Jestem nowy na forum. Serdecznie wszystkich witam.
Z góry przepraszam jeśli piszę nie w tym dziale lub przegapiłem jakiś temat który odpowie mi na moje pytania.
Otóż:
Staram się skonfigurować silniki(Oś X i Y) w stepconf , ale nie do końca wiem jak się za to zabrać.
W Mach3 nie miałem problemów ale tam używałem silników i śrub trapezowych gdzie znałem skok itd.
Tym razem nie dość że pierwszy raz mam kontakt z LinuxCnc to jeszcze napęd mam zrealizowany na paskach zębatych.
Ale po kolei.
Jako sterowników silników używam dość rzadkich sterowników CONVEX CSMD2-U240 które są nieco pokręcone.
Ale udało mi się je podłączyć i uruchomić ,ale przejazdy nie odpowiadają zadanym odległościom .Tu zapewne błędna konfiguracja.
Oto ten sterownik:

Jako płytkę komunikacyjną pomiędzy laptopem a sterownikami używam popularnej:

Od razu wyjaśniam że termo-klej zastosowany jest aby zakryć szczelinę w obudowie aby uniknąć zakurzenia( znam to z autopsji).
Jako silników używam :

Czyli standard 1.8stopnia - czyli 200 kroków na obrót. Na osi Y używam dwóch takich silników a na osi X jednego mocniejszego ale także 1.8stopnia-200kroków.
Przeniesienie napędu zrealizowane na kołach zębatych i paskach. Koła mają 22 zęby, a pasek jest dokładnie taki:

A napęd przeniesiony jest tak:

Chyba przedstawiłem to co powinienem. I teraz pytanie jak to skonfigurować w stepconf?

1.Jaką ustawić wartość PULSE w sterowniku silnika
w Stepconf:
2.Kroki silnika na obrót ( 200 wg . 360/1.8=200 ?? W mach3 pamiętam że był przelicznik ... ilość kroków*mikrokroki sterownika...)
3.Mikrokrok sterownika (wpisać tu wartość jaką ustawię na sterowniku silnika? Jesli tak to jaką wartość bo w sterowniku można używać DEC i BIN)
4 i dalej...
Skok śruby - No właśnie tu mam całkowitą zagadkę gdyż używam pasków.
Da się jakoś dokładnie wyliczyć jakimś równaniem odległość jaką pokona mój napęd po jednym pełnym obrocie znając ilość zębów koła napędowego i typ paska?
Na pewno znawcy tematu rozumieją o co mi chodzi. Chciałbym to ustawić tak jak należy , a nie mierzyć pokonane odległości i wpisywać głupoty w konfiguratorze.
Proszę o pomoc gdyż utknąłem w tym miejscu.
Dodane 11 minuty 44 sekundy:
Co do paska napędowego wygooglowałem że S3M2100 to pasek firmy MBL o skoku 3mm i długości 2100mm. I wg pomiarów by się to zgadzało.
Dodane 5 minuty 37 sekundy:
Czy teraz wystarczy że wyliczę że koło zębate ma 22 zęby , czyli 22 zęby * 3mm = 66mm po pełnym obrocie. Czy dobrze myślę?
I teraz czy mam wpisać w stepconf:
Ilość zębów przekładni (Silnik:Śruba) 1.0 : 1.0 ?
Skok śruby : 66mm/obrót ?
Jeśli myślę poprawnie to pozostaje mi jeszcze ustawienie w sterowniku silnika : MODE(no. of Pulses per motor 1 resolution)
No i w stepconf KROKI SILNIKA i MIKROKROK STEROWNIKA.