konik tokarski
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
konik tokarski
witam wszystkich
nie wiem czy to forum jest odpowiednie, ale mam takie troche dziwne pytanie. przeszukalem google ale nie znalazlem odpowiedzi.
moje pyanie: dlaczego konik tokarski ma taka nazwe. dlaczego konik???
wszyscy uzywaja tej nazwy, ale malo kto wie dlaczego tak jest. nazwa pochodzi od funkcji jaka pelnil. ale dlaczego konik???coz to za funkcja ze alurat taka nazwa???
Pozdrawiam
nie wiem czy to forum jest odpowiednie, ale mam takie troche dziwne pytanie. przeszukalem google ale nie znalazlem odpowiedzi.
moje pyanie: dlaczego konik tokarski ma taka nazwe. dlaczego konik???
wszyscy uzywaja tej nazwy, ale malo kto wie dlaczego tak jest. nazwa pochodzi od funkcji jaka pelnil. ale dlaczego konik???coz to za funkcja ze alurat taka nazwa???
Pozdrawiam
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
witam !! jest to zaprawdę zastanawiające !! ale dlaczego - palec albo np. ucho ??!! itd . nazwy i niektóre określenia nikną w zamierzchłej przeszłości . myślę że Profesor Miodek może to wiedzieć . narazie pozostaje Ci nadal tkwić w mroku niewiedzy
. pozdrawiam !! ps. właściwie KAŻDA nazwa jest dziwna i niewyjaśnialna

Mane Tekel Fares
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
pukury chodzi o to ze akurat na nazwa nie jest dziwna i niewyjasniona. pewien gosc wie i nakazal mi samemu sie dowiedziec. powiedzial ze i tak nie dam rady. tak wie moj honor wisi na wlosku 
a swoja droga moze Miodka powinienem spytac. A noz wie:)
poszukam tak jak napisal bartuss1. moze o pinoli cos google bedzie wiedziec.
Ps. a slyszeliście o gitarze w tokarce??? uzuzykalnione sa te tokarki:)

a swoja droga moze Miodka powinienem spytac. A noz wie:)
poszukam tak jak napisal bartuss1. moze o pinoli cos google bedzie wiedziec.
Ps. a slyszeliście o gitarze w tokarce??? uzuzykalnione sa te tokarki:)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
witam !! no cóż stary nie ma lekko ! można by coś kminić gdyby nazwa miała związek z funkcją , np. jest element tokarki nazwywany - podtrzymka - i tu sprawa jest jasna , jest imak - tu też nie ma problemu itd . może chodzi o podobieństwo kształtu . pomagam czasami lutnikowi i część gryfu do kturego mocujemy maszynki nazywamy główka - bo jest na górze . tak czy siak życzę powodzenia w badaniach nad powstawaniem nazw i określeń . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
najczesciej etymologia slowa wiaze sie z wygladem czegos, co to slowo ma opisywac:)
Czyli konik w tokarce podobny jest troche do tego konia co sie przez niego skacze na WFie. Z kolei ten kon jest podobny do prawdziwego:)
Innym wytlumaczeniem moze byc podobienstwo wysuwanej czesci konika do.... narzadu plciowego meskiego zwanego gwarowo "koniem":) zwlaszcza przy zamontowanym kle obrotowym:) No dobra, teraz to przesadzilem:)
Czyli konik w tokarce podobny jest troche do tego konia co sie przez niego skacze na WFie. Z kolei ten kon jest podobny do prawdziwego:)
Innym wytlumaczeniem moze byc podobienstwo wysuwanej czesci konika do.... narzadu plciowego meskiego zwanego gwarowo "koniem":) zwlaszcza przy zamontowanym kle obrotowym:) No dobra, teraz to przesadzilem:)