciekawostka z internetu... Może się przyda?
"Frezarko-kopiarka firmy Van Vorden
Nr ref: 11-004
Pracuje w 3 osiach: X, Y, Z. Długość obrabianego elementu min: 3000mm, obsługa manualna. Na wyposażeniu 2 stoły plus narzędzia ( 20 frezów). "
mazurski.com.pl
Do tego materiałem obrabianym ma być kamień... uuu będzie ciężko.
11 GRUDNIA 009
Ale oto ciekawostka z internetu... Może się przyda?

"Frezarko-kopiarka firmy Van Vorden
Nr ref: 11-004
Pracuje w 3 osiach: X, Y, Z. Długość obrabianego elementu min: 3000mm, obsługa manualna. Na wyposażeniu 2 stoły plus narzędzia ( 20 frezów). "
mazurski.com.pl
artstudio - program od ktorego zaczynalem swoja przygode z komputerami