Komputer stacjonarny do projektowania
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Komputer stacjonarny do projektowania
Witam,
Potrzebuje komputer do pracy na SolidWorks 2016. W przyszłości 2018.
Pomoże ktoś skompletować w miarę dobry komputer do projektowania złożeń z dużą ilością elementów.
Pozdrawiam
Tomek
Potrzebuje komputer do pracy na SolidWorks 2016. W przyszłości 2018.
Pomoże ktoś skompletować w miarę dobry komputer do projektowania złożeń z dużą ilością elementów.
Pozdrawiam
Tomek
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Re: Komputer stacjonarny do projektowania
komputer-do-a360-fusion-t92743.html
Koszt razem z monitorem 8.5k
Dodane 52 sekundy:
Jeśli będziesz chciał naprawdę dużą ilość złożeń to weź kartę model wyższy np P4000 lub lepiej
Koszt razem z monitorem 8.5k
Dodane 52 sekundy:
Jeśli będziesz chciał naprawdę dużą ilość złożeń to weź kartę model wyższy np P4000 lub lepiej
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Jakiś czas temu był temat o wydajności w jakimś programie. Nie pamiętam czy chodziło o SolidWorks ale doszliśmy do wniosku że jest on jednowątkowy. Znaczy się trzeba celować w możliwie najwydajniejszy procesor ale z niewielką ilością rdzeni.
Łatwiej byłoby doradzić jakbyś określił ile kasy chcesz przeznaczyć. Bo w górę można to lecieć bardzo daleko, chociażby GeForce Quadro P6000 za 23 tyś zł. Ale i za niewielkie pieniądze można złożyć dość wydajny komputer jeśli nie ma się kasy.
Łatwiej byłoby doradzić jakbyś określił ile kasy chcesz przeznaczyć. Bo w górę można to lecieć bardzo daleko, chociażby GeForce Quadro P6000 za 23 tyś zł. Ale i za niewielkie pieniądze można złożyć dość wydajny komputer jeśli nie ma się kasy.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Jeśli chodzi o quadro to nie ma co przepłacać
Render benchmark
Quadro P2000 - 2 tyś. zł
Ja mam GTX 1050i Ti za 800 zł i dobrze się sprawuje.
Niby Solidworks jedzie na procku i to jednym wątku, ale jak obracam modelem ok 100 elementów to procesor graficzny 3D na 70%
Przy renderowaniu w Solidworks Visualize 1350x1050 rozdzielczość 100.00, przejścia renderowania 1000 - czas 5-7 minut
Render benchmark
Quadro P2000 - 2 tyś. zł
Ja mam GTX 1050i Ti za 800 zł i dobrze się sprawuje.
Niby Solidworks jedzie na procku i to jednym wątku, ale jak obracam modelem ok 100 elementów to procesor graficzny 3D na 70%
Przy renderowaniu w Solidworks Visualize 1350x1050 rozdzielczość 100.00, przejścia renderowania 1000 - czas 5-7 minut
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
wpadłem na taki artykuł jakiś czas temu, też może się przydać: http://elitecad.pl/2018/01/26/komputer- ... ak-wybrac/
-
- Kontakt:
prędzej traficie w limit windowsa na obiekty GDI który wynosi 10000 niż w brak wydajności sprzętowej obecnych komputerów
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
witam,
to i ja dodam cos od siebie.
Problem polega na tym ze jak za duzo nie obracasz modelem to byle jaka karta da rade.
Pozniej komputer spowalnia.
Jezeli masz bardzo duze zlozenie (wymiarowo) i duzo czesci to i tak bedzie komputer sie zatykal.
Najlepiej wejdz na strone WS i zobacz co oni polecaja (karta graficzna).
I tak wchodzi w gre cala konfiguracja komputera.
Generalnie, wszysto co naj.. matherbord, cpu, carta graficzna wtedy powinno plynnie pracowac.
powodzenia,
to i ja dodam cos od siebie.
Problem polega na tym ze jak za duzo nie obracasz modelem to byle jaka karta da rade.
Pozniej komputer spowalnia.
Jezeli masz bardzo duze zlozenie (wymiarowo) i duzo czesci to i tak bedzie komputer sie zatykal.
Najlepiej wejdz na strone WS i zobacz co oni polecaja (karta graficzna).
I tak wchodzi w gre cala konfiguracja komputera.
Generalnie, wszysto co naj.. matherbord, cpu, carta graficzna wtedy powinno plynnie pracowac.
powodzenia,
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...
-
Rozumiem że problem obracania polega na obliczeniach animacji. A czy nie da się za pomocą klawisza przeskoczyć o jakiś konkretny kąt?