Chcialem zaprojektowac wykrojnik, jednak nie wiem od czego zaczac. Mam juz element, ktory chcialbym wykrawac ale co dlaej

Najlepiej zacznij projektować ten wykrojnik od podstawy.radek85 pisze:Witam
Chcialem zaprojektowac wykrojnik, jednak nie wiem od czego zaczac. Mam juz element, ktory chcialbym wykrawac ale co dlaejSzukalem na google ale nic nie znalazlem, takze zwracam sie do wszystkich o pomoc.
W tym przypadku można zaryzykować i wykroić ten detal w jednym takcie . Jest tylko jedno pytanie , czy nie ,, wysypie'' matrycy we wskazanych miejscach (kolor czerwony).radek85 pisze:...Co do grubosci blachy to sadze, ze bedize to ok 2 - 3 mm....
Zaprojektowałeś jakiś detal bądź dostałeś z zewnątrz od klienta rysunek. To płyty masz dobrać do detalu a nie detal do płyty. Punktem wyjściowym jest rysunek detalu i do tego się to dobiera.radek85 pisze: Narysowalem i zwymiarowalem wykrojke, oczywiscie wymiary te nie sa na sztywno, w razie koniecznosci mozna je zmienic tak aby bez problemu mozna bylo dobrac do nich plyty![]()
Tylko jest jedno ale... W tym rozwiązaniu grat otworów będzie w jedną strone a grat na obrysie w drugą. Jeśli nie ma to znaczenia to wszystko ok. Jeśli ma to znaczenie to wykrojnik rozbuduje się troche bardziej. Co wiąże się już z samym kosztem wykonania wykrojnika.WZÓR pisze:W tym miejscu chciałbym zwrócić uwagę na usadowienienie ,,głównego'' stempla (wykrawającego kontur) , który zamocowałbym na dolnej płycie przyrządu.