Witam. Potrzebuję pomocy w uruchomieniu napędów i z parametryzowaniu osi. Kilka lat maszyna była odłączona od zasilania i naturalnym skutkiem było skasowanie danych maszynowych. Po wymianie baterii i wgraniu NC i PCL sterowanie częściowo ożyło. Maszyna posiada napędy dla 4 osi, 1 napęd magazynku oraz 1 wrzeciono. W menu "Konfiguracji napedów" nie ma wrzeciona i maszyna wyświetla alarmy. Próbowałem wgrywać kilka razy dane maszynowe, które były w plikach achiwum oraz
z pena za pomocą emulatora FDD bez skutku. Co robić?
Po co wrzucasz jakieś losowe ekrany z danymi maszynowymi? Zamiast tego wrzuć zdjęcie z alarmami i komunikatami bo po nich prędzej da się dojść co maszynie brakuje.
...zacząłem od kasowania PCL i NC przełącznikami obrotowymi S3 i S4, później po uzyskaniu dostępu przez zmane hasła dostepu na SUNRISE wgrałem dane z archiwum.
A potwierdziło wgranie z sukcesem czy jednak zakończyło się błędem? Tych danych maszynowych jest sporo, ręczne wklepywanie może dość chwilę zająć... Sprawdzałeś czy na dysku maszyny nie ma archiwów NC i PLC?
...bez błędu. NC się restartuje po zakończeniu wgrywania. Próbowałem wszystkich kombinacji z plikami archiwum PLC, NC, MMC zawsze brakuje napędu wrzeciona.
Tak jakby backupy robione były bez zapisasanych kompletnych danych napędowych lub innych danych które odpowiadają za zapisywanie tych danych. W filtrach wyświetlania były nieoznaczone Dane VSA i HSA i może to było spowodowane że wszystkie archiwa zapisane były bez napędów.
Ale jeśli wgrasz poprawnie NCK to powinieneś mieć wszystkie osie i wrzeciono skonfigurowane.
Podeślij ten plik NCK. Będzie łatwiej sprawdzić i porównać dane.
Jak wgrałęś standardowe dane NCK ( S3 -1) to co miałeś na ekranie?
Dodane 4 minuty 8 sekundy:
bład 26018 świadczy o tym ze bezwzględnie masz źle skonfigurowane dane. Ten alarm otrzymałeś od razu po wgraniu NCK czy coś jeszcze kombinowałeś?
...ten błąd i inne dotyczace napędów wyświetla jak dodam moduł wrzeciona HSA ręcznie. Robie reset S3 i na nowo wgram dane to wyświetla tylko takie alarmy...a wrzeciona dalej niema w "konfiguracji napędów"
Dodane 7 minuty 28 sekundy:
...po resecie S3 zanim wgram dane z archiwum wyświetla alarm 4060 zostały wpisane standardowe dane maszynowe.
No dobrze, a po wgraniu standardowych danych maszynowych wgrywasz dane osiowe (napędów) czy nie? Jeśli nie wgrasz danych osiowych to system ładuje Ci tylko standardowe osie i pewnie to widzisz jak wchodzisz w menu. Myślę, że musisz poszukać na dysku pliku z danymi napędów i załadować go do pamięci.